Bezbednost i zdravlje na radu

Milionske kazne za poslodavce koji ne izdaju platne listiće

12. Septembar. 2021.
Milionske kazne za poslodavce koji ne izdaju platne listiće

 Protiv poslodavaca koji ne isplate na vreme doprinose na zarade Poreska uprava podnosi poreske prijave i za takvu vrstu prekršaja poslodavac može biti kažnjen i novčano. Međutim, kada zaposleni platu ne dobije u ugovorom predviđenom roku adresa na koju treba da uputi žalbu je Inspekcija rada.

Advokat Branislav Vještica za Biznis.rs objašnjava da je za radnika koji nije dobio platu neophodno da ima platni listić na osnovu koga može da se obrati Inspekciji rada.

“Na osnovu obračunskih listića za isplatu zarada, koje je poslodavac dužan da izda zaposlenima svakog meseca prema  Zakonu o radu, radnik može poslodavca da prijavi Inspekciji rada. Nažalost, često se dešava da zaposleni uopšte ne vode računa o platnim listićima i da ih ne traže. Obračunski listić je dokaz na sudu i ima snagu izvršne isprave kako bi zaposleni mogli da naplate svoja potraživanja odnosno dobiju neisplaćene zarade”, naglašava Vještica.

Propisane kazne za poslodavce koji se ne pridržavaju zakonske obaveze da izdaju obračunske listiće kreću su i do dva miliona dinara.

Prema Zakonu o radu, poslodavac je dužan da zaposlenom prilikom svake isplate zarade i naknade zarade dostavi obračun. Takođe, isti dokument mora da dostavi i kada zaposlenom iz bilo kog razloga zaradu nije isplatio u ugovorom predviđenom roku.

Obračun zarade, odnosno naknade zarade, poslodavac je dužan da zaposlenom dostavi najkasnije do kraja meseca za prethodni mesec.

“Obračun zarade i naknade zarade koje je dužan da isplati poslodavac u skladu sa zakonom predstavlja izvršnu ispravu, odnosno platni listić ima snagu izvršne isprave”, navodi Vještica.

Inspekciji rada se zaposleni čija su radna prava ugrožena mogu obratiti i anonimno, podnoseći prijavu protiv poslodavca.

“U slučaju da Inspekcija rada utvrdi da je bilo povreda Zakona o radu i da poslodavac zaposlenom nije u skladu sa odredbama isplatio naknadu, odnosno zaradu, može podneti prekršajnu prijavu protiv tog poslodavca. U daljoj proceduri nadležan je sud”, kaže advokat Branislav Vještica.

Pored isplate zarade poslodavac je dužan da na vreme plaća i porez i doprinose na zarade, odnosno naknade.

Iz Poreske uprave za naš portal objašnjavaju da je odredbama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, propisano da je poslodavac dužan da doprinose obračuna i uplati istovremeno sa isplatom zarade, razlike zarade ili ugovorene naknade za privremene i povremene poslove, po propisima koji važe u momentu isplate tih primanja.

U slučaju da poslodavac ne izvrši uplatu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje ili uplati manji iznos, osim plaćanja kamate koja se obračunava u skladu sa zakonom, od narednog dana od dana dospelosti te obaveze do dana prestanka obaveze, poslodavac podleže i prekršajnoj odgovornosti. Poreska uprava u skladu sa definisanom nadležnošću izdaje prekršajne naloge, odnosno nadležnom prekršajnom sudu podnosi zahteve za pokretanje prekršajnog postupka za poreske prekršaje.

“Istim zakonom propisano je i krivično delo neuplaćivanja poreza i doprinosa po odbitku za odgovorno lice u pravnom licu, kao i preduzetnika koji u nameri da izbegne plaćanje poreza i doprinosa po odbitku ne uplati obračunatu poresku obavezu u iznosu većem od milion i petsto hiljada dinara”, naglašavaju iz Poreske uprave.

Za oba navedena krivična dela zaprećena je kazna zatvora i novčana kazna, pri čemu visina istih zavisi od iznosa poreza čije se plaćanje izbegava, odnosno iznosa obračunatog, a neuplaćenog poreza.

Izvor: biznis.rs/preduzetnik/milionske-kazne-za-poslodavce-koji-ne-izdaju-platne-listice/

Pogledajte još
Vlada Srbije usvojila minimalnu cenu rada
15. Septembar 2020. // BZR - Srbija
 Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici predlog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, da minimalna cena rada za 2021. godinu bude 32.126 dinara.        Podsećamo, juče nakon održane 98. Redovne sednice Socijalno – ekonomskog saveta odlučeno...
10. Mart 2016. // BZR - Hroniika
U jami Omazići Rudnika mrkog uglja Banovići došlo je do nesreće u kojoj je jedan rudar ostao zatrpan.   Naime, nesreća se dogodila nakon što je nekoliko rudara zatrpano zemljom u otkopnom polju.   Više na: N1
NEBOSH BELGRADE SERBIA 2016‏
31. Decembar 2015. // BZR - Srbija
HSE Training d.o.o will be hosting NEBOSH International General Certificate (IGC) in partnership with KTS Training NEBOSH CENTRE NUMBER 1151   All courses are run from Mon-fri (10 days) 0900-1700hrs every day, plus additional day for Exams. Note: English is Mandatory. All courses will be conducted in English as well as the...
Kampanja bezbedan rad - zdrava budućnost
08. Januar 2021. // BZR - Srbija
  Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije i Uprava za bezbednost i zdravlje na radu uputili su poziv za učešće na takmičenju za izbor najboljih fotografija „Bezbednost i zdravlje na radu svuda oko nas za vreme Covid - 19”          ...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima