Zaštita od požara

PANIKA POSLE POŽARA U ČAČKU - Uplašeno gledaju u fabriku i KAD PUKNE PETARDA

06. Maj. 2016.

Komisija koja je formirana u čačanskoj "Slobodi" trebalo bi da odgovori zbog čega je došlo do požara u pogonu gde se proizvodi suzavac.

Požar je izazvao paniku među Čačanima iako nije bilo povređenih i veće štete. Veliki broj građana koji žive blizu fabrike osetio je mučninu, štipanje za oči, grlo i nos. Bilo je i više poziva Hitnoj pomoći. Dodatni nespokoj ulila je vest iz Štaba za vanredne situacije da građani zbog štetnih isparenja zatvore vrata i prozore.
- Bilo je veoma zagušljivo, mislila sam da ću se onesvestiti. Zabrinuti smo za bezbednost, jer ovo nije prvi put da se sličan problem događa u "Slobodi". Čim pukne petarda, gledamo u pravcu fabrike. Strah nas je - kaže meštanka Zorica Milovanović.
 
Kako nezvanično saznajemo, u vojnoj kompaniji "Sloboda" već godinu dana ne pišu se operacijski postupci sa uputstvima za rukovanje opasnim materijama, otkako je osoba koja je za to bila zadužena otišla u penziju.
- U tom uputstvu treba da stoji kako se rukuje opasnim i zapaljivim materijama, kolika je količina potrebna za proizvodni proces, a kolika može da dovede do akcidenta, na kojoj temperaturi se drže, koliko radnika sa njima treba da radi. Toga sad nema, a radnici ne dobijaju uputstva za bezbedan rad - kaže izvor "Blica".
 
Komisija koja je formirana u "Slobodi" treba da odgovori na pitanje da li je požar izazvao ljudski faktor ili je posledica pregrejanosti prostorija. U trenutku požara, kako saznajemo, u pogonu nije bilo radnika iako bi pored linije uvek neko trebalo da dežura. Oni su brzo došli i ugasili požar, nagutavši se suzavca.
Predsednik Samostalnog sindikata Dragan Jekić kaže da fabrika mora sprovesti bezbednosne procedure.
 
- Fabrika je ugovorila velike poslove za naredne dve do tri godine. Sindikat će kod poslovodstva insistirati da se poštuju sve sigurnosne i bezbednosne procedure i tu nećemo imati obzira. Želimo da radnici budu maksimalno zaštićeni kako ne bi bilo opasnosti i vanrednih situacija poput ove - kaže Jekić.
 
Šest godina bez sudskog epiloga
 
U "Slobodi" se krajem 2010. desila velika havarija u kojoj je uništeno jedno odeljenje pogona pirotehnike. Zbog sumnje da su propustima u radu doprineli havariji, optuženi su čelnici fabrike i šefovi pojedinih sektora. Ovaj postupak još nije okončan.
 
Izvor: blic
Pogledajte još
Fabrika za preradu ribe u Požegi izgorela je u požaru, koji je jutros zahvatio pogon, povređenih nema, rečeno je u požeškoj policiji.     Za sada se ne zna uzrok, jer je uviđaj u toku, a pričinjena je velika materijalna šteta.   U gašenju požara su učestvovale ekipe iz Požege i...
U privatnom reciklažnom centru kod Požege večeras je izbio požar koji je zahvatio deo skladišnog prostora na otvorenom i pod nadstrešnicama.    Prema prvim informacijama, u požaru niko nije nastradao niti je povređen, ali je pričinjena materijalna šteta, prenosi RTS.   U toku je...
Kostolac -- Na gradilištu kineske kompanije CMEC u termoelektrani "Kostolac B" u Kostolcu, oko 14 sati eksplodirale su dve boce tehničkog gasa za zavarivanje.   Tom prilikom povređena su tri radnika iz Kine.   RTS je javio je da su dvojica radnika zadobila lakše povrede i da su zbrinuti u...
U HALI Firme "Euromodul" u Novoj Pazovi, izbio je veliki požar. Zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasnih ekipa, on je lokalizizovan na vreme, a povređenih nije bilo.   Šta je dovelo do vatre u hali veličine 1.500 kvadratnih metara, zasada je nepoznato. Dvadeset vatrogasaca u devet kamiona gasilo je vatru, pa...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima