Bezbednost i zdravlje na radu

Skidaju opasne azbestne ploče

22. Februar. 2016.

Posle deceniju čekanja, u Mačvanskoj Mitrovici počinje izgradnja osnovne škole

SREMSKA MITROVICA - Posle deceniju borbe da se stari objekat OŠ "Dobrosav Radosavljević Narod" u Mačvanskoj Mitrovici, izgrađen od azbesnih ploča, toksičnih po ljudski organizam, sruši i izgradi novi, krajem marta i početkom aprila konačno će početi prva faza radova. Izgradnja škole počeće sa 80 miliona dinara iz gradskog budžeta, a trebalo bi da bude završena za tri godine, najavio je Branislav Nedimović, gradonačelnik Sremske Mitrovice.

Osnovna škola u Mačvanskoj Mitrovici, sagrađena 1963. godine, kao privremeni montažni objekat, čiji rok trajanja je istekao pre dve decenije, i danas je koristi 430 đaka iako je boravak u njoj opasan. Grad Sremska Mitrovica, koji je finansirao izradu projekta za novu školu, koja će biti podignuta na mestu stare, a čija ukupna vrednost iznosi oko 369 miliona dinara, odlučio je da spram finansijskih mogućnosti započne posao.

Prva faza obuhvata rušenje fiskulturne sale i kabineta za tehničko obrazovanje, izgradnju učionica, kancelarija, kabineta i kuhinje. Kako kaže mitrovački gradonačelnik, ni Republika, a ni Pokrajina zasad nisu opredelile sredstva za ovu namenu, ali očekuje da novac u narednom periodu neće izostati.

- Realizacija ovog projekta trajaće od dve do tri godine, u zavisnosti upravo od toga da li će ga grad finansirati sopstvenim sredstvima ili će dobiti pomoć - ističe Nedimović.

Izgradnji neće uticati na nastavu, uverava Slađan Papić, direktor škole, i dodaje da će đaci biti na gubitku samo kada je reč o fizičkom vaspitanju, jer će fiskulturna sala biti srušena, ali napominje da će se časovi iz ovog predmeta održavati na igralištu van zgrade ili na keju.

- Po završetku prve faze radova, mi se preseljavamo iz starog objekta u novi i to će biti velika radost. Učenici će dobiti savremenu i opremljenu školu, moderne učionice, a pre svega zdravu sredinu - objašnjava Papić.

Površina novog objekta škole iznosiće 3.870 metara kvadratna, a predviđena je izgradnja 15 učionica.


ZABRANA U EU

EVROPSKI parlament je 1976. godine doneo odluku o ograničavanju upotrebe azbesta, dok je 2005. u svim zemljama EU zabranjena njegova proizvodnja, kao i upotreba.

Izvor: Novosti

Pogledajte još
TRUDNICE META BAHATIH ŠEFOVA - Nevolje žena u Srbiji na poslu zbog roditeljstva
Žene u Srbiji se, nažalost, i dalje suočavaju sa različitim vrstama pritisaka i rizika da će izgubiti posao, čak i ako samo otkriju da žele decu, a kamoli da zatrudne i porode se.   Bahati poslodavci koriste različite zakonske i sistemske nedostatke da otpuste trudnice, kao u slučaju Jelene Živanović (28), o kojoj je...
Evropska komisija i  Evropska agencija za bezbednost i zdravlje na radu (EU-OSHA) su danas u Briselu u saradnji za holandskim predsedništvom pokrenule dvogodišnju panevropsku kampanju: Zdrava radna mesta za radnike svih uzrasta, što je najveća svetska kampanja u ovoj oblasti. Kampanja je usmerena na održivi rad i...
Organizacione promene u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja
  Na sednici Vlade R.Srbije održane dana 17.12.2020.god., doneta su rešenja o razrešenju Stevana Đurovića dosadašnjeg  vršioca dužnosti direktora u Inspektoratu za rad u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i razrešenju Marine Furtule dosadašnjeg...
Inspekcija: U agencijama za nekretnine u Srbiji 45 neprijavljenih radnika
Inspekcija rada objavila je danas da je u 323 agencije za prodaju i iznajmljivanje nekretnina u Srbiji od 460 zatečenih radnika 45 radilo na "crno", odnosno bez ugovora o radu i prijave na obavezno socijalno osiguranje. U saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja navedeno je da su...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima