Zaštita životne sredine

Podržimo akciju Sat za našu planetu 27.03.2021.godine od 20.30 do 21.30

26. Mart. 2021.
Podržimo akciju Sat za našu planetu 27.03.2021.godine od 20.30 do 21.30

 „Pokreni se za Planetu“ slogan je ovogodišnje ekološke akcije „Sat za našu planetu“ (Earth Hour), koja se održava 27.03.2021.godine, od 20.30 do 21.30 po lokalnom vremenu širom sveta.

Organizator akcije, svetska organizacija za zaštitu prirode (WWF), pored apela za isključivanje dekorativne rasvete na javnim zgrama, kao i svetla u domovima na 60 minuta, ove godine poziva gradjane da se priključe velikom virtuelnom dogadjaju, preko zoom platforme, koji će biti održan tokom „Sata za našu planetu“.

Istaknuto je da se događaj organizuje kao podsetnik ljudima da je neophodno da se hitno pokrenu i promene ponašanje, kako bi se ublažile klimatske promene.

Iz WWF-a su podsetili da su ekstremni vremenski dogadjaji, porast temperature, zagadjenost reka, češći šumski požari, pojava novih zaraznih bolesti, neke od promena koje su očigledne i u regionu Balkana.

Podseća se da je, uprkos pandemiji korona virusa, prošlogodišnja akcija „Sat za našu planetu“ bila masovnija nego ikada ranije i da je u njoj učestvovalo 190 zemalja i teritorija.

WWF organizuje „Sat za našu Zemlju“ u okviru projekta „Da nam klima štima“, koji podržava Vlada Švedske.

„Sat za našu planetu“ u Srbiji se ove godine obeležava 13. put.

Prvi put akcija je održana u Sidneju 2007. godine kao gradjanska inicijativa za podizanje svesti o klimatskim promenama, ali i poziv na hitnu akciju.

 

Danas se smatra najvećom dobrovoljnom gradjanskom akcijom za zaštitu prirode.

Pogledajte još
Pola veka Dana planete Zemlje
20. April 2020. // ZŽS - Svet
Ovaj značajan datum se obeležava kako bi svetska populacija postala svesna svoje odgovornosti prema planeti na kojoj živi i tako smanji negativan uticaj na životnu sredinu.   Dan planete Zemlje ustanovljen je 1970. godine u SAD, nakon ekološke akcije, a obeležava se širom sveta od 1992. godine kada je na...
Ceo svet obeležava Dan planete Zemlje
22. April 2016. // ZŽS - Svet
Međunarodni dan planete Zemlje obeležava danas više od milijardu ljudi širom sveta pokazujući podršku zaštiti prirodne sredine na festivalima, skupovima i akcijama na otvorenom koji se održavaju u skoro 200 zemalja, među kojima je i Srbija. Kako navode Ujedinjene nacije, ove godine obeležavanje dana...
Pariz i okolina pogođeni su poslednjih nedelju dana najtežim i najdujžim zagađenjem za poslednjih deset godina, ocenilo je danas telo za nadzor kvaliteta vazduha u glavnom gradu Francuske "Erparif".   Skok zagađenja izazvano je povećanjem emisija čestica, povezanih pre svega sa grejanjem na drva i saobraćajem,...
Portugal je načinio veoma važan ekološki korak jer se tokom 107 sati uzastopno napajao isključivo iz obnovljivih izvora energije.   Cela država je od 06.45 u subotu, 7. maja, do 17.45 u sredu, 11. maja, svoje potrebe za strujom zadovoljavala pomoću solarne, vazdušne i hidro energije.   Ovaj rekord su...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima