Bezbednost i zdravlje na radu

Skidaju opasne azbestne ploče

22. Februar. 2016.

Posle deceniju čekanja, u Mačvanskoj Mitrovici počinje izgradnja osnovne škole

SREMSKA MITROVICA - Posle deceniju borbe da se stari objekat OŠ "Dobrosav Radosavljević Narod" u Mačvanskoj Mitrovici, izgrađen od azbesnih ploča, toksičnih po ljudski organizam, sruši i izgradi novi, krajem marta i početkom aprila konačno će početi prva faza radova. Izgradnja škole počeće sa 80 miliona dinara iz gradskog budžeta, a trebalo bi da bude završena za tri godine, najavio je Branislav Nedimović, gradonačelnik Sremske Mitrovice.

Osnovna škola u Mačvanskoj Mitrovici, sagrađena 1963. godine, kao privremeni montažni objekat, čiji rok trajanja je istekao pre dve decenije, i danas je koristi 430 đaka iako je boravak u njoj opasan. Grad Sremska Mitrovica, koji je finansirao izradu projekta za novu školu, koja će biti podignuta na mestu stare, a čija ukupna vrednost iznosi oko 369 miliona dinara, odlučio je da spram finansijskih mogućnosti započne posao.

Prva faza obuhvata rušenje fiskulturne sale i kabineta za tehničko obrazovanje, izgradnju učionica, kancelarija, kabineta i kuhinje. Kako kaže mitrovački gradonačelnik, ni Republika, a ni Pokrajina zasad nisu opredelile sredstva za ovu namenu, ali očekuje da novac u narednom periodu neće izostati.

- Realizacija ovog projekta trajaće od dve do tri godine, u zavisnosti upravo od toga da li će ga grad finansirati sopstvenim sredstvima ili će dobiti pomoć - ističe Nedimović.

Izgradnji neće uticati na nastavu, uverava Slađan Papić, direktor škole, i dodaje da će đaci biti na gubitku samo kada je reč o fizičkom vaspitanju, jer će fiskulturna sala biti srušena, ali napominje da će se časovi iz ovog predmeta održavati na igralištu van zgrade ili na keju.

- Po završetku prve faze radova, mi se preseljavamo iz starog objekta u novi i to će biti velika radost. Učenici će dobiti savremenu i opremljenu školu, moderne učionice, a pre svega zdravu sredinu - objašnjava Papić.

Površina novog objekta škole iznosiće 3.870 metara kvadratna, a predviđena je izgradnja 15 učionica.


ZABRANA U EU

EVROPSKI parlament je 1976. godine doneo odluku o ograničavanju upotrebe azbesta, dok je 2005. u svim zemljama EU zabranjena njegova proizvodnja, kao i upotreba.

Izvor: Novosti

Pogledajte još
Novi zakon: Među „sezoncima“ uskoro i kuvari, vodiči, građevinci, statisti…
  Nacrt zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim i drugim povremenim poslovima u Srbiji predviđa da poslodavac može da evidentacionom prijavom angažuje povremene radnike u građevinarstvu, ugostiteljstvu, informisanju, umetnosti zabave i rekreacije, kreativnim industrijama, čuvanju dece i odraslih, održavanju...
Bezbednost i zdravlje na radu na visokim temperaturama
 Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja podseća poslodavce i zaposlene da obavljanje poslova na otvorenom, u narednim danima, treba prilagoditi uslovima visokih temperatura.       Štetno dejstvo visokih temperatura na zdravlje zaposlenih ima sledeće simptome: dehidracija...
Bruka: Radnici u Perutnini Ptuj ispitivani na poligrafu
Inspektori rada utvrdili su danas da je firma "Perutnina Ptuj-Topiko" iz Bačke Topole 21. juna 17 radnika ispitivala na poligrafu, dok je jedan odbio to ispitivanje, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.   Kako se navodi u saopštenju, inspektor je...
Počela kampanja „Čuvaj sebe – koristi zaštitnu opremu“
  U cilju podizanja svesti o važnosti korišćenja lične zaštitne opreme tokom izvođenja građevinskih radova, radova u kući, kao i tokom sportskih i rekreativnih aktivnosti, u okviru projekta „EU za Srbiju – podrška bezbednijim proizvodima“, pokrenuta je kampanja  „Čuvaj sebe –...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima