Vanredne situacije

METEOROLOZI UPOZORAVAJU - Narednih dana obilne padavine, moguća izlivanja reka

06. Mart. 2016.

U centralnoj Srbiji i na jugu Banata danas će padati obilne padavine, a očekuje se od 20 do 40 litara kiše po metru kvadratnom, upozoravaju iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

 
Prema njihovim prognozama, sutra se u centralnim i istočnim krajevima, takođe, očekuje obilna kiša, a na području Braničeva i na jugu Srbije lokalno i više.
 
Na Savi kod Jamene, Sremske Mitrovice i Beograda vodostaji će u sredu o četvrtak naredne nedelje prevazići granicu redovne odbrane od poplava, a kod Šapca će 8. i 9. marta granicu vanredne odbrane od poplava.
Narednih dana na Dunavu od Slankamena do Smedereva vodostaji će se kretati iznad i oko granica redovne odbrane od poplava, saopštavaju iz RHMZ-a.
 
Na Drini, Limu, Jadru, Kolubari sa pritokama, na Zapadnoj i Južnoj Moravi sa pritokama, na Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru i Resavi, na Mlavi i Peku, kao i na banatskim vodotocima vodostaji će od ponedeljka do srede biti u umerenom i većem porastu sa mogućnošću prevazilaženja upozoravajućih nivoa.
 
Ipak, u RHMZ ističu da trenutno nema aktuelnog agrometeorološkog upozorenja.
 
Marić: Situacija je pod kontrolom
 
Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da je, kada je reč o padavinama, situacija pod kontrolom i da nije bilo intervencija, ali da su timovi Sektora za vanredne situacije u pripravnosti.
 
- Mi smo naše aktivnosti oko pripreme onoga što je RHMZ objavio uradili još u petak, kada su svi opštinski štabovi za vanrednu situaciju u Srbiji na potencijalno kriznim mestima dobili upozorenje od strane Sektora za vanredne situacije da se podigne stepen pripravnosti i da se radi monitoring 24 sata dok padavine ne prestanu - rekao je Marić.
 
Prema njegovim rečima, od sutra će timovi biti detaširani i približeni potencijalno kriznim mestima, a u stalnom su kontaktu i sa ostalim jedinicama MUP-a i Ministarstva odbrane.
 
- Za sada je situacija pod kontrolom, a da li će zaista biti ona količina padavina kako je najavljeno ili ne nije na nama da razmišljamo o tome. Mislim da je ispravno da podignemo stepen pripravnosti i da budemo jako oprezni u narednih nekoliko dana dok ove količine padavina ne prođu i dok ne prođe ciklon koji se najavljuje iz Italije - rekao je Marić.
 
Izvor: Blic

 

Pogledajte još
10. Mart 2016. // VS - Srbija
Beograd -- Posle sednice Štaba za vanredne situacije i sednice Vlade proglašena je vanredna situacija na celoj teritoriji Srbije. Odluka je doneta kao preventivna mera kojom će se olakšati i ubrzati delovanje svih organa Republike Srbije u zaštiti života i bezbednosti građana i stvari, kao i otklanjanju...
Radnici sprečili poplavu u rudniku
14. Januar 2016. // VS - Srbija
Havariju izazvanu vremenskim nepogodama početkom sedmice na transformatoru rudnika Veliki majdan na teritoriji ljubovijske opštine, radnici „Elektodistribucije“ iz Loznice uspešno su sanirali i sprečili veće posledice i plavljenje unutrašnjosti rudnika. Pošto nije bilo struje, pumpe koje izbacuju...
Mihajlović naložila hitne preventivne mere zbog mogućih poplava
BEOGRAD - Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, pozvala je danas pod oznakom "hitno" sva preduzeća i agencije iz resora Ministarstva da obrate posebnu pažnju i preduzmu sve preventivne mere zbog najave velikih padavina i upozorenja na mogućnost poplava.  ...
Neće biti poplava, vreme stabilno i reke se smiruju
BEOGRAD - Vremenske prilike u Srbiji se stabilizuju i hidrološka situacija se smiruje, izjavio je danas direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije Jugoslav Nikolić.    "Meteorološka situacija je pod kontrolom, ciklon koji je uslovljavao vremensku situaciju iznad našeg područja je...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima