Bezbednost i zdravlje na radu

ŠTA PROPISUJE NOVI ZAKON O KUĆNOJ IZOLACIJI: Evo koliko će zaraženi koronom morati da budu u karantinu

11. Novembar. 2020.
ŠTA PROPISUJE NOVI ZAKON O KUĆNOJ IZOLACIJI: Evo koliko će zaraženi koronom morati da budu u karantinu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti poslanici će razmatrati na sednici zakazanoj za četvrak, a u cilju sprečavanja daljeg širenja virusa korona uvodi se mera kućnog karantina koja će biti strogo kontrolisana.

Kako stoji u predlogu zakona, kućna izolacija se propisuje kao protivepidemijska mera izdvajanja inficiranih osoba bez simptoma ili sa simptomima bolesti koja ne zahteva lečenje u bolnici.

Prema zakonu, karantin u kućnim uslovim nalaže infektolog ili drugi doktor medicine u skladu sa naredbom ministra, o čemu obaveštava epidemiologa nadležnog instituta, zavoda za javno zdravlje ili druge nadležne zdravstvene ustanove.

Dužina trajanja karantina u kućnim uslovima određuje se u vremenu trajanja maksimalne inkubacije određene zarazne bolesti.

Zaposlenima kojima je određena kućna izolacija za vreme provedeno u karantinu pripada odgovarajuća naknada zarade u skladu sa zakonom, a rešenje sanitarnog inspektora o određivanju mere karantina predstavlja i potvrdu o sprečenosti za rad dok ta mera traje.

Ako se mera karantina u kućnim uslovima određuje detetu koje nije navršilo 14. godina ili licu koje nije u stanju da se samo stara o sebi, rešenje se izdaje roditelju, odnosno staratelju i istovrememo je potvrda o sprečenosti za rad dok traje kućna izolacija.

Mera kućnog karantina mogu se primeniti i prema putnicima koji ulaze u Srbiju iz država sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom, predviđeno je zakonskim izmenama.

Zdravstveni nadzor nad osobama u karantinu vrši nadležni zavod, odnosno, institut za javno zdravlje, kao i medicinski tim koji boravi u karantinu, a obezbeđenje obavlja organ uprave nadležan za unutrašnje poslove.

Prema zakonu, mere lične zaštite od infekcije podrazumevaju obavezu korišćenja ličnih zaštitnih sredstava u skladu sa prirodom bolesti, određeno ponašanje u zatvorenom i/ili na otvorenom prostoru, na javnim i privatnim okupljanjima i druge propisane mere lične zaštite kojim se sprečava ili suzbija širenje zarazne bolesti.

Pravna lica i preduzetnici koji obavljaju delatnost u objektima u kojima borave druga lica, dužni su da preduzmu radnje i aktivnosti radi primene mera lične zaštite, kao i da odrede lice odgovorno za njihovu primenu.

Kontrolu sprovođenja mera lične zaštite vrši sanitarna inspekcija, a u slučaju epidemije širih razmera, pored sanitarne insprekcije biće moguće da kontrolu sprovođenja tih mera vrše i komunalna inspekcija i komunalna milicija.

Prema novom zakonu u slučaju pojave epidemije zarazne bolesti može se odrediti i preporučena ili obavezna vanredna imunizacija protiv te zarazne bolesti za sva lica, odnosno za određene kategorije lica, ako se utvrdi opasnost od prenošenja te bolesti, kao i u slučaju unošenja u zemlju određene zarazne bolesti.

Visina kazni za nenošenje maski u zatvorenom prostoru i nepoštovanje fizičke distance, ostaće nepromenjena (5.000 dinara za fizička lica i od 50.000 do 300.000 za pravna lica), ali će njihova primena biti brža i efikasnija.

Izvor: Kurir

Pogledajte još
Majski susreti – BZnR 2019
02. Jun 2019. // BZR - Srbija
Dana 24. 05. 2019. godine Fakultet inženjerskih nauka Kragujevac sa svojim partnerima Adient Interiors, FCA Srbija, TetraPak Production i InnTech Group uz podršku Evropske agencije za bezbednost i zdravlje na radu prvi put je organizovao skup pod nazivom „Majski susreti – BZnR 2019“. Ovaj skup je u svom prvom delu...
Usvojen Predlog izmena Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti
 Na predlog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vlada Republike Srbije je na današnjoj sednici usvojila Predlog izmena i dopuna Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, kojim je precizirano da su  Strategija zapošljavanja i prateći akcioni plan osnovni...
Cilj prevencija i najviši standardi bezbednosti i zdravlja na radu
  BEOGRAD -   Ministarka za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tеpavčеvić otvorila jе danas 42. Mеđunarodni sajam prеvеncijе i rеagovanja u vanrеdnim situacijama i bеzbеdnosti i zdravlja na radu 112 еkspo, ističući da jе cilj Ministarstva postizanjе najviših...
OD 1. MARTA ZAKON O AGENCIJSKOM ZAPOŠLJAVANJU Đorđević:
  Zakon o agencijskom zapošljavanju stupa na snagu 1. marta, a ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević kaže da je veliko interesovanje za licenciranje agencija. Na konferenciji za novinare posle sednice Socijalno ekonomskog saveta, Đorđević je rekao da sve ide sve ide svojim tokom...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima