Zaštita životne sredine

Sortiranje smeća od kućnog praga

16. Oktobar. 2016.
Sortiranje smeća od kućnog praga

Stanovnici šireg centra Novog Sada dobiće priliku da i sami naprave prvi korak u reciklaži otpada. U ovom delu grada 1. novembra počeće realizacija pilot-projekta primarne separacije, odnosno razvrstavanja otpada u domaćinstvu, a zatim i odlaganja u posebne kontejnere.

 
U prvoj fazi primene projekta koji se, po rečima Vladimira Zelenovića, direktora "Čistoće", sprovodi u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka (Departman za inženjerstvo i zaštitu životne sredine), biće obuhvaćen širi centar - staro jezgro grada, Žitni trg i deo oivičen Beogradskim kejom i Ulicom Maksima Gorkog.
 
Oko 15.000 domaćinstava imaće priliku da smeće razdvaja u kući i da ga odlaže u specijalne odvojene podzemne kontejnere - za komunalni i ambalažni otpad. Posebno obeleženi kamioni odnosiće ga na dalje sortiranje i reciklažu na Gradskoj deponiji.
 
- Ovo je izuzetno važan posao, kojim naše preduzeće i Novi Sad idu u susret zakonskim propisima - precizira Zelenović. - Imamo podršku grada, koja se ogleda i u tome, što će ovog meseca komunalna policija i inspekcija pojačano obilaziti kontejnerska mesta i novčano kažnjavati one koji nesavesno odlažu smeće. Tako će biti i kada novi projekat zaživi.
 
Po rečima direktora "Čistoće", u devet osnovnih škola već su podeljene kante za separaciju. Osim toga, u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka biće organizovana i kratka predavanja za osnovce o separaciji i reciklaži smeća.
 
Projekat separacije ambalažnog otpada trebalo je da startuje još 2012. Tada je "Čistoća", u saradnji sa Društvom za postupanje sa ambalažnim otpadom "Sekopak", počela sa projektom u zgradama za individualno stanovanje u Petrovaradinu i Sremskoj Kamenici.
 
Domaćinstva su dobila besplatno plave kante, u koje treba da odlažu ambalažni otpad. Projekat, zbog finansijske krize, ipak, nije zaživeo.
 
 
 
LINIJA ZA BALIRANjE
 
NA gradskoj deponiji još od novembra 2002. godine radi linija za separaciju i baliranje otpada, prva takve vrste u Srbiji. Ova linija dodatno je unapređena 2011. godine.
 
Izvor: Novosti
Pogledajte još
Sajt za borbu protiv divljih deponija na Fruškoj gori
30. Oktobar 2016. // ZŽS - Srbija
Fruška gora, "panonska lepotica", mogla bi uskoro da se reši crnih ekoloških tačaka - divljih deponija - kojih ima na gotovo svim prilaznim putevima planini. Rešenje ovog gorućeg problema intenzivno traže aktivisti Udruženja "Fruškać" i internet-platforme www.fruskac.net, i čini se da...
Nakon požara na deponiji Vinča, emisije zagađujućih materija opadaju
 Po izbijanju požara na deponiji Vinča, inspektori zaštite životne sredine izašli su na teren zajedno sa komunalnom inspekcijom Grada Beograda koja je nadležna za ovu deponiju. Na terenu je utvrđeno da je požar izbio u delu na kojem se odlaže komunalni otpad, a vatrogasna služba je lokalizovala i ugasila požar....
KALENDAR OBUKA VICTORIA CONSULTING ZA FEBRUAR I MART 2016
Kalendar obuka možete preuzeti sa linka: Kalendar obuka-2016   Obuke: - Obuka za novi ISO 9001:2015, 04.02.2016 - Savetnik za hemikalije (sticanje zvanja: savetnik za hemikalije), 22-26.02.2016. - Obuka za novi ISO 14001:2015, 14.03.2016.   Preliminarne prijave su u toku.   Za više informacija...
SOLARNI kolektori, koji su na 360 kvadratnih metara prekrili dvorišni prostor kikindske Opšte bolnice, proradili su i već na startu počeli da - šparaju ogroman novac. Sva sanitarna voda u ovoj zdravstvenoj ustanovi, umesto plinom kao osnovnim energentom, u određenoj meri i strujom, sada se zagreva - sunčevom energijom,...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima