Zaštita životne sredine

Svetski dan zaštite životne sredine

04. Jun. 2019.
Svetski dan zaštite životne sredine

Svetski dan zaštite životne sredine koji se obeležava 05. juna 2019. godine ima za cilj podizanje svesti o važnosti poštovanja životne sredine ali i neophodnosti doprinosa pojedinca.

Životna sredina je u svetu ali i u našoj zemlji, pod velikim pritiskom različitih faktora ugrožavanja i mnoge biološke vrste su ugrožene u većem ili manjem stepenu, na pragu nestajanja ili su čak zauvek izgubljene.
 
Životnu sredinu, pre svega štitimo radi zdravlja i napretka ljudi ali i očuvanja prirodnih vrednosti, što ujedno i predstavlja sistem održivog razvoja, odnosno usklađenost ekonomskog i društvenog razvoja s jedne strane i zaštite životne sredine s druge strane.
 
Svetski dan zaštite životne sredine podseća ljude širom sveta da su naši lični izbori oni koji oblikuju svet oko nas i da naše svakodnevne odluke kao potrošača, pomnožene sa milijardama, imaju ogroman uticaj na životnu sredinu – neke od njih će doprineti daljem iscrpljivanju prirodnih resursa, dok će druge pomoći da se zaštitite osetljivi ekosistemi.
 
Svetski dan zaštite životne sredine je dan koji se obeležava u celom svetu svakog 5. juna kroz razne aktivnosti i kampanje, sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine.
 
Datum 5. juni je odredila Generalna skupština UN jer se tog dana održala Konferencija o zaštiti životne sredine u Stokholmu 1972. godine.
 
U svetu se na ovaj dan pokreću brojne aktivnosti u koje je uključena javnost, a koje propagiraju odgovorni odnos prema okruženju. U pomenute aktivnosti se jednako uključuje i vladin i nevladin sektor.
Pogledajte još
Koncentracije prašine i sumpor-dioksida u Sarajevu, Tuzli i Zenici i danas je, kao i prethodnih dana, iznad graničnih vrednosti, a stručnjaci smatraju da se ovakva situacija neće uskoro promeniti. U Kantonu Sarajevo proglašena je epizoda "upozorenja", a u opštinama Kakanj i Zenica još je na snazi...
Sve nove zgrade moraju imati krov
17. Februar 2016. // ZŽS - Svet
Pariz - Nedavno usvojen zakon u Francuskoj propisuje da svi novi objekti koji su izgrađeni u komercijalnim zonama budu delimično pokriven biljkama ili solarnim panelima Izolacija, kojoj će doprineti “zeleni krovovi” pomoćiće u smanjenju količine energije koja je potrebna za zagrevanje zgrada tokom zime, a tokođe će...
BRISEL - Evropska komisija je, povodom tri decenije od nuklearne katastrofe u Černobilju, najavila dodatnih 20 miliona evra pomoći za saniranje posledica te katastrofe.   "Evropska unija predvodi u međunarodnim naporima za uklanjanje posledica černobiljske nuklearne katostrofe, dekomisiju nuklearne elektrane kako bi to mesto...
Godina 2015. najtoplija od početka merenja
20. Januar 2016. // ZŽS - Svet
VAŠINGTON - Prošla godina je bila daleko najtoplija otkako se obavljaju merenja temperature od kraja 19. veka, saopštila je Američka agencija za okean i atmosferu, prenose mediji.     Tako je prosečna temperatura kopna i mora u čitavoj 2015. iznosila 0,9 stepeni Celzija iznad proseka za 20. vek.  ...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima