Bezbednost i zdravlje na radu

Radnik se oporavlja posle nesreće u Boru

18. Jun. 2016.

Poslednji događaj u Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) "Bor", kada je rudara Bojana Lačeševića (36), u podzemnom rudniku "Jama" pritisla mašina teška 25 tona, ponovo je otvorio pitanje bezbednosti u najvećem srpskom rudniku bakra i zlata.

 
- Rudara smo, bukvalno, morali da "sastavljamo" - kažu u Opštoj bolnici u Boru. - Lekari su napravili pravi podvig jer su, uopšte, uspeli da spasu čoveka, koga je pristisla mašina teška 25 tona. Svi unutrašnji organi su mu bili ugroženi, kukovi potpuno iščašeni... Međutim, uspeli smo da ga spasimo.
 
- Ne znamo kako se sve ovo desilo - kazao nam je jedan od očevidaca događaja, uz molbu da mu ne pominjemo ime. - Bojan je vozio "vagner", mašinu za utovar rude, kojoj je samo "kašika" teška sedam tona. Pokupio je turu i odvezeo je da je iskipuje, ali se nije dugo vraćao. Kolege su, zabrinute, krenule trasom podzemnog rudnika, kada su ugledali stravičan prizor.
 
- Bojan je ležao, nepomičan, ispod mašine - dodaje naš sagovornik. - Pretpostavljamo da je, najpre, pao sa "vagnera", a da je onda vozilo prešlo preko njega i pritislo ga. Ali, kako je pao, to nismo uspeli da dokučimo.
 
Kolege su odmah izvukle Lačeševića ispod mašine, ali je put do bolnice potrajao gotovo dva sata, jer se nesreća dogodila na dubini od 600 metara ispod površine zemlje. S druge strane, mada nije prvi put da se ovakve stvari dešavaju, u RTB kažu da će istraga pokazati kako je došlo do ove nesreće.
 
- Bojan već desetak godina radi u RTB i poznat je kao dobar radnik - ispričala nam je njegova supruga Sanja, koja čuva njihovu ćerkicu, staru tek sedam meseci. - Lekari nas nisu pustili da ga vidimo, ali su nam kazali da je van životne opasnosti.
 
Podsetimo, krajem novembra Žarko Jovanović (34) i Robert Stojanov (42) su, u razmaku od samo nekoliko dana, na istom mestu, kod dozatora peći u novoj topionici u Boru ostali bez ruku, koje su im iščupane iznad lakata. U Fabrici sumporne kiseline je nedavno došlo do eksplozije u kojoj su tri radnika zadobila lakše, a jedan teže povrede.
 
VAN ŽIVOTNE OPASNOSTI
 
LAČEŠEVIĆU, koji sa roditeljima, suprugom i ćerkom starom sedam meseci živi u boljevačkom selu Podgorac, odstranjena je slezina, ali su lekari uspeli da mu spasu druge organe. Takođe, borski ortopedi su, pod totalnom anestezijom, uspeli da kosti nesrećnog rudara vrate u prvobitni položaj. On je, trenutno, van životne opasnosti, ali se njegovo stanje prati na Odeljenju centralne intenzivne nege u Opštoj bolnici u Boru.
 
(NE)BEZBEDNO
 
NA problem bezbednosti je, inače, ukazano i u analizi stanja konsultantske kuće "Mekinsi", angažovane da sačini izveštaj o perspektivi RTB, gde se, između ostalog, navodi da je "bezbednost u RTB na šest puta nižem nivou od sličnih rudnika u svetu".
 
Izvor: Novosti
Pogledajte još
Kako se zaštititi od korone na radnom mestu
26. Januar 2021. // BZR - Srbija
Tokom višemesečnog trajanja pandemije izazvane virusom SARS-CoV-2, svi smo u režimu konstantnog prilagođavanja „novoj normalnosti“ koja je okupirala planetu, a sve u cilju dostizanja maksimalnog mogućeg stepena bezbednosti te tako i očuvanja svog, ali i zdravlja svojih najbližih. Ipak, i pored svih...
Prva javna rasprava o Nacrtu zakona o radnom angažovanju zbog povećanog obima posla u određenim delatnostima u Nišu 8. septembra
 Javna rasprava o Nacrtu zakona o radnom angažovanju zbog povećanog obima posla u određenim delatnostima održaće se u periodu od 3. do 22. septembra 2021. godine u sledećim gradovima:       ∙         Niš, 8. septembar 2021. godine, od 13 do 15 časova;    ...
Kragujevačka fabrika automobila nagradila najbolje srednjoškolce
Kompanija Fijat Krajsler automobiliSrbija (FCA) uručila je nagrade za najbolje projekte učenicima treće godine srednjih škola u Kragujevcu, koji su učestvovali u kampanji "Bezbednost i zdravlje na radu - kultura zdravlja", čiji je cilj da se preventivno utiče na potencijalne identifikovane rizike u školi.  ...
Poslodavci dužni da zaposlenima koji rade od kuće isplaćuju naknadu troškova za korišćenje sredstava za rad koji su u vlasništvu radnika, kao i da im nadoknade druge troškove
  Zakon o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013, 75/2014, 13/2017 - odluka US, 113/2017 i 95/2018 - autentično tumačenje)  jasno propisuje da su  poslodavci dužni da zaposlenima koji rade od kuće isplaćuju naknadu troškova za korišćenje sredstava za rad koji su u...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima