Zaštita životne sredine

Čak 80 procenata stanovništva ne udiše kvalitetan vazduh

12. Maj. 2016.

Osamdeset posto svetskog stanovništva živi u gradovima u kojima kvalitet vazduha nije u skladu sa limitima Svetske zdravstvene organizacije.

Iako su sve svetske regije pogođene, stanovnici najsiromašnijih gradova trpe najveće posledice, upozorava se u stručnoj studiji.
 
Zagađenje vazduha zbog povišene koncentracije "lebdećih čestica", "grubih"(MP10) i "finih" (MP2,5), uključuje i zagađivače poput sulfata, nitrata i ugljen-dioksida, te predstavlja rizik za zdravlje.
Zagađenje povećava rizik od raka pluća i respiratornih bolesti, naročito astme, kao i od nekih bolesti krvnih sudova, te uzrokuje svake godine više od tri miliona smrtnih slučajeva u svetu, navode iz SZO.
 
Prema studiji, 98 posto gradova sa više od 100.000 stanovnika u zemljama sa niskim ili srednjim prihodima ne poštuje smernice koje se tiču kvaliteta vazduha.
 
Kada se radi o zemljama sa visokim prihodima, taj postotak pada na 56 odsto.
 
Kada se zagađeni zrak "uvuče" u gradove, najranjivije gradsko stanovništvo - najmlađi, najstariji i najsiromašniji - jesu i najpogođeniji, upozorava Flavija Bustreo, zamenik glavnog direktora SZO.
 
Najveći nivo atmosferske zagađenosti zabeležen je u zemljama sa slabim ili srednjim prihodima u istočnom Mediteranu i jugoistočnoj Aziji. Tamo je godišnji prosečni nivo pet do deset puta viši od limita koje je postavila SZO.
 
Gradovi koji su najzagađeniji jesu Nju Delhi, Kairo i Peking...
 
U Evropi je nivo koncentracije "grubih" i "finih" čestica praktično isti u Londonu i Ženevi, dok je malo viši u Parizu i Rimu.
 
Izvor: Blic
Pogledajte još
5. jun Svetski dan zaštite životne sredine
04. Jun 2020. // ZŽS - Svet
  „Vreme je za prirodu“   Svetski dan zaštite životne sredine obeležava se svake godine 5. juna u više od 143 zemlje u svetu i predstavlja osnovno sredstvo Ujedinjenih nacija za podizanje svesti kod stanovništva o značaju zaštite životne sredine. Tema ovogodišnjeg...
16. Januar 2017. // ZŽS - Svet
Svi vozovi u Holandiji se sada kreću na energiju, proizvedenu uz pomoć generatora na vetar, piše „Gardijan“, pozivajući se na nacionalnu železničku kompaniju „Holandske železnice“.     „Od 1. januara sto odsto vozova radi na energiju vetra“, saopštio je predstavnik...
Tanker naftne kompanije "TS Lines" prepolovio se juče nedaleko od tajvanske obale. Velika količina sirove nafte izlila se u more i na plažu. Radnici su čitavog dana radili na suzbijanju potencijalne ekološke katastrofe, uklanjajući naftu. Vlasnik kompanije "TS Lines" priveden je u policiju na...
Sve nove zgrade moraju imati krov
17. Februar 2016. // ZŽS - Svet
Pariz - Nedavno usvojen zakon u Francuskoj propisuje da svi novi objekti koji su izgrađeni u komercijalnim zonama budu delimično pokriven biljkama ili solarnim panelima Izolacija, kojoj će doprineti “zeleni krovovi” pomoćiće u smanjenju količine energije koja je potrebna za zagrevanje zgrada tokom zime, a tokođe će...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima