Zaštita životne sredine

PRETI EKOLOŠKA KATASTROFA Izlila se jalovina iz rudnika Lece u Jablanicu

22. Januar. 2016.

Iz jedne od devet brana na jalovištu rudnika “Lece” kod Medveđe izlila se danas jalovina sa štetnim materijama u reku Jablanicu. Na licu mesta su policija, vatrogasci i rudari, koji pokušavaju da saniraju štetu.

Prema prvim informacijama, koje su “Blicu” dojavljene sa lica mesta, radi se o pucanju brane na najvišoj koti u selu Gazdare, gde se nalazi flotacija za preradu rudničke jalovine, ali zvaničnici tvrde da nije reč o pucanju brane, već samo o izlivanju vode koja je “negde našla rupu”.

- Rudari i vatrogasci pokušavaju da spreče izlivanje vode u Jablanicu i taj problem će vrlo brzo biti rešen - tvrdi zamenik predsednika opštine Medveđa Vlada Babić.

Meštani tog sela kažu da ne mogu da priđu jalovištu jer je policija blokirala taj deo.

- I mi smo čuli da je pukla brana na najvišoj koti i da se mulj sa jalovištem prelio u druge, niže bazene. Strahujemo od katastrofe jer ako se i ostali bazeni prepune naše kuće neće više postojati – kaže taj meštanin Gazdara čija se kuća od jezera ispod jalovišta nalazi na udlajenosti od oko 200 metara.

Na vest o problemu na jalovištu, na kome je na hiljade tone otpada pređane rude, opštinski većnici prekinuli su danas sednicu i uputili se u Gazdare.

Ovo nije prvi akcident na rudničkom jalovištu. Novembra 2014. funkcioneri tada opozicione, a sada vladajuće SNS, tvrdili su da se, takođe, izlila jalovina sa cijanidom u obližnji potok koji se uliva u Jablanicu.

Međutim, tadašnji direktor rudnika “Lece” je tvrdio da se radi o dezinformaciji, da se desio “jedan eksces” i da jalovina nije stigla do Jablanice.

Izvor: Blic

Pogledajte još
Cisterna kojom je upravljao E.E. sletela je s puta u Zvorničko jezero u mestu Jošanice kod Zvornika. Vozilo je na mostu zakačilo ogradu i sletilo u jezero, ali vozač, srećom, nije povređen.   Kamion se kretao iz pravca Sarajeva prema Zvorniku, a zahvaljujući činjenici da je cisterna bila prazna izbegnuta je...
27. Mart 2016. // ZŽS - Hronika
APATIN - U neposrednoj blizini specijalnog rezervata prirode "Gornje Podunavlje" u okolini Apatina, u kanalu koji vodi do Mišvalda, posebnog staništa za mrešćenje riba zaštićenog zakonom, iz industrijskih postrojenja ispuštena je u petak nepoznata obojena tečnost, intenzivnog mirisa. To nam je...
Ekološka katastrofa u Srbobranu
11. Septembar 2016. // ZŽS - Hronika
Velike količine uginule ribe i rakova plutaju Velikim bačkim kanalom kod Srbobrana, a talas zagađene vode došao je sada već i nekoliko kilometara nizvodno, sve do mesta Turija, rekao je predstavnika Ekološkog pokreta Srbobran Dragan Kurjački.   Kako je Kurjački rekao agenciji Beta, preživeli rakovi masovno beže...
Pomor ribe u centru Valjeva
25. Jul 2016. // ZŽS - Hronika
Veća količina potočne mrene uginula je u Kolubari u samom centru Valjeva. Ribočuvari su obavestili nadležne, a uzrok pomora za sada nije poznat.   Do uginuća ove vrste ribe, dva dana zaredom u poslepodnevnim satima, došlo je na potezu od ulaza u park “Pećina”, pa nekoliko desetina metara nizvodno do Belog...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima