Bezbednost i zdravlje na radu

Dobijamo JOŠ JEDAN PRAZNIK, evo kada i koliko sada imamo NERADNIH DANA u godini

27. Avgust. 2020.
Dobijamo JOŠ JEDAN PRAZNIK, evo kada i koliko sada imamo NERADNIH DANA u godini

 Srbija i Republika Srpska slaviće ubuduće zajednički praznik – 15. septembar, koji će se obeležavati kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.


"Doneli smo odluku koju ćemo sprovesti u delo. Dogovorili smo i koji datum da predložimo našim drugim organima, to bi bio 15. septembar, dan kada je probijen Solunski front", rekao je Vučić na zajedničkoj pres-konferenciji nakon sastanka državnog vrha sa političkim predstavnicima RS.

To bi, kako je rekao, bio zajednički obeležen praznik u RS, Srbiji i svim srpskim sredinama širom sveta, gde bi Srbi, ne smetajući nikome, ne čineći ništa ni protiv koga, pokazali da su isti narod, i da je muka, kao i uspeh, jednih, uvek i muka ili uspeh onih drugih.

Da li će novi praznik biti neradan dan još nije zvanično potvrđeno, ali evo koliko godišnje praznujemo. U ovoj godini u Srbiji postoji ukupno 13 neradnih dana.

Počeli smo sa 1. i 2. januarom povodom dočeka Nove godine, a zatim 7. januarom kada smo proslavili Božić, a nastavljamo u februaru kada se obeležava Dan državnosti.

Dan državnosti praznuje se 15, 16. i 17. februara, ali s obzirom na to da su 15. i 16. bili vikend, može se reći da je taj predah bio u ponedeljak.
Iako se nekada dešava da se neradni dani za proslavu Vaskrsa mogu spojiti sa danima za proslavu 1. maja, pa se tako napravi čitav jedan odmor, ove godine to nije bio slučaj. Neradni dani u aprilu za vreme Vaskrsa bili su 17, 18, 19. i 20. april, dani od petka do ponedeljka.
Sledeći predah imali smo 1. i 2. maja, u petak i subotu, kada se proslavljao praznik rada.
Ukoliko niste pripadnik islamske zajednice, sledeći neradni dan biće vam sreda, 11. novembar zbog obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu. Pripadnici islamske zajednice u Srbiji ne bi trebalo da su radili ni 24. maja, kada je prvi dan Ramazanskog bajrama, kao i 31. jula na prvi dan Kurbanskog bajrama i 28. septembra kada je Jom Kipur. Prvi dan Božića, 25. decembar je za katolike i pripadnike drugih hrišćanskih verskih zajednica takođe neradni dan.
Iako deluje mnogo slobodnih dana pored vikenda, kada se ukupnom broju doda i dan za proslavu krsne slave, Srbija se ipak ne može pohvaliti time u poređenju sa mnogim državama u svetu. Tako recimo Šri lanka svojim radnicima dopušta da praznuju 25 dana, a interesantno je da je Kambodža koja je prošle godine prednjačila sa ukupno 28 dana, za 2020. godinu smanjila taj broj pa će tako sada imati "svega" 22 neradna dana.
 
Izvor: Blic
Pogledajte još
Poziv na seminar - ZAKON O BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJU NA RADU i PODZAKONSKI PROPISI
MEĐUNARODNI INSTITUT ZA PRIMENJENO UPRAVLJANJE ZNANJEM Organizuje seminar: ZAKON O BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJU NA RADU i PODZAKONSKI PROPISI čije su izmene i dopune proistekle donošenjem ovog Zakona Seminar je namenjen svim pravnim i fizičkim licima, odgovornim licima i licima za bezbednost, poslodavcima, pravnim...
Inspekcija u aprilu otkrila 309 radnika
26. April 2016. // BZR - Srbija
Tokom pojačanih kontrola koje je inspekcija rada u drugoj polovini aprila vršila na gradilištima širom Srbije, otkriveno je da je od 2.031 zatečenog radnika, 309 (oko 15 odsto) radilo bez ugovora o radu i bez prijave na obavezno socijalno osiguranje zbog čega je podneto 89 zahteva za pokretanje prekršajnog...
SREĆAN USKRS I USKRŠNJI PRAZNICI!
18. April 2020. // BZR - Srbija
                              Neka ti radost uskrsnuća vrati veru u život, neka nestane zlo a prevlada dobro, neka ti ljubav bude oslonac a sreća večni pratilac! HRISTOS VASKRSE!   Želi Vam Vaš HSE portal!
Apel za doslednu primenu mera bezbednosti i zdravlja na radu
                                        Povodom povreda na radu na gradilištima, posebno padova sa visine koji su se desili poslednjih dana, Ministarstvo za rad,...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima