Bezbednost i zdravlje na radu

Odron odneo živote radnika u rudniku žada

26. Decembar. 2015.

Novi odron za samo mesec dana zatrpao je radnike rudnika žada u zabačenom regionu na severu Mjanmara, a spasioci tragaju za telima žrtava kroz mulj i krš, dok je broj poginulih za sada nepoznat.

Do drugog incidenta u proteklih mesec dana došlo je juče po podne u Hpakantu u državi Kačin, ratom razorenom regionu koji je epicentar mjanmarske tajnovite, više milijardi dolara vredne industrije žada, prenosi AFP.

- Proces spasavanja je počeo i tragamo za telima, ali ne možemo još da iznesemo precizne brojčane podatke - rekao je zvaničnik administrativne lokalne službe Nilar Mjint.

Lokalni mediji navode da je zatrpano oko 50 ljudi, dok je drugi zvaničnik iz lokalne administrativne službe rekao da, na osnovu podataka dobijenih od zvaničnika iz obližnjih sela, samo tri ili četiri osobe nedostaju u ovom trenutku.

- Još nije pronađeno nijedno beživotno telo - dodao je on.

U istoj oblasti je 22. novembra došlo do velikog odrona, u kojem je poginulo više od 100 ljudi, a lokalni stanovnici navode da ih je na desetine nastradalo tokom godine u manjim takvim nesrećama.

Reč je o zabačenom regionu, sa slabom telefonskom mrežom i lošim putevima, zbog čega je teško dobiti precizne i brze podatke posle ovakvih incidenta.

U odronima uglavnom stradaju putujući radnici koji pretražuju otpad koji ostavljaju velike kompanije rudarske industrije, u nadi da će tako pronaći dragoceni žad koji će ih izvući iz siromaštva.

Mjanmar je izvor gotovo svih svetskih zaliha najfinijeg jadeita, gotovo providnog zelenog kamena koji se izuzetno ceni u susednoj Kini.

Izvor: Blic

Pogledajte još
Maljem rušio zid na kom je stajao
10. Mart 2016. // BZR - Svet
Ako je ikada postojala situacija koja najrealnije dočarava uzrečicu da neko "seče granu na kojoj sedi", onda je to definitivno ova.   Nažalost, nismo uspeli da utvrdimo gde je nastao ovaj snimak, ali to je manje važno. Ako malo pažljivije pogledate snimak, u pozadini ćete primetiti još jednog muškarca...
SVETSKI DAN BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJA NA RADU 28. APRIL
    Svetski dan bezbednosti i zdravlja na radu obeležava se danas sa ciljem da ukaže na neophodnost primene mera zaštite na radnim mestima na kojima postoji velika opasnost od povređivanja. Međunarodna organizacija rada od 2003. godine ustanovila je 28.april za Svetski dan bezbednosti i zdravlja na radu, sa ciljem...
U susret sajmu A+A 2021: najava vodećeg sajma bezbednosti, zaštite i zdravlja na radu
Predstavnici industrije i korisnici proizvoda i usluga za zaštitu na radu željno iščekuju fizičko održavanje sajma A+A od 26. do 29. oktobra 2021. To potvrđuju i prijave izlagača: više od 1.000 kompanija će ove jeseni predstaviti svoje proizvode, rešenja i inovacije u 10 hala izložbenog centra u Diseldorfu....
Zbog preopterećenosti sve više ljudi pati od sindroma mentalne rasejanosti
Kada je instant dopisivanje devedesetih godina postalo popularno, mnogi nisu bili preterano oduševljeni ovom inovacijom, piše BBC. Među njima je i Džudi Vajnland; neprekidna ometanja izazvana mejlovima i iskakanjem pop-upova na četovima raznih servisa mlađim generacijama nisu naročito smetala, ali Vajnlandova je primetila da...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima