Bezbednost i zdravlje na radu

Saradnja Inspektorata za rad i PKS na očuvanju zdravlja radnika i prevenciji

30. Maj. 2021.
Saradnja Inspektorata za rad i PKS na očuvanju zdravlja radnika i prevenciji

 Inspektorat za rad Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Privredna komora Srbije potpisali su Memorandum o saradnji kojim će se kreirati zajednički okvir za dijalog kompanija i Ministarstva.

 
Cilj je unapređenje primene radno-pravnih propisa, preventivne i savetodavne uloge Inspektorata, kao i smanjenje broja povreda na radu.
 
Vršilac dužnosti direktora Inspektorata za rad Milan Cvetkov rekao je da će se kroz obuke, stručnu podršku, razmenu znanja i iskustava, kao i zajedničke projekte u oblasti rada, uključujući  stručno i dualno obrazovanje, povećati broj društveno odgovornih poslodavaca koji dosledno sprovode propise i daju prednost prevenciji.
 
„Cilj Inspektorata je da unapredi savetodavno i preventivno delovanje, a potpisivanje Memoranduma o saradnji sa PKS je najefikasniji način da se to i realizuje“, rekao je Cvetkov i dodao da će to doprineti unapređenju opšte kulture bezbednosti i zdravlja na radu i radnih odnosa, kao i većem poznavanju i poštovanju propisa u oblasti rada.
 
Predsednik PKS Marko Čadež rekao je da je potpisivanje Memoranduma potvrda dosadašnje dugogodišnje i uspešne saradnje sa Inspektoratom i da će se ovim  definisati i pravac budućih zajedničkih aktivnosti u oblasti radnih odnosa,  bezbednosti i zdravlja na radu, kao i drugih tema koje su u nadležnosti Inspektorata za rad, a bitne su za kompanije.
 
 „ Cilj je da kroz dobru komunikaciju kompanija i Inspektorata za rad prilagodimo neke propise novom vremenu i pojasnimo kompanijama koja su njihova prava i obaveze. Pre svega kada je reč o dualnom obrazovanju i definisanju radnih prava i obaveza poslodavaca prilikom  zapošljavanja učenika koji uče i rade u sertifikovanim kompanijama“, rekao je Čadež.
 
Čadež je dodao da će Komora u saradnji sa Inspektoratom realizovati niz seminara i edukacija kako bi približila ovu temu poslodavcima, kao i druge teme iz oblasti radno-pravnih odnosa, nadležnosti Inspekcije rada pri obavljanju nadzora, bezbednosti, i zdravlja na radu.
 
Pogledajte još
Sastanak Radne grupe za pripremu Nacrta Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu
 Prvi sastanak Radne grupe za pripremu Nacrta Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, na kojem će se prisutnima obratiti ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević, održaće se u sredu, 24. marta u 9 časova u Palati Srbija – sala Beograd (Bulevar Mihajla Pupina 2)....
U nadzorima koje je Inspektorat za rad od 2. do 4. februara sproveo u igraonicama, u objektima u kojima se organizuju proslave rođendana i u vrtićima, otkriveno je da je od 764 zatečena radnika, 163 radilo na "crno", odnosno nije imalo ugovore o radu i nije bilo prijavljeno na obavezno socijalno osiguranje. Kako se navodi u...
NALED: Otkriveno 510 stanova neregistrovanih firmi
Nacionalna alijansa za ekonomski razvoj saopštila je da je tokom inspekcije otkriveno 4.744 nelegalnih firmi, od čega 1.429 u prva četiri meseca 2016. godine. Broj neregistrovanih firmi posle kontrole povećan je za 15,5 odsto, navodi se u saopštenju NALED-a.   Inspekcijski organi otkrili su 510 stanova u kojima...
Saopštenje za javnost -Uprava za bezbednost i zdravlje na radu
    Povodom velikog broja pitanja koja se odnose na polaganje stručnog ispita za obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu i poslova odgovornog lica, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja – Uprava za bezbednost i zdravlje na radu daju sledeće obaveštenje:   Za...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima