Vanredne situacije

Vanredna situacija: Apokaliptični požar van kontrole

05. Maj. 2016.
Vanredna situacija: Apokaliptični požar van kontrole

Veliki požar zbog kojeg je evakuisano 88.000 stanovnika zapadnog kanadskog grada Fort Mekmari i u kojem je izgorelo 1.600 objekata, još nije ugašen.

Zbog jakog vetra požar se širi ka aerodromu i naseljima južno od grada, saopštile su lokalne vlasti.
 
Zvaničnici provincije Alberta proglasili su vanrednu situaciju, u jeku vatrene stihije koja preti da preraste u najskuplju prirodnu katastrofu koja je pogodila Kanadu, prenosi Rojters.
 
Vlasti upozoravaju da je još 19.000 objekata ugroženo, dok analitičari i industrijski izvori navode da bi troškovi osiguravajućih kuća mogli da premaše 1,6 milijarde američkih dolara, navodi "Dejli mejl". 
 
Vlasti su saopštile da još niko nije povređen u samom požaru, ali da su prijavljeni smrtni slučajevi u najmanje jednoj saobraćajnoj nezgodi tokom evakuisanja. 
 
"Postoji mogućnost da izgubimo veliki deo grada", rekao je Skot Long, zvaničnik u službi za vanredne situacije u Alberti. 
 
Nekoliko kvartova je već uništeno, a zbog vetrova koji su pogoršali vatrenu stihiju požar se proširio na još hiljade kuća u ovom gradu na severoistoku Alberte, u središtu regiona naftnog peska. 
 
Plamen se, usled vetra, širi i na lokalni aerodrom, iznad koga se kasno sinoć, kako pokazuju snimci, video crni dim i koji je danas obustavio sve komercijalne letove. 
 
Zvaničnici su potvrdili da je vatra zahvatila hotel severno od glavnog terminala. 
 
Pošto se požar širi ka jugu, zvaničnici su izdali naloge za obavezno evakuisanje naselja koja se nalaze oko 50 kilometara južno od Fort Mekmarija. 
 
Premijerka Alberte Alberte Rakel Notli je sinoć rekla da je 105 pacijenata lokalne bolnice vazdušnim putem prebačeno u druge medicinske centre. 
 
Prema rečima ministra za lokalnu upravu Danijele Lariv, provincija je proglasila vanredno stanje jer vatra i dalje aktivno gori u naseljenim oblastima. 
 
Požar, koji se širi zbog jakog vetra, gasi više od 200 vatrogasaca uz pomoć devet vatrogasnih aviona i desetak helikoptera. 
 
Zvaničnici su procenili da je vatra do sada zahvatila 7.500 hektara i očekivali su pogoršanje situacije zbog jakog vetra i visokih temperatura koje "stvaraju eksplozivne uslove". 
 
Vatrogasci pokušavaju da zaštite kritičnu infrastukturu, uključujući jedini most preko reke Atabaska i jedini autoput do grada iz pravca juga, naveo je AP. 
 
Alberta je industrijska oblast u kojoj se nalazi veliki broj naftnih postrojenja. Rezerve nafte u tom delu Kanade su treće po veličini u svetu, odmah iza Saudijske Arabije i Venecuele. 
 
Požar je izbio u nedelju jugozapadno od grada, a vatrogasci su juče uspostavili kontrolu nad njim, ali je došlo do "drastične promene vetra", istakao je Bi-Bi-Si. 
 
U ponedeljak je počela evakuacija iseljavanjem oko 500 stanovnika zbog gustog dima, a do danas je evakuisano 88.000 ljudi, što je najveća evakuacija u istoriji Kanade.
 
Izvor: b92
Pogledajte još
Nedaleko od gradića Riplija u državi Njujork, voz koji je prevozio opasne materije je iskočio iz šina.   Iz dva prevrnuta vagona curi zapaljivi etanol, zbog čega su stanovnici iz 20 kuća u okolini hitno evakuisani.   Incident se dogodio na prugama "Norfolk Sautern", saopštili su iz vatrogasne...
Sudbina Japana "visila je o niti" zbog neadekvatne reakcije japanske vlade i neprofesionalizma direktora preduzeća TEPKO posle nuklearne havarije Fukušime 2011. godine, koja je gotovo izazvala evakuaciju 50 miliona stanovnika sa šireg područja Tokija i iz okolnih gradova, izjavio je bivši premijer Japana Naoto...
Meksiko pogodio zemljotres jačine 6,9 stepeni Rihtera
MEKSIKO SITI - Zemljotres jačine 6,9 stepeni po Rihteru pogodio je danas zapadnu obalu Meksika, saopštio je Američki geološki servis.   Epicentar je bio oko 260 kilometara zapadno od grada Ćihuatlana, a za sada nema informacija o eventualno povređenima ljudima ili materijalnoj šteti, preneo je Rojters....
MADRID - Španski zvaničnici naredili su danas evakuaciju više od 9.000 ljudi iz obližnjeg stambenog kompleksa zbog požara na velikoj deponiji guma nedaleko od Madrida. Najmanje 8.000 stanovnika grada Sesena, nedaleko od španske prestonice, već je evakuisano zbog oblaka crnog toksičnog dima, objavljeno je na Tviter...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima