Bezbednost i zdravlje na radu

Svaki četvrti radi "na crno"

14. Novembar. 2016.
Svaki četvrti radi

Inspektorat za rad je na čitavoj teritoriji Srbije obavio vanredne nadzore u oblastima trgovine, građevine, ugostiteljstva, zanatskih i ličnih usluga... sa ciljem suzbijanja rada "na crno", ali i kontrole poštovanja propisa koji regulišu bezbednost i zaštitu na radu.

 
Kako je u Pirotu istakao direktor Inspektorata Bojan Jocić, danonoćno su kontrolisana čak 952 poslodavca, a bilo je obuhvaćeno ukupno 3.219 radnika.
 
- Utvrdili smo da čak 740 radno angažovanih nije bilo prijavljeno, što je oko 23 odsto svih kontrolisanih. Oni nisu imali ugovore o radu, niti su bili prijavljeni na obavezno osiguranje. Tako je, primera radi, u Južnobačkom okrugu od njih 153 obuhvaćenih kontrolom 103 radilo faktički ilegalno, što je gotovo nezamislivih 66 odsto. U Nišavskom okrugu je tek nešto bolje, s obzirom na to da je od 150 kontrolisanih bez prijave zatečeno 80 trudbenika. Ipak, utisak je da su se poslodavci najviše obrukali u Podunavskom okrugu, gde smo zatekli čak 90 odsto neprijavljenih: od 53 zatečena radnika "na crno" je bilo angažovano njih 47 - kaže Jocić, precizirajući da je najveći broj ljudi zatečenih u takozvanoj sivoj zoni posle nadzora Inspektorata dobio ugovore o radu, na osnovu kojih su potom i prijavljeni za osiguranje.
 
Tokom nadzora je otkriveno i šest neregistrovanih privrednih subjekata, pa je naloženo pokretanje postupka za uvođenje u legalne tokove.
 
- Zbog utvrđenih nepravilnosti, prekršajni postupci su pokrenuti u 119 slučajeva, izdato je 17 prekršajnih naloga, kao i 387 rešenja kojima se zahteva otklanjanje nepravilnosti iz oblasti bezbednosti na radu, a u 16 slučajeva je zabranjen rad jer radnici nisu bili stručno osposobljeni za posao koji obavljaju - kaže direktor Jocić.
 
Kada je reč o Pirotskom okrugu, načelnik inspekcije rada Aleksandar Popović kaže da je na ovom području oktriveno 14 neprijavljenih radnika koji su posle nadzora dobili ugovore o radu, kao i prijave na obavezno socijalno osiguranje.
 
Izvor: Novosti
Pogledajte još
Najava edukativnog skupa_Divčibare 09-11.06.2021
 HSE Centar organizuje I Konferenciju “Bezbednost i zdravlje na radu“ posvećenu unapređenju mera za bezbedan rad na visini u oblasti graeđevine u skladu sa najavom izmene i dopune dela Zakona o BZR, kroz radionicu koja će obraditi praktičnu primenu sistema dozvola za rad na neobezbednoj visini prilikom montaže i...
Najavljujemo: Konferencija
BEZBEDNOST I ZDRAVLJE NA RADU
                                        Konferencija BEZBEDNOST I ZDRAVLJE NA RADU posvećena unapređenju mera prevencije protiv širenja koronavirusa u privredi,...
Inspektori donose - stalan posao
04. Januar 2017. // BZR - Srbija
Sa gotovo 15.000 radnika koji su zatečeni kako rade na crno poslodavci su posle nadzora inspekcije rada zasnovali radni odnos. To je za 40 odsto više nego 2015. godine. Do ugovora o radu je, prema podacima Inspektorata za rad, došlo čak 14.993 radnika, dok je pretprošle godine to učinilo 10.675 osoba koje nisu bile...
Detaljno objašnjenje prava i obaveza radnika i poslodavaca u toku vanrednog stanja
        Povodom nedoumica građana Srbije, odnosno poslodavaca i zaposlenih, u vezi sa njihovim pravima i obavezama tokom vanrednog stanja izazvanog virusom COVID–19, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u daljem tekstu, objašnjava sve detalje i moguće situacije u...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima