Bezbednost i zdravlje na radu

Saradnja Inspektorata za rad i PKS na očuvanju zdravlja radnika i prevenciji

30. Maj. 2021.
Saradnja Inspektorata za rad i PKS na očuvanju zdravlja radnika i prevenciji

 Inspektorat za rad Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Privredna komora Srbije potpisali su Memorandum o saradnji kojim će se kreirati zajednički okvir za dijalog kompanija i Ministarstva.

 
Cilj je unapređenje primene radno-pravnih propisa, preventivne i savetodavne uloge Inspektorata, kao i smanjenje broja povreda na radu.
 
Vršilac dužnosti direktora Inspektorata za rad Milan Cvetkov rekao je da će se kroz obuke, stručnu podršku, razmenu znanja i iskustava, kao i zajedničke projekte u oblasti rada, uključujući  stručno i dualno obrazovanje, povećati broj društveno odgovornih poslodavaca koji dosledno sprovode propise i daju prednost prevenciji.
 
„Cilj Inspektorata je da unapredi savetodavno i preventivno delovanje, a potpisivanje Memoranduma o saradnji sa PKS je najefikasniji način da se to i realizuje“, rekao je Cvetkov i dodao da će to doprineti unapređenju opšte kulture bezbednosti i zdravlja na radu i radnih odnosa, kao i većem poznavanju i poštovanju propisa u oblasti rada.
 
Predsednik PKS Marko Čadež rekao je da je potpisivanje Memoranduma potvrda dosadašnje dugogodišnje i uspešne saradnje sa Inspektoratom i da će se ovim  definisati i pravac budućih zajedničkih aktivnosti u oblasti radnih odnosa,  bezbednosti i zdravlja na radu, kao i drugih tema koje su u nadležnosti Inspektorata za rad, a bitne su za kompanije.
 
 „ Cilj je da kroz dobru komunikaciju kompanija i Inspektorata za rad prilagodimo neke propise novom vremenu i pojasnimo kompanijama koja su njihova prava i obaveze. Pre svega kada je reč o dualnom obrazovanju i definisanju radnih prava i obaveza poslodavaca prilikom  zapošljavanja učenika koji uče i rade u sertifikovanim kompanijama“, rekao je Čadež.
 
Čadež je dodao da će Komora u saradnji sa Inspektoratom realizovati niz seminara i edukacija kako bi približila ovu temu poslodavcima, kao i druge teme iz oblasti radno-pravnih odnosa, nadležnosti Inspekcije rada pri obavljanju nadzora, bezbednosti, i zdravlja na radu.
 
Pogledajte još
Konferencija RCC o radu na crno na Balkanu: Potrebne kombinovane mere i veća saradnja
  Broj neprijavljenih radnika na Zapadnom Balkanu i dalje je velik, iako je manji nego pre, te je za suzbijanje "neformalne ekonomije" potrebno više mera i učešće svih strana, ocenjeno je danas u Sarajevu na konferenciji o zapošljavanju u regionu. Izvršna sekretarka Ujedinjenih granskih...
NALED: Otkriveno 510 stanova neregistrovanih firmi
Nacionalna alijansa za ekonomski razvoj saopštila je da je tokom inspekcije otkriveno 4.744 nelegalnih firmi, od čega 1.429 u prva četiri meseca 2016. godine. Broj neregistrovanih firmi posle kontrole povećan je za 15,5 odsto, navodi se u saopštenju NALED-a.   Inspekcijski organi otkrili su 510 stanova u kojima...
Dodeljena priznanja povodom Dana bezbednosti i zdravlja na radu u Republici Srbiji
 „Briga o zaposlenima i stvaranje uslova za bezbedan i zdrav rad bili su i biće jedan od glavnih prioriteta rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja“, poručila je ministarka prof. dr Darija Kisić Tepavčević prilikom dodele Nacionalnih priznanja iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu...
OD 1. MARTA ZAKON O AGENCIJSKOM ZAPOŠLJAVANJU Đorđević:
  Zakon o agencijskom zapošljavanju stupa na snagu 1. marta, a ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević kaže da je veliko interesovanje za licenciranje agencija. Na konferenciji za novinare posle sednice Socijalno ekonomskog saveta, Đorđević je rekao da sve ide sve ide svojim tokom...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima