Zaštita životne sredine

Sajt za borbu protiv divljih deponija na Fruškoj gori

30. Oktobar. 2016.
Sajt za borbu protiv divljih deponija na Fruškoj gori

Fruška gora, "panonska lepotica", mogla bi uskoro da se reši crnih ekoloških tačaka - divljih deponija - kojih ima na gotovo svim prilaznim putevima planini. Rešenje ovog gorućeg problema intenzivno traže aktivisti Udruženja "Fruškać" i internet-platforme www.fruskac.net, i čini se da su na dobrom putu da ga pronađu. Pokrenuli su, naime, nedavno sajt namenjen otkrivanju i prijavljivanju fruškogorskih deponija.

 
Na ovaj korak, po rečima Nikole Arežine, jednog od njegovih kreatora, ljubitelji Fruške gore su se odlučili jer su nezadovoljni čistoćom životne sredine.
 
- Postali smo pobednici kluba "Superste" sa projektom "Čista posla" i krenuli u borbu protiv divljih deponija - poručuje Arežina. - Napravljen je veb-sajt http://cistaposla.fruskac.net, preko kojeg građani mogu da dostavljaju informacije o kritičnim tačkama na kojima nesavesni ostavljaju smeće.
 
Sve takve deponije će biti ubeležene na interaktivnoj mapi, koja se nalazi na sajtu, a ujedno će biti obaveštene i nadležne službe. Na sajtu se već može videti mapa sa lokacijama deponija i tabela. U opštini Beočin ih je, na primer, primećeno pet, u Sremskoj Mitrovici tri, Novom Sadu dve i u Šidu jedna.
 
- Cilj sajta je podsticaj za opštinske službe da budu efikasnije u rešavanju problema sa smećem i primeni reciklaže - precizira naš sagovornik. - Aktivisti našeg udruženja "Fruškać" će redovno beležiti i ažurirati podatke, a izveštaje medijima, ministarstvima, opštinama, turističkim organizacijama slaće kvartalno.
 
Prilazi Nacionalnom parku iz svih sela su u katastrofalnom stanju, a do ulaza u park vide se bar dve divlje deponije i gomila smeća rasutog po putu.
 
- U Beočinu imamo legalnu deponiju na samo 900 metara od parka, sa koje se raznose kese, čak i kad dune povetarac. U rešavanje ovakvog problema moramo da se uključimo svi, od vlade, opština, pa do ekoloških i turističkih organizacija. Ovo nije slika koju želimo da gledamo iz dana u dan i da dočekujemo goste - apeluje Arežina. 
 
"FRUŠKAĆI"
 
NA sajtu "Čista posla" se navodi redosled koraka oko prijavljivanja deponije. Ljubitelj prirode koji je primeti treba da uključi GPS na telefonu, fotografiše nagomilano smeće i da sliku pošalje na mejl: cistaposla@fruskac.net. Aktivisti "Fruškaća" će fotografiju sa tačnom lokacijom postaviti na sajt i obavestiti nadležne službe, a kasnije proveriti da li je deponija uklonjena.
 
NAGRADA I KAZNA
 
KLjUČ rešenja u poboljšanju infrastrukture odnošenja i recikliranja smeća je u oštrim kaznenim merama i sprovođenju zakona. Drugi način je edukacija građana i nagrađivanje najsavesnijih.
 
Izvor: Novosti
Pogledajte još
U Srbiji je protekle noći obeležena akcija "Sat za našu planetu", koju je organizovao Svetski fond za prirodu (WWF), isključivanjem svetla na jedan sat u brojnim institucijama, poslovnim zgradama, školama, znamenitim građevinama i spomenicima.   Ove godine se u tu akciju uključilo više od 450...
Beograd jedini u Evropi pušta otpadne vode u Dunav
17. Septembar 2020. // ZŽS - Srbija
  (Beta) – Agencija Frans pres u reportaži o nerešenom pitanju prečišćavanja otpadnih voda u Srbiji piše o zagađivanju Dunava, druge po dužini evropske reke, i nesmetanom ispuštanjima otpadnih voda u njega. Nedaleko od istorijskog srca Beograda otvaraju se ograde da propuste kamion cisternu koji...
SAT ZA NAŠU PLANETU 30.03.2019.god u 20.30h
28. Mart 2019. // ZŽS - Srbija
            U subotu, 30. marta u 20:30, gradovi širom sveta će po jedanaesti put isključiti svetla na sat vremena i time još jednom poslati snažnu poruku da ipak možemo nešto da preduzmemo kako bismo ublažili posledice klimatskih promena, ali...
Eko-privreda otvara 150.000 radnih mesta
06. Decembar 2016. // ZŽS - Srbija
Koliko će Srbiju koštati sve pripreme za ulazak u evropsku porodicu, teško je precizno izračunati, ali je sigurno da nas najveći problemi na tom putu, a ujedno i najveći trošak, očekuju u - ekologiji. Da bismo ispunili najosnovnije "zelene" zahteve iz Brisela, odakle nam često stižu kritike zbog decenijama...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima