Bezbednost i zdravlje na radu

SRAMOTA - Od 764 radnika u objektima za najmlađe, čak 163 radilo "na crno"

06. Februar. 2016.

U nadzorima koje je Inspektorat za rad od 2. do 4. februara sproveo u igraonicama, u objektima u kojima se organizuju proslave rođendana i u vrtićima, otkriveno je da je od 764 zatečena radnika, 163 radilo na "crno", odnosno nije imalo ugovore o radu i nije bilo prijavljeno na obavezno socijalno osiguranje.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva za rad, nadzorima je obuhvaćeno 349 poslodavaca na teritoriji cele Srbije, a na osnovu utvrđenih činjenica inspektori su doneli 54 rešenja kojima je poslodavcima, pored ostalog, naloženo da sa neprijavljenim radnicima zasnuju radni odnos, da utvrde odmor u toku rada i raspored rada u nedelji.

Zbog utvrđenih prekršaja u oblasti radnih odnosa inspektori su podneli 19 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, kao i tri zahteva zbog prekršaja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. Takođe, zbog utvrđenih prekršaja za koje je predviđena novčana kazna u fiksnom iznosu, inspektori su izdali devet prekršajnih naloga.

Inspekcija je donela i 83 rešenja kojima se nalaže otklanjanje utvrđenih nedostataka u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. Inspekcijskim nadzorima je otkriveno i 18 neregistrovanih igraonica u kojima je zatečeno šest neprijavljenih radnika, a u devet igraonica samo vlasnik.

Neregistrovane igraonice su otkrivene u Kraljevu, Raškoj, Kragujevcu, Pirotu, Novom Pazaru, Aleksandrovcu, Prokuplju, Kragujevcu, Surdulici, Kuršumliji i Kosjeriću, a inspektori su doneli 18 rešenja, kojima im je naloženo da odmah pokrenu propisani postupak za upis u odgovarajući registar i zabranjeno obavljanje delatnosti do ispunjenja za to propisanih uslova.

Inspekcija će kontrolisati izvršenje donetih rešenja i ako se utvrdi da neregistrovani subjekti nisu postupili po rešenju, već su nastavili sa neregistrovanim radom, protiv njih će biti podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Izvor: Blic

Pogledajte još
Takmičenje za dodelu Nacionalnih priznanja iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu
 U cilju promocije bezbednosti i zdravlja na radu a povodom obeležavanja „28. aprila” Svetskog dana bezbednosti i zdravlja na radu i Dana bezbednosti i zdravlja na radu u Republici Srbiji Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Uprava za bezbednost i zdravlje na radu u saradnji sa socijalnim...
Od 11. jula važi NOVI PRAVILNIK ZA SVE POSLODAVCE I ZAPOSLENE u Srbiji zbog epidemije korone, OVO SU MERE
  Ministarstvo rada donelo je  pravilnik za poslodavce i zaposlene sa preventivnim merama za sprečavanje širenja epidemije korona virusa , koji će stupiti na snagu 11. jula, objavio je Službeni glasnik. Poslodavci treba  do 10. avgusta da donesu plan primene mera, u skladu sa pravilnikom. Pravilnikom o...
POČINJE PRIMENA ZAKONA O AGENCIJSKOM ZAPOŠLJAVANJU Radnicima jednaki uslovi i prava iz radnog odnosa
                                Primena Zakona o agencijskom zapošljavanju počinje danas, a nadležni ukazuju da osim što su njime propisani uslovi za rad agencija, cilj ovog propisa je i da radnici...
Umesto
  Radnici “Infrastrukture železnice Srbije”, pored alkotestiranja koje mogu od strane policije da imaju kao učesnici saobraćaja, podvrgnuti su ovoj proveri i u svojoj kompaniji i to uz pomoć 12 aparata koji su kupljeni za blizu 600.000 dinara sa PDV, kako bi se utvrdilo da li “trezni” obavljaju posao....
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima