Zaštita životne sredine

Zelena oaza na detelinari

16. Januar. 2017.

Stanovnici Detelinare i Novog naselja moći će od leta da uživaju u velelepnom parku, koji će biti podignut na neuređenoj površini između dva naselja. Pripremni radovi na uređenju nove zelene oaze u Novom Sadu počinju na proleće, a budući park će zauzeti površinu od 3,5 hektara u vlasništvu grada bez parcele, koja je vlasništvo "Železnica Srbije".

 
Podizanje novog parka finansira Gradska uprava za zaštitu životne sredine i, kako objašnjavaju u "Zelenilu", trenutno je u izradi projekat, a u međuvremenu će biti urađena i preparcelizacija. Potom sledi početak pripremnih radova, koji podrazumevaju uklanjanje divljih deponija na kojima se nalazi ogromna količina šuta i samoniklog rastinja. Ovi radovi podrazumevaju i nasipanje buduće parkovske površine humusom. Postojeće visoko rastinje detaljno će pregledati stručne službe "Zelenila", pa će ono koje ne bude moralo da se uklanja biti uklopljeno u ambijent buduće gradske zelene oaze. A zastupljene su bela topola, jablan, brest, jasen i vrba.
 
- Idejnim rešenjem je predviđeno čak deset ulaza, od kojih su dva glavna, čime će se omogućiti veći protok ljudi. Sistem staza biće prilagođen različitim grupama posetilaca - najavljuju nadležni u "Zelenilu".
 
Prema zamisli arhitekata, park bi trebalo da ima poslastičarnicu, javni toalet i prostor za mehanizaciju kojom će se održavati. Predviđene su i dve zone za dečju igru i rekreaciju, teretana na otvorenom, fontana, teren za boćanje, površine za održavanje radionica, koncerata i sličnih sadržaja. Biće postavljen i veći broj klupa i korpi za smeće.
 
- Kada bude završen detaljni projekat i obavljen pregled stabala, znaćemo i koliko će novog rastinja biti posađeno, kao i novih travnjaka - dodaju nadležni.
 
MENjA IMIDž GRADA
 
NOVI park bi trebalo da poboljša uslove života sugrađana, koji žive u dva novosadska naselja. Takođe, podizanje parkovske površine na mestu višedecenijskog rugla ovog dela grada predstavlja još jedan pozitivan korak u akciji "Parkovi umesto deponija", koju je pre pre više od dve godine inicirao gradonačelnik Miloš Vučević.
 
Izvor: Novosti
Pogledajte još
08. Decembar 2015. // ZŽS - Srbija
Zatrpano gustim oblakom smoga, od kojeg se ne vide ni nebo ni brda koja ga okružuju, Užice je već danima idealna scenografija za filmove kataklizme. Vazduh smrdi na pepeo... Sunce zaklonjeno iza neprozirnog oblaka magle... U tri po podne mrak... Ljudi liče na senke... Jezivo! Sablasno je izgledao centar u nedelju uveče. Od smoga...
10. Decembar 2016. // ZŽS - Srbija
Prema poslednjim rezultatima merenja kvaliteta vazduha, alarmantan je nivo zagađujućih čestica u centru Beograda, Obrenovcu i Pančevu.   U opštini Stari grad količina štetnih čestica premašila je prihvatljivu vrednost i prešla u "crvenu zonu". Sudeći prema podacima nadležne agencije,...
Poziv - Škola savetnici za hemikalije Oktobar 2016
11. Avgust 2016. // ZŽS - Srbija
POZIV ZA PETODNEVNU OBUKU: OBUKA ZA STICANJE ZVANJA SAVETNIKA ZA HEMIKALIJE. Datum: 03.10.-07.10.2016. Mesto: Beograd DOWNLOAD
13. Februar 2016. // ZŽS - Srbija
Ministarstvo poništilo konkurs o ustupanju ribarskog područja "Zapadna Morava" privatniku. Ribolovci još mogu da koriste lane izdate dozvole UŽICE - Ministarstvo poljoprivrede je poništilo konkurs kojim je ribarsko područje "Zapadna Morava" na 10 godina bilo ustupljeno preduzeću "Balkan...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima