Zaštita životne sredine

Pomor ribe u centru Valjeva

25. Jul. 2016.
Pomor ribe u centru Valjeva

Veća količina potočne mrene uginula je u Kolubari u samom centru Valjeva. Ribočuvari su obavestili nadležne, a uzrok pomora za sada nije poznat.

 
Do uginuća ove vrste ribe, dva dana zaredom u poslepodnevnim satima, došlo je na potezu od ulaza u park “Pećina”, pa nekoliko desetina metara nizvodno do Belog mosta na trgu Vojvode Mišića, u samom srcu grada.
 
- Najpre smo primetili da se riba u reci čudno ponaša i da je počela da se izvrće, kada je primećeno i uginuće nekoliko primeraka. Sledećeg popodneva, međutim, došlo je do masovnog uginuća i na nekoliko metara od Belog mosta u reci, gde je voda mirnija, bilo je na stotine komada uginule ribe, pre svega riblje mlađi – priča Ognjen Krnetić, ribočuvar “Ekoribarstva”.
 
Po njegovim rečima, u Kolubari je uginula samo potočna mrena, koja je riba dna, dok pomor nije zadesio klena i dvoprugastu ukliju, koje se normalno ponašaju u reci. To upućuje, pretpostavlja Krnetić, da je do pomora ribe došlo zbog ispuštanja u vodu “neke materije koja je teža i koja je pala po dnu”.
 
-Visoka spoljna temperatura i nizak vodostaj ne bi trebali da budu uzrok, jer bi u tom slučaju došlo do pomora ribe i u Jablanici, od koje nastaje Kolubara, a koja je sada na biološkom minimum – objašnjava Krnetić.
 
Kako kaže, “Ekoribarstvo” je nakon uginuća uradilo sve što je u njihovoj ingerenciji i obavestilo policiju, republičkog inspektora za vodoprivredu i inspektora iz ministarstva za poljoprivredu i zaštitu životne sredine.
 
Da bi istraga dovela do zagađivača Kolubare, međutim, neophodno je da najpre Zavod za javno zdravlje uzme uzorak vode iz Kolubare, na potezu gde je došlo do pomora potočne mrene.
 
Izvor: Blic
Pogledajte još
Zagađen vazduh u industrijskom delu Pančeva
02. Oktobar 2016. // ZŽS - Hronika
Visoke koncentracije ukupnih ugljovodonika, benzena i toluena, zabeležene su u noći između petka i subote u Pančevu. Stanovnici grada na Tamišu osetili su aero-zagađenje u vazduhu nešto posle ponoći, pa se tokom noći teško disalo.   Gradski automatski monitoring aero-zagađenja zabeležio je tako na mernoj...
EKOLOŠKA KATASTROFA U BORU
11. Septembar 2016. // ZŽS - Hronika
Borani jutros nisu mogli da dišu od gasova koji su obavili njihov grad. Mnogi su osetili disajne tegobe.   Beli dim koji je prekrio grad došao je iz nove topionice Rudarsko topioničarskog basena Bor.   Nadležni, kako je saopšteno novinaru “Novosti” kažu da se ovaj incident dogodio zbog...
PRETI EKOLOŠKA KATASTROFA Izlila se jalovina iz rudnika Lece u Jablanicu
Iz jedne od devet brana na jalovištu rudnika “Lece” kod Medveđe izlila se danas jalovina sa štetnim materijama u reku Jablanicu. Na licu mesta su policija, vatrogasci i rudari, koji pokušavaju da saniraju štetu. Prema prvim informacijama, koje su “Blicu” dojavljene sa lica mesta, radi se o...
Ekološka katastrofa u Srbobranu
11. Septembar 2016. // ZŽS - Hronika
Velike količine uginule ribe i rakova plutaju Velikim bačkim kanalom kod Srbobrana, a talas zagađene vode došao je sada već i nekoliko kilometara nizvodno, sve do mesta Turija, rekao je predstavnika Ekološkog pokreta Srbobran Dragan Kurjački.   Kako je Kurjački rekao agenciji Beta, preživeli rakovi masovno beže...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima