Bezbednost i zdravlje na radu

U 2015. na radu stradala 24 radnika

28. Apri. 2016.

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin danas je izjavio da su u Srbiji prošle godine od povreda na radu stradala 24 radnika.

Vulin je istakao da je najvažniji zadatak poslodavaca, nadležnih službi i zaposlenih da ove i narednih godine niko ne strada dok obavlja svoj posao.
 
"Svaka nesreća na radu je mogla da bude sprečena i izbegnuta. Ove i narednih godina mora da se sve učini da takvih nesreća i povreda na radu više ne bude", rekao je Vulin u Ateljeu 212 gde je obeležen Dan bezbednosti i zdravlja na radu i uručene nagrade poslodavcima koji su najviše učinili da zaštite radnike. 
 
On je istakao da Ministarstvo rada ima tri cilja - da smanji nezaposlenost, broj povreda na radu i rad na crno, čime se obezbedjuje bolja zaštita zaposlenih. 
 
Kako je naveo, od ukupnog broja povreda na radu trećina je u neregistrovanim poslovima. 
 
Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Vujović je rekao da u 2015. godini više od 1.000 radnika teže povredjeno, a lakše povredjeno oko 7.000. 
 
"Bezbednost radnika najviše zavisi od poslodavaca, a inspekcija treba da redovno kontroliše da li se poštuju propisi i međunarodne konvencije", ukazao je Vujović.
 
Izvor: b92
Pogledajte još
Program IV Konferencije Bezbednost i zdravlje na radu_HSE Centar_Kopaonik 06.03.-10.03.2023.godine
                  Pozivamo Vas da uzmete učešće na  edukativnom skupu iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, zaštiti od požara i ekologije, koji se održava u organizaciji HSE Centra na Kopaoniku. Konferencija će Vam pružiti...
Otvoren javni konkurs za dodelu nacionalnih priznanja iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu
    Nacionalna priznanja koja se dodeljuju su: Povelja „28. april”,  Plaketa „28. april” i  Pohvalnica „28. april”, dok je rok za podnošenje prijava 21. mart 2023. godine.   Nacionalna priznanja iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu za 2022. godinu, biće...
Šef Službe unutrašnje kontrole GSP-a koji je smenjen zbog grubih propusta dan nakon što je "Blic" obelodanio filmski incident u garaži na Karaburmi od nedelje, danas je dobio novo radno mesto i to kao - savetnik generalnog direktora za bezbednost!   - Zbog neblagovremenog reagovanja i nedoslednog...
Novi zakon: Među „sezoncima“ uskoro i kuvari, vodiči, građevinci, statisti…
  Nacrt zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim i drugim povremenim poslovima u Srbiji predviđa da poslodavac može da evidentacionom prijavom angažuje povremene radnike u građevinarstvu, ugostiteljstvu, informisanju, umetnosti zabave i rekreacije, kreativnim industrijama, čuvanju dece i odraslih, održavanju...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima