Zaštita od požara

Zgrada Elektrodistribucije izgorela jer je BESKUĆNICA ZAPALILA KONTEJNER

17. Novembar. 2016.

Na trafou Elektrodistribucije u Ulici Svetozara Markovića u centru Niša oko 10 sati došlo je do velikog požara nakon čega se zapalila cela zgrada ovog preduzeća. Požar je nakon dva sata borbe sa vatrenom stihijom lokalizovan. Kako saznajemo, požar je izazvala beskućnica koja je zapalila vatru u kontejneru koji se nalazio odmah uz trafo stanicu.

 
Svi zaposleni Elektrodistribucije su na vreme evakuisani i nema povređenih. A prilikom intervencije je od eksplozije stakla povređen jedan vatrogasac.
 
Sve ekipe Niške vatrogasno spasilačke brigade su učestvovale u gašenju vatre.
 
Kako su saopštili iz MUP-a, požar je izbio u prizemlju zgrade i proširio se na zadnji sprat i krov.
 
- U gašenju požara angažovano je 17 vatrogasaca spasilaca sa osam vozila - saopštio je MUP.
 
Iz Elektrodistribucije su saopštili da je, prema prvim informacijama, do požara došlo nakon što je nepoznata osoba zapalila kontejner pored trafostanice i zgrade elektrodistribucije!
 
Kako je javljao reporter "Blica" sa lica mesta, sa poslednjeg sprata zgrade kuljao je gust, crni dim, dok se plamen više ne vidi.
 
U zgradi je u trenutku izbijanja požara bilo dvadesetak radnika i svi su evakuisani na vreme.
 
- Vatrogasne ekipe su izašle na teren i ugasile požar, zaposleni su evakuisani iz zgrade i nema povređenih radnika EPS i građana. Istraga nadležnih institucija utvrdiće uzrok požara, kao i procenu nastale štete - saopštili su iz EPS-a.
 
Direktor Elektrodistribucije Niš Boba Džunić rekao je za RTS da se prvo zapalila trafostanica u prizemlju zgrade i da se požar dalje proširio na zadnji sprat.
 
Zbog visoke temperature popucala su stakla na prozorima zgrade. Centar Niša je bez struje, ne rade ni semafori.
 
Požar izazvala beskućnica
 
Požar na trafou ED Niš kako se pretpostavlja izazvala je beskućnica koja je palila vatru da bi se ugrejala. Kako saznaje "Blic" ona je ložila vatru pored kontejnera koji se nalaze neposredno uz trafo stanicu, pa je vatra najverovatnije zahvatila transformatorsko ulje koje je zapaljivo pa se proširila dalje.
 
- Uzrok požara je spoljni faktor - lice koje nije zaposleno u EPS-u i koje je nekoliko puta udaljavano jer je palilo nekakve stvari, ne znamo tačno iz kojih razloga, pored zgrade. Vatra se proširila kroz ventilacioni sistem i napravila ozbiljno oštećenje u materijalnom smislu. Sreća u nesreći da zahvaljujući prisebnosti zaposlenih i vatrogasaca povređenih nema. Povređen je samo jedan vatrogasac od eksplozije stakla u toku gašenja - rekao je generalni direktor EPS-a Milorad Grčić koji je hitno došao u Niš.
 
On je rekao da je do 14 sati povraćeno 25 odsto snadbevnaja električnom energijom, a da će nakon završetka uviđaja biti aktiviran trafo velike snage koji nije oštećen pa će sve Nišlije do večeri imati struju.
 
Grčić je najavio da će insistirati od grada da ukloni sve kontejnere od svih objekata EPS-a jer se dešava da se često pale, i da se nada da će to biti učinjeno za nekoliko dana.
 
Izvor: Blic
Pogledajte još
05. April 2016. // ZOP - Hronika
BEOGRAD - Požar koji je jutros, oko 6.30 sati, izbio u naselju Plavi horizonti u Zemunu je ugašen, a ekipe Hitne pomoći zbrinule su četiri osobe, od kojih dvoje dece.   Kako je Tanjugu rečeno u Ministarstvu unutrašnjih poslova vatrogasne ekipe ugasile su požar koji je uništio drugi sprat kuće u Ulici...
Tri stara vagona van upotrebe potpuno su izgorela u požaru u nedelju rano ujutru na Železničkoj stanici u Smederevu. Vagoni su bili na pomoćnom koloseku u centru grada, u neposrednoj blizini cisterni s tečnim naftnim gasom. Srećom, izbegnuta je veća tragedija, jer vatra nije došla u dodir s naftnim gasom.   Oko četiri...
Dva vatrogasca su lakše povređena jer su propala kroz nagorelu krovnu konstrukciju, gaseći požar koji je u sredu oko 8 sati izbio u isturenom odeljenju OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" u Crkvencu. Svih 47 učenika je bezbedno evakuisano, učiteljice su uspele da spasu i sve dnevnike, a vatrogasci iz Jagodine i Svilajnca su...
15. Mart 2016. // ZOP - Hronika
Na benzinskoj pumpi "Dragstes" koja se nalazi uz magistralni put Bijeljina - Brčko, u Ljeljenči danas oko 11 časova dogodila se eksplozija u kojoj su povređena tri radnika pumpe. Prema nezvaničnim informacijama, povređeni su radnici Milorad Živanović (29), Dragan Rosić (54) i Saša Maletić (30).   Iako je...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima