Bezbednost i zdravlje na radu

Svaki četvrti radi "na crno"

14. Novembar. 2016.
Svaki četvrti radi

Inspektorat za rad je na čitavoj teritoriji Srbije obavio vanredne nadzore u oblastima trgovine, građevine, ugostiteljstva, zanatskih i ličnih usluga... sa ciljem suzbijanja rada "na crno", ali i kontrole poštovanja propisa koji regulišu bezbednost i zaštitu na radu.

 
Kako je u Pirotu istakao direktor Inspektorata Bojan Jocić, danonoćno su kontrolisana čak 952 poslodavca, a bilo je obuhvaćeno ukupno 3.219 radnika.
 
- Utvrdili smo da čak 740 radno angažovanih nije bilo prijavljeno, što je oko 23 odsto svih kontrolisanih. Oni nisu imali ugovore o radu, niti su bili prijavljeni na obavezno osiguranje. Tako je, primera radi, u Južnobačkom okrugu od njih 153 obuhvaćenih kontrolom 103 radilo faktički ilegalno, što je gotovo nezamislivih 66 odsto. U Nišavskom okrugu je tek nešto bolje, s obzirom na to da je od 150 kontrolisanih bez prijave zatečeno 80 trudbenika. Ipak, utisak je da su se poslodavci najviše obrukali u Podunavskom okrugu, gde smo zatekli čak 90 odsto neprijavljenih: od 53 zatečena radnika "na crno" je bilo angažovano njih 47 - kaže Jocić, precizirajući da je najveći broj ljudi zatečenih u takozvanoj sivoj zoni posle nadzora Inspektorata dobio ugovore o radu, na osnovu kojih su potom i prijavljeni za osiguranje.
 
Tokom nadzora je otkriveno i šest neregistrovanih privrednih subjekata, pa je naloženo pokretanje postupka za uvođenje u legalne tokove.
 
- Zbog utvrđenih nepravilnosti, prekršajni postupci su pokrenuti u 119 slučajeva, izdato je 17 prekršajnih naloga, kao i 387 rešenja kojima se zahteva otklanjanje nepravilnosti iz oblasti bezbednosti na radu, a u 16 slučajeva je zabranjen rad jer radnici nisu bili stručno osposobljeni za posao koji obavljaju - kaže direktor Jocić.
 
Kada je reč o Pirotskom okrugu, načelnik inspekcije rada Aleksandar Popović kaže da je na ovom području oktriveno 14 neprijavljenih radnika koji su posle nadzora dobili ugovore o radu, kao i prijave na obavezno socijalno osiguranje.
 
Izvor: Novosti
Pogledajte još
Takmičenje za dodelu Nacionalnih priznanja iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu
 U cilju promocije bezbednosti i zdravlja na radu a povodom obeležavanja „28. aprila” Svetskog dana bezbednosti i zdravlja na radu i Dana bezbednosti i zdravlja na radu u Republici Srbiji Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Uprava za bezbednost i zdravlje na radu u saradnji sa socijalnim...
                                  Svetska zdravstvena organizacija (SZO) donirala je danas Kliničkom centru Srbije zaštitnu opremukoja se sastoji od mantila, maski, skafandera, vizira u vrednosti od...
NACIONALNA PRIZNANJA U OBLASTI BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJA NA RADU
Povodom obeležavanja 28. aprila – Svetskog dana bezbednosti i zdravlja na radu i Dana bezbednosti i zdravlja na radu u Republici Srbiji Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Uprava za bezbednost i zdravlje na radu u saradnji sa socijalnim partnerima organizuje takmičenje za dodelu Nacionalnih priznanja...
Sastanak Radne grupe za pripremu Nacrta Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu
 Prvi sastanak Radne grupe za pripremu Nacrta Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, na kojem će se prisutnima obratiti ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević, održaće se u sredu, 24. marta u 9 časova u Palati Srbija – sala Beograd (Bulevar Mihajla Pupina 2)....
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima