Zaštita životne sredine

PRETI EKOLOŠKA KATASTROFA Izlila se jalovina iz rudnika Lece u Jablanicu

22. Januar. 2016.

Iz jedne od devet brana na jalovištu rudnika “Lece” kod Medveđe izlila se danas jalovina sa štetnim materijama u reku Jablanicu. Na licu mesta su policija, vatrogasci i rudari, koji pokušavaju da saniraju štetu.

Prema prvim informacijama, koje su “Blicu” dojavljene sa lica mesta, radi se o pucanju brane na najvišoj koti u selu Gazdare, gde se nalazi flotacija za preradu rudničke jalovine, ali zvaničnici tvrde da nije reč o pucanju brane, već samo o izlivanju vode koja je “negde našla rupu”.

- Rudari i vatrogasci pokušavaju da spreče izlivanje vode u Jablanicu i taj problem će vrlo brzo biti rešen - tvrdi zamenik predsednika opštine Medveđa Vlada Babić.

Meštani tog sela kažu da ne mogu da priđu jalovištu jer je policija blokirala taj deo.

- I mi smo čuli da je pukla brana na najvišoj koti i da se mulj sa jalovištem prelio u druge, niže bazene. Strahujemo od katastrofe jer ako se i ostali bazeni prepune naše kuće neće više postojati – kaže taj meštanin Gazdara čija se kuća od jezera ispod jalovišta nalazi na udlajenosti od oko 200 metara.

Na vest o problemu na jalovištu, na kome je na hiljade tone otpada pređane rude, opštinski većnici prekinuli su danas sednicu i uputili se u Gazdare.

Ovo nije prvi akcident na rudničkom jalovištu. Novembra 2014. funkcioneri tada opozicione, a sada vladajuće SNS, tvrdili su da se, takođe, izlila jalovina sa cijanidom u obližnji potok koji se uliva u Jablanicu.

Međutim, tadašnji direktor rudnika “Lece” je tvrdio da se radi o dezinformaciji, da se desio “jedan eksces” i da jalovina nije stigla do Jablanice.

Izvor: Blic

Pogledajte još
11. Septembar 2016. // ZŽS - Hronika
Borani jutros nisu mogli da dišu od gasova koji su obavili njihov grad. Mnogi su osetili disajne tegobe.   Beli dim koji je prekrio grad došao je iz nove topionice Rudarsko topioničarskog basena Bor.   Nadležni, kako je saopšteno novinaru “Novosti” kažu da se ovaj incident dogodio zbog...
Ekološka katastrofa u Srbobranu
11. Septembar 2016. // ZŽS - Hronika
Velike količine uginule ribe i rakova plutaju Velikim bačkim kanalom kod Srbobrana, a talas zagađene vode došao je sada već i nekoliko kilometara nizvodno, sve do mesta Turija, rekao je predstavnika Ekološkog pokreta Srbobran Dragan Kurjački.   Kako je Kurjački rekao agenciji Beta, preživeli rakovi masovno beže...
27. Mart 2016. // ZŽS - Hronika
APATIN - U neposrednoj blizini specijalnog rezervata prirode "Gornje Podunavlje" u okolini Apatina, u kanalu koji vodi do Mišvalda, posebnog staništa za mrešćenje riba zaštićenog zakonom, iz industrijskih postrojenja ispuštena je u petak nepoznata obojena tečnost, intenzivnog mirisa. To nam je...
02. Oktobar 2016. // ZŽS - Hronika
U kanalizacionu mrežu u Kikindi neko je preksinoć ispustio ogromnu količinu polutečnog otpadnog materijala i tako, svesno ili ne, stvorio sve uslove za veliki ekološki akcident. Pretpostavlja se da je reč o prljavoj, neprerađenoj, nafti, pristigloj u cisterni sa neke od obližnjih bušotina, pa kao ostatak nakon tankovanja...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima