Bezbednost i zdravlje na radu

Inspekcija u aprilu otkrila 309 radnika "na crno"

26. Apri. 2016.
Inspekcija u aprilu otkrila 309 radnika

Tokom pojačanih kontrola koje je inspekcija rada u drugoj polovini aprila vršila na gradilištima širom Srbije, otkriveno je da je od 2.031 zatečenog radnika, 309 (oko 15 odsto) radilo bez ugovora o radu i bez prijave na obavezno socijalno osiguranje zbog čega je podneto 89 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

 
Kako je danas saopštilo Ministarstvo za rad, kontrolama je bilo obuhvaćeno 435 poslodavaca, a nadzori su posebno intenzivno vršeni na gradilištima na Kopaoniku i Zlatiboru, na Koridorima 10 i 11, i u Beogradu i Novom Sadu.
 
Na nekoliko lokacija na Zlatiboru, Beogradu i Novom Sadu radnici su u trenutku dolaska inspekcije pobegli sa gradilišta, a prema proceni inspektora, ukupno je pobeglo oko 150 radnika.
 
Inspekcijskim nadzorima na gradilištima u Beogradu, Valjevu i Soko Banji otkriveno je i pet neregistrovanih subjekata u kojima je zatečeno ukupno pet neprijavljenih radnika. Inspektori su odmah doneli pet rešenja kojima su neregistrovanim subjektima naložili da odmah pokrenu propisani postupak za upis u odgovarajući registar i zabranili im obavljanje delatnosti do ispunjenja za to propisanih uslova.
 
Zbog utvrđenih prekršaja u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu, inspektori su podneli 89 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, i izdali 47 prekršajnih naloga zbog prekršaja propisanog Zakonom o radu koji se odnosi na nedržanje ugovora na mestu rada.
 
Inspekcija rada je, zbog utvrđenih nepravilnosti, donela 66 rešenja u oblasti radnih odnosa, 85 rešenja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i 21 rešenje o zabrani rada na mestu rada zbog neposredne ugroženosti bezbednosti i zdravlja zaposlenih, navodi se u saopstenju.
 
Izvor: Tanjug
Pogledajte još
Najavljujemo kurs- Sistemi menadžmenta bezbednošću i zdravljem na radu ISO 45001:2018
28. februar 2019 god. od 10.00 do 15.15 sati Privredna komora Srbije, Kneza Miloša 12, međusprat TEME: Osvrt na pitanja akreditacije i sertifikacije Zahtevi standard ISO 45001:2018 Predmet i područja primene Kontekst organizacije Liderstvo i učestvovanje radnika Planiranje...
Usvojen Predlog izmena Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti
 Na predlog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vlada Republike Srbije je na današnjoj sednici usvojila Predlog izmena i dopuna Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, kojim je precizirano da su  Strategija zapošljavanja i prateći akcioni plan osnovni...
SKELA GODIŠNJE ODNESE 60 ŽIVOTA
07. Avgust 2021. // BZR - Srbija
  IZMEĐU 50 i 60 radnika godišnje strada na radnom mestu u Srbiji i to najčešće na građevini i niskogradnji. Broj zaposlenih koji odlaze na bolovanje se takođe povećava, a sve je više i onih koji odlaze u invalidsku penziju. Podaci pokazuju da je samo u prvih sedam meseci ove godine zabeleženo 26 smrtnih...
Kako se zaštititi od korone na radnom mestu
26. Januar 2021. // BZR - Srbija
Tokom višemesečnog trajanja pandemije izazvane virusom SARS-CoV-2, svi smo u režimu konstantnog prilagođavanja „novoj normalnosti“ koja je okupirala planetu, a sve u cilju dostizanja maksimalnog mogućeg stepena bezbednosti te tako i očuvanja svog, ali i zdravlja svojih najbližih. Ipak, i pored svih...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima