Bezbednost i zdravlje na radu

Cilj donošenje novog zakona i početak izrade Strategije bezbednosti i zdravlja na radu

03. Mart. 2022.
Cilj donošenje novog zakona i početak izrade Strategije bezbednosti i zdravlja na radu

 Donošenje novog Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu i početak izrade Strategije bezbednosti i zdravlja na radu u Republici Srbiji za period od 2023. do 2027. godine cilj je Uprave za bezbednost i zdravlje na radu i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u ovoj godini, izjavila je v.d. direktora Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Dunja Cicmil. 

 
 
Cicmil je na konferenciji „Bezbednost i zdravlje na radu sa zdravstveno-medicinskog i tehničko-bezbednosnog aspekta, ekologije i zaštite od požara“, koju je organizovao HSE centar na Kopaoniku, istakla da su Uprava za bezbednost i zdravlje na radu i Inspektorat za rad u proteklom periodu ostvarili pozitivne rezultate u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.
 
 
Uprava za bezbednost i zdravlje je u 2021. godini, pored ostalog, pripremila izmene i dopune šest podzakonskih propisa, organizovala polaganje stručnog ispita za obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu za 813 kandidata i stručnog ispita za obavljanje poslova koordinatora za bezbednosti i zdravlje na radu za 68 kandidata, navela je Cicmil.
 
 
Prema njenim rečima, pripremljeno je i 240 licenci za obavljanje poslova u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i udvostručen je broj nadzora nad radom imalaca licence u odnosu na broj izvršenih nadzora u periodu od 2018. do 2020. godine.
 
 
Cicmil je naglasila da je Inspektorat za rad od januara do decembra 2021. godine izvršio 63.670 inspekcijskih nadozora, što je za dva odsto više nego u istom periodu 2020. godine, da je od tog broja 32.920 inspekcijskih nadzora izvršeno u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. Prilikom vršenja nadzora inspektori su zatekli 5.261 lice na radu „na crno“, a nakon preduzetih mera poslodavci su zasnovali radni odnos sa 3.180 lica. 
 
 
Cicmil je istakla da je prioritet dalje kadrovsko i tehničko osnaživanje Inspektorata za rad. „Sigurna sam da će ove mere uticati na efikasno delovanje Inspektorata za rad u narednom periodu i dovesti do smanjenja broja povreda na radu i profesionalnih bolesti, povećanja formalne zaposlenosti i smanjenja neformalne zaposlenosti.
 
Pogledajte još
Srušila se skela na mostu, stradao radnik
15. Jun 2016. // BZR - Svet
Jedan radnik je poginuo, a šestoro ljudi je teško povređeno kada se srušila skela postavljena u okviru radova na mostu u Nemačkoj Kako prenosi BBC, konstrukcija se srušila na delu mosta visokom oko 40 metara, i za sada nije poznato zbog čega se to dogodilo. U trenutku incidenta, na licu mesta bilo je oko 20...
Koja zanimanja nose najveći rizik od korone: Ne, na prvom mestu nije ono što mislite
  Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti analizirao je pojavljivanje tzv. klastera, u ovom slučaju grupe od najmanje dva zaražena korona virusom, u raznim radnim okruženjima kako bi podstakao države da obrate pažnju na određene grupe radnika i uslove rada koji omogućavaju širenje zaraze. Po podacima iz...
NEBOSH BELGRADE SERBIA 2016‏
31. Decembar 2015. // BZR - Srbija
HSE Training d.o.o will be hosting NEBOSH International General Certificate (IGC) in partnership with KTS Training NEBOSH CENTRE NUMBER 1151   All courses are run from Mon-fri (10 days) 0900-1700hrs every day, plus additional day for Exams. Note: English is Mandatory. All courses will be conducted in English as well as the...
Prijavljeno 12.000 radnika
28. Februar 2016. // BZR - Srbija
Za samo godinu i po od usvajanja izmena i dopuna Zakona o radu, inspektori rada uspeli su da u legalne tokove uvedu više od 12.000 radnika na crno. U odnosu na 2014, broj prijavljenih je veći za 181 odsto, zbog čega je državna kasa punija za oko 270 miliona dinara. U nadzorima je "pronađeno" i 389 preduzeća koja su...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima