Zaštita životne sredine

BG dobio pametne kontejnere, kako rade?

10. Apri. 2016.

Beograd -- Prvi kontejneri za odlaganje starog tekstila i podzemni kontejneri sa senzorima popunjenosti postavljeni su u beogradskoj opštini Vračar.

Gradski zvaničnici su najavili da će samo na teritoriji te opštine biti postavljeno više od 80 takvih spremišta za smeće.
 
Kako se navodi u saopštenju, prvi kontejneri tog tipa postavljeni su na uglu Mileševske i Ulice vojvode Dragomira, a zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović je naglasio da će više od 80 takvih kontejnera biti postavljeno upravo na teritoriji Vračara. 
 
"Kontejneri za staru odeću predstavljaju novost na beogradskim ulicama, a ukupno će na Vračaru biti postavljeno i obnovljeno više od 500 kontejnera, što podzemnih, što onih sa različitom kubikažom, i to je izuzetno važno, jer Vračar kao urbana zona ima malo mesta, zbog čega je važno da budu dobro pozicionirani i odgovarajućih dimenzija. Nova vrsta podzemnih kontejnera sa senzorom, koji mere popunjenost, doneće uštede transportnih troškova Gradskoj čistoći, a novi otvori su širi i dozvoljavaju ubacivanje kesa veće zapremine", rekao je Mladenović. 
 
Mladenović je podsetio da je 2011. godine postavljeno 1.800 podzemnih kontejnera širom Beograda, od kojih većina danas nije u funkciji. 
 
"Taj posao je jedna od većih sramota i promašaja prethodnih gradskih vlasti. Mi danas najveću energiju trošimo na njihovu popravku, jer nije urađena antikorozivna zaštita, nisu izolovani kako treba, pa su često poplavljeni, promeri za ubacivanje smeća su mali i sve je to onemogućilo da se koriste na pravi način. Taj posao bio je i štetan za grad, jer veliki broj njih nije u funkciji još od 2011, a pritom je te godine više od 34 miliona dinara potrošeno bez javnog poziva na određene sanacije onoga što je tada bilo novo", rekao je Mladenović. 
 
Direktor Gradske čistoće Miroslav Bogdanović rekao je da novi sistem za odlaganje smeća u podzemnim kontejnerima omogućava digitalizaciju postupka ,kojim će putem interneta moći da se proveri stepen popunjenosti svakog kontejnera. 
 
"Tako ćemo smanjiti transportne troškove, jer kamioni neće morati da odlaze na svako mesto gde se nalazi kontejner, kako je to do sada rađeno. Novi kontejneri za tekstil su nešto što postoji u razvijenim evropskim zemljama, jer tkanina je takođe reciklabilna materija i to je još jedan put u podizanju svesti o važnosti reciklaže", rekao je Bogdanović.
 
Izvor: b92
Pogledajte još
08. Decembar 2015. // ZŽS - Srbija
Zatrpano gustim oblakom smoga, od kojeg se ne vide ni nebo ni brda koja ga okružuju, Užice je već danima idealna scenografija za filmove kataklizme. Vazduh smrdi na pepeo... Sunce zaklonjeno iza neprozirnog oblaka magle... U tri po podne mrak... Ljudi liče na senke... Jezivo! Sablasno je izgledao centar u nedelju uveče. Od smoga...
Video nadzor i kazne protiv divljih deponija
10. Jun 2016. // ZŽS - Srbija
U Smederevu je postavljen video nadzor na pet lokacija, u cilju sprečavanja postojećih i stvaranja novih divljih deponija, a potencijalni prekršioci su upozoreni na visoke novčane kazne koje su, prema Odluci o komunalnom uređenju Grada Smedereva, predviđene za kršenje odredaba iz delokruga komunalnog reda, saopšteno je...
08. Oktobar 2016. // ZŽS - Srbija
SOMBOR - Fiskulturna sala u somborskoj Srednjoj tehničkoj školi obložena je i pokrivena azbestnim pločama, opasnim po zdravlje učenika. Građevinska inspekcija je još prošle godine zapisnički konstatovala da je kompletna zgrada od azbesta, kao i da su vidljiva oštećenja čelične konstrukcije objekta,...
Poziv - Škola savetnici za hemikalije Oktobar 2016
11. Avgust 2016. // ZŽS - Srbija
POZIV ZA PETODNEVNU OBUKU: OBUKA ZA STICANJE ZVANJA SAVETNIKA ZA HEMIKALIJE. Datum: 03.10.-07.10.2016. Mesto: Beograd DOWNLOAD
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima