Zaštita životne sredine

Srbija i Italija parafirale Memorandum o saradnji u oblasti klimatskih promena

03. Mart. 2019.
Srbija i Italija parafirale Memorandum o saradnji u oblasti klimatskih promena

Ministar zaštite životne sredine  Goran Trivan i ministar  životne sredine kopna i mora Italije Serđo Kosta parafirali su u Rimu Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti klimatskih promena, ranjivosti, proceni rizika, prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove i ublažavanje negativnih efekata klimatskih promena između ministarstava dve države.

 
Sagovornici su ocenili da Memorandum doprinosi nastavku i jačanju prijateljstva i saradnje dve zemlje i da je podrška Italije Srbiji u primeni ekoloških standarda doprinos zajedničkim globalnim naporima u borbi protiv klimatskih promena. Složili su se da je Ministarska konferencija održana u Beogradu  bila od izutzetnog značaja, da je dala novi neophodni impuls u sardanji zemalja južne i jugoistočne Evrope  i da će predstojeća godišnja skupština UN za  životnu  sredinu (UNEP) u Najrobiji biti prilika da se ovaj novi format saradnje zemalja ovog dela Evrope predstavi čitavom svetu.
 
Ministar  životne sredine kopna i mora Italije Serđo Kosta je rekao da je Memorandum važan za saradnju prijateljskih zemalja jer će omogućiti da Italija ustupi Srbiji svoja iskustva u borbi protiv klimatskih promena. „Ovaj memorandum omogućiće i neposrednu saradnju naših instituta na polju informacija i obrazovanja, ali i prenošenje iskustava kako rade posebno obučene jedinice vojne policije –karabinjera za borbu protiv ekološkog kriminala“, naglasio je italijanski ministar On je istakao važnost saradnje dve države u oblasti klimatskih promena i borbi protiv zagađenja životne sredine, čemu je Italija posebno posvećena na nacionalnom i globalnom planu.
 
Ministar Trivan je rekao da je Memorandum važan za obe zemlje i da je u interesu regiona, zemalja južne i jugoistočne Evrope i svih zemalja u borbi protiv klimatskih promena. On je zahvalio  na pomoći koju Italija pruža Srbiji u oblasti životne sredine i ukazao da je Italija  glavni oslonac  saradnje među zemljama ovog dela Evrope. Srbiji i zemljama regiona je dragoceno  iskustvo i podrška Italije u vođenju politika, prenošenju iskustava i u pristupu evropskim fondovima. On je istakao da  su oblasti  klimatskih promena i održivi razvoj kao paket moderne svetske politike prioritet Srbije.
 
Trivan i Kosta su razmenili iskustva o unapređenju saradnje zemalja južne i jugoistočne Evrope, učešću u radu evropskih i međunarodnih organizacija koje se bave životnom sredinom, pre svih u Programu UN za životnu sredinu..
 
Trivan je posebno  ukazao na značaj  „Ministarske konferencije zemalja južne i jugoistočne Evrope“ kojoj je domaćin bila Srbija, a koju je krajem prošle godine organizovalo Ministarstvo zaštite životne sredine uz podršku UNEP-a i Ministarstva  životne sredine kopna i mora Italije. Rezultate  konferencije održane u Beogradu, dva ministra će zajednički izneti u Najrobiju 12 marta, gde će imati priliku da se ponovo sretnu i razgovaraju na afričkom kontinentu čije zemlje se posebno suočavaju sa velikim problemima koje su posledica klimatskih promena .
 
 „Napravili smo novi format koji se zove južna Evropa a koji je UNEP  prihvatio kao svetski i važno je da razvijene zemlje kroz taj format pomognu manje razvijenim ”,  rekao je Trivan.
 
On je naglasio da je Srbiji potrebna pomoć za izgradnju 300 sistema za preradu otpadnih voda, i da nam je važna  podrška i naučna i stručna saadnja sa Italijom  u ovoj oblasti , kako bi u izgradnji tih postrojenja primenili najbolje svetske i evropskie ekoloških standarde.
 
U razgovoru je ocenjeno da je pošumljavanje dobar metod u ublažavanju klimatskih promena koji može da bude i planetarni projekat.
 
Ministri su razgovarali o problemima u oblasti zaštiti prirode, o unapređenju saradnje u okviru CITES-a, Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka i razmotrili mogućnosti bliže saradnje nacionalnih parkova.
 
Razmenili su mišljenja i o problemima trgovine  opasnim otpadom, problemima buke i o drugim oblastima zaštite životne sredine.
 
Ministar Trivan je na kraju razgovora pozvao ministra Serđa Kostu da dođe u zvaničnu posetu Srbiji.
 
Tokom zvanične posete Italiji, 25. i 26. februara, ministar Trivan je obišao Nacionalnu agenciju za nove tehnologije, energiju i održivi razvoj (ENEA) gde je dogovorio razmenu i obuku stručnjaka u primeni novih tehnologija koje se koriste u procesima održivog razvoja, biotehnologija i cirkularne ekonomije. On je tom prilikom razgovarao sa direktorom Odeljenja za održivi razvoj dr. Robertom Morabitom i obišao laboratorije, centar za biotehnologiju i agroindustriju i postrojenje za reciklažu koje u preradi elektronskog i električnog otpada primenjuje hidrometalurški metod koji je Italija prva razvila.
 
 
Pogledajte još
Počelo čišćenje Potpećkog jezera
11. Januar 2021. // ZŽS - Srbija
 U cilju rešavanja problema na Potpećkom jezeru i uklanjanja velike količine plivajućeg otpada koji se, usled padavina nakupio kod brane „Potpeć“ na Limu, danas su počeli radovi na njegovom čišćenju. Radove sprovodi JVP „Srbijavode“ u saradnji sa JP „Elektroprivreda Srbije“, koje će...
U TRI velika crnogorska grada - Podgorici, Nikšiću i Pljevljima - zagađenost vazduha je tolika da na opasne posledice po zdravlje građana upozorava i Svetska zdravstvena organizacija. Rezultati studije procene uticaja zagađenja vazduha pokazuju da se godišnje u ova tri urbana centra registruje više od 250 prevremenih...
13. Mart 2016. // ZŽS - Svet
Vašington -- Japanski naučnici izolovali su bakteriju koja razlaže plastiku, što se vidi kao mogući način za neškodljivo uništavanje otpada širom sveta Novootkrivena bakterija Ideonela Sakaiensis praktično "jede" plastiku, koristeći je kao izvor energije, objavio je američki časopis...
13. Decembar 2015. // ZŽS - Svet
Ministri zemalja učesnica Međunarodne konferencije o klimi, koja se održava u Parizu, usvojili su sporazum o ograničavanju globalnog zagrevanja. Nakon dvonedeljnih pregovora, sporazum je odobrilo gotovo 200 zemalja. Sporazuma o klimi predviđa da do kraja veka bude ograničen rast globalnih prosečnih temperatura na ispod dva...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima