Zaštita životne sredine

Dodeljeni Zeleni i Crni list

30. Apri. 2016.
Dodeljeni Zeleni i Crni list

EKOLOŠKI magazin "Čekajući vetar" drugog programa Radio Beograda i Pokret gorana Vojvodine, dodelili su u utorak u Sremskim Karlovcima tradicionalna priznanja za očuvanje prirode i životne sredine "Zeleni list" i "Crni list".

"Zeleni list" je dobila akcija "Jedno drvo za jednog ratnika" koju realizuju Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde, JP "Srbijašume" i beogradski Šumarski fakultet. U okviru nje će, u znak sećanja na srpske ratne žrtve, biti posađeno 1,3 miliona stabala mekih lišćara.
 
Istim priznanjem je za pomoć Srbiji u saniranju posledica poplava nagrađena Ambasada Japana u Beogradu, Pokret gorana Srbije je nagrađen za 55 godina uspešnog rada, Kompanija "Fijat Krajsler" za akciju "Recikliranje je kul", a "Alternativa za bezbednije hemikalije - AlHem".
 
Za organizaciju Ekološkog festivala u Nišu, "Zeleni list" dobili su tamošnji Centar za profesionalni razvoj u obrazovanju, Scena "Of teatar" i JKP "Medijana", dok je za najveći broj roda na jednom mestu nagrađeno Udruženje građana "Taraške rode" iz Taraša.
 
Najzad, "Zeleni list" dodeljen je i Draganu Pečurici iz Bačke Topole za aktivnu borbu protiv zagađenja vazduha, Ranku Šćekiću iz Uba za proizvodnju briketa od ugljene prašine i Milutinu Dražiću za projekat pošumljavanje Srbije na omladinskim radnim akcijama tokom nekoliko decenija.
 
OPOMENA SANITARNOJ INSPEKCIJI
 
"CRNI list" koji se dodeljuje onim koji najmanje brinu o zaštiti životne sredine, ove godine dobila je Republička sanitarna inspekcija zbog, kako je obrazloženo, nedoslednosti u sprovođenju Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu.
 
Izvor: Novosti
Pogledajte još
BIOREMEDIJACIJA - Srpski hemičari bakterijama čiste zemlju
Otkriće japanskih naučnika da postoji bakterija koja je sposobna da za kratak period razgradi PET ambalažu odjeknula je svetom prošle nedelje, ali malo je poznato domaćoj javnosti da hemičari iz Srbije na sličan način čiste našu zemlju od nafte i njenih derivata i da sa kolegama iz inostranstva stoje rame uz rame. Iako...
Crni ibis i kašičar ponovo se gnezde na zaštićenom području Obedske bare u Sremu. - To je velika pobedu zaštitara prirode koji su se decenijama borili da ove vrste ponovo vrate na prostor Obedske bare. Crni ibis se poslednji put na ovom području gnezdio početkom šezdesetih godina, a kašičar ga je...
22. Januar 2016. // ZŽS - Srbija
Ispitivanje poljoprivrednog zemljišta: Uzorci za analizu uzeti na 29 lokacija POLjOPRIVREDNO zemljište na teritoriji Pančeva na nižem nivou je zagađenosti nego što je očekivano, zaključak je okruglog stola na kome su juče predstavljeni rezultati zajedničkog projekta Srbije i Japana pod nazivom "Podizanje...
Dan bez automobilskog dima
22. Septembar 2016. // ZŽS - Srbija
Opština Svilajnac, u saradnji sa Biciklističkim klubom Čiroki i Volonterskom organizacijom Svilajnac, 25. septembra, obeležiće "Dan bez automobilskog dima".   U nedelju 25. septembra od 11 časova, u Parku evropskog prijateljstva biće organizovan skup na kome građani mogu doći biciklom, motorom na električni...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima