Bezbednost i zdravlje na radu

Šta kada ŽIVITE POD ISTIM KROVOM sa nekim ko IMA KOVID-19?

01. Jul. 2020.

Ako sumnjate ili ste čak dobili potvrdu da je neko od vaših ukućana dobio korona virus, postoji nekoliko mera kojih bi trebalo obavezno da se pridržavate.

Možda nikada nećete znati sa sigurnošću da je neko u vašoj porodici zaražen korona virusom, sve dok se ne testirate, ali ukoliko iskazuje bilo kakav od navedenih simptoma - treba pretpostaviti da je pozitivan na Kovid-19.

Dakle, ako se vi ili neko u vašem domaćinstvu suočava sa simptomima poput groznice, temperature, suvog kašlja, gubitkom mirisa i ukusa, iznenadnim prolivom, ekstremnom malaksalošću, imajte na umu da je možda reč o Kovidu-19.

Dok ne potražite lekarsku pomoć, a sumnjate da ste pod istim krovom sa zaraženom osobom, evo kakva pravila treba da sledite:

  • Ne prilazite na manje od 2 metra zaraženoj osobi, a posebno ako i ona i vi niste prekrili usta i nos zaštitnom maskom.
  • Namenite im zasebnu prostoriju u stanu/kući ako je to moguće
  • Bolesna osoba treba da se iskašljava i kije u krpu ili masku, kako bi čestice virusa ostale van vazduha
  • Čistite ruke često i temeljno sapunom ili alkoholom
  • Čistite redovno površine dezinfekcionim sredstvima
  • Ne dirajte lice ako prethodno niste oprali ruke

"Kada živite sa nekim za koga mislite ili znate da ima korona virus, treba da im date emocionalnu i fizičku podršku, dok istovremeno izbegavate da ih dodirujete, kao i stvari koje su oni dodirivali, a koje niste prethodno očistili. Često proveravajte kako su, najbolje telefonom, da ne biste ulazili u sobu, jer stanje može brzo da im se pogorša", kaže Tami Čeng, asistent profesora na Medicinskom fakultetu u Mičigenu.

Ukoliko se razviju neki od sledećih simptoma, odmah pozovite nadležnu zdravstvenu službu:

  • teškoće sa disanjem
  • bol u grudima koji ne prestaje
  • konfuzija
  • plava boja na usnama ili licu

 

A kako se treba brinuti o zaraženom pacijentu na kućnom lečenju, odnosno onom koji ima blaži oblik bolesti. Evo nekoliko koraka:

 

Pogledajte još
Rad od kuće sve se više i nudi i traži: Da li je sve baš tako sjajno?
  Rad od kuće postao je, za mnoge neočekivano i neplanirano, deo naše svakodnevice. I dok jedni jedva čekaju da pandemija prođe kako bi se vratili u svoje kancelarije, mnogi mađu poslodavcima i zaposlenima otkrivaju da im takav način funkcionisanja zapravo više odgovara. Da je tako potvrđuje i broj oglasa u kojima se...
Kragujevačka fabrika automobila nagradila najbolje srednjoškolce
Kompanija Fijat Krajsler automobiliSrbija (FCA) uručila je nagrade za najbolje projekte učenicima treće godine srednjih škola u Kragujevcu, koji su učestvovali u kampanji "Bezbednost i zdravlje na radu - kultura zdravlja", čiji je cilj da se preventivno utiče na potencijalne identifikovane rizike u školi.  ...
Usvojen Predlog izmena Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti
 Na predlog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vlada Republike Srbije je na današnjoj sednici usvojila Predlog izmena i dopuna Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, kojim je precizirano da su  Strategija zapošljavanja i prateći akcioni plan osnovni...
Godišnjica rada Portala HSE Srbija
10. Mart 2017. // BZR - Srbija
Dragi posetioci, ovog meseca slavimo godinu dana postojanja! Hvala na poverenju.
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima