Bezbednost i zdravlje na radu

Inspekcija: U agencijama za nekretnine u Srbiji 45 neprijavljenih radnika

30. Mart. 2016.
Inspekcija: U agencijama za nekretnine u Srbiji 45 neprijavljenih radnika

Inspekcija rada objavila je danas da je u 323 agencije za prodaju i iznajmljivanje nekretnina u Srbiji od 460 zatečenih radnika 45 radilo na "crno", odnosno bez ugovora o radu i prijave na obavezno socijalno osiguranje.

U saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja navedeno je da su inspektori u nadzorima sprovedenim 29. marta utvrdili da u 20 registrovanih agencija delatnost obavljaju sami preduzetnici, bez angažovanja radnika.
 
Inspekcija rada donela je i 23 rešenja kojima je poslodavcima naložila da sa neprijavljenim radnicima zasnuju radni odnos, da ugovorom o radu utvrde odmor u toku rada i raspored rada u nedelji, kao i novčani iznos osnovne zarade, da dostave zaposlenima obračun zarade i da vode mesečnu evidenciju o zaradi naknadi zarade.
 
U 79 slučajeva inspekcija rada utvrdila je da su agencije za prodaju i iznajmljivanje nekretnina registrovane u stambenim objektima i bez istaknute firme, dodaje se u saopštenju.
 
Kako je navedeno, inspektori su protiv vlasnika agencija za prodaju i iznajmljivanje nekretnina podneli 18 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i tri prekršajna naloga zbog prekršaja za koje je predvidjena novčana kazna.
 
U dve neregistrovane agencije otkrivene u Nišavskom i Podunavskom okrugu zatečeni su vlasnici i tri radnika "na crno", a inspektori su naložili pokretanje postupka za upis u registar i zabranili dalje obavljanje delatnosti.
 
Prema najavama Inspekcije rada, pojačane kontrole biće nastavljene.
 
Izvor: Blic
Pogledajte još
Inspektori donose - stalan posao
04. Januar 2017. // BZR - Srbija
Sa gotovo 15.000 radnika koji su zatečeni kako rade na crno poslodavci su posle nadzora inspekcije rada zasnovali radni odnos. To je za 40 odsto više nego 2015. godine. Do ugovora o radu je, prema podacima Inspektorata za rad, došlo čak 14.993 radnika, dok je pretprošle godine to učinilo 10.675 osoba koje nisu bile...
Bruka: Radnici u Perutnini Ptuj ispitivani na poligrafu
Inspektori rada utvrdili su danas da je firma "Perutnina Ptuj-Topiko" iz Bačke Topole 21. juna 17 radnika ispitivala na poligrafu, dok je jedan odbio to ispitivanje, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.   Kako se navodi u saopštenju, inspektor je...
19. Međunarodna konferencija „Čovek i radna sredina“
Inženjering i upravljanje bezbednošću na radu i životnom sredinom (OESEM)
   U organizaciji Fakulteta zaštite na radu  iz Niša od 24-25.11.2022.godine biće organizovana 19.Međunarodna konferencija „Čovek i radna sredina“ Inženjering i upravljanje bezbednošću na radu i životnom sredinom (OESEM). Ni u jednom trenutku ljudske istorije društvo se nije...
Apel poslodavcima i zaposlenima za primenu preventivnih mera bezbednosti i zdravlja na radu
 Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Inspektorat za rad apeluju na sve poslodavce i zaposlene da primenjuju sve odredbe Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu i podzakonskih akata u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, kako bi se smanjio rizik od povređivanja i sprečio nastanak povreda na radu,...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima