Bezbednost i zdravlje na radu

U 2015. na radu stradala 24 radnika

28. Apri. 2016.

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin danas je izjavio da su u Srbiji prošle godine od povreda na radu stradala 24 radnika.

Vulin je istakao da je najvažniji zadatak poslodavaca, nadležnih službi i zaposlenih da ove i narednih godine niko ne strada dok obavlja svoj posao.
 
"Svaka nesreća na radu je mogla da bude sprečena i izbegnuta. Ove i narednih godina mora da se sve učini da takvih nesreća i povreda na radu više ne bude", rekao je Vulin u Ateljeu 212 gde je obeležen Dan bezbednosti i zdravlja na radu i uručene nagrade poslodavcima koji su najviše učinili da zaštite radnike. 
 
On je istakao da Ministarstvo rada ima tri cilja - da smanji nezaposlenost, broj povreda na radu i rad na crno, čime se obezbedjuje bolja zaštita zaposlenih. 
 
Kako je naveo, od ukupnog broja povreda na radu trećina je u neregistrovanim poslovima. 
 
Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Vujović je rekao da u 2015. godini više od 1.000 radnika teže povredjeno, a lakše povredjeno oko 7.000. 
 
"Bezbednost radnika najviše zavisi od poslodavaca, a inspekcija treba da redovno kontroliše da li se poštuju propisi i međunarodne konvencije", ukazao je Vujović.
 
Izvor: b92
Pogledajte još
Seminar iz bezbednosti i zdravlja na radu – Rad na visini
Teme seminara su aktuelne i namenjene su prvenstveno licima za bezbednost agencijama, preduzetnicima i preduzećima koja se bave poslovima bezbednosti i zdravlja na radu a i svim ostalima koji su na bilo koji način povezani sa oblašću zaštite i licima koja se sa njom bave. Predavači su posebno izabrani po svojoj...
Dugoročnim udisanjem radona građani gotovo sigurno postaju žrtve karcinoma, tvrde stručnjaci povodom prvih rezultata koji pokazuju da radona po Srbiji ima u ekstremno nedozvoljenim količinama.   Svetska zdravstvena organizacija apeluje da je radon, posle pušenja, drugi uzročnik raka pluća, a novija istraživanja...
Bezbednost i zdravlje na radu na visokim temperaturama
 Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja podseća poslodavce i zaposlene da obavljanje poslova na otvorenom, u narednim danima, treba prilagoditi uslovima visokih temperatura.       Štetno dejstvo visokih temperatura na zdravlje zaposlenih ima sledeće simptome: dehidracija...
Majski susreti – BZnR 2019
02. Jun 2019. // BZR - Srbija
Dana 24. 05. 2019. godine Fakultet inženjerskih nauka Kragujevac sa svojim partnerima Adient Interiors, FCA Srbija, TetraPak Production i InnTech Group uz podršku Evropske agencije za bezbednost i zdravlje na radu prvi put je organizovao skup pod nazivom „Majski susreti – BZnR 2019“. Ovaj skup je u svom prvom delu...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima