Bezbednost i zdravlje na radu

Pravo na bezbedne i zdrave uslove za rad osnovno i najvažnije pravo koje proističe iz rada

20. Oktobar. 2021.
Pravo na bezbedne i zdrave uslove za rad osnovno i najvažnije pravo koje proističe iz rada

 Pravo na bezbedne i zdrave uslove za rad je osnovno i najvažnije pravo koje proističe iz rada, pravo koje nikome ne treba i ne sme da bude uskraćeno, istakla je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević na konferenciji povodom obeležavanja Evropske nedelje bezbednosti i zdravlja na radu.

 
„Radimo u vremenu u kome se bezbednosti i zdravlju zaposlenih na radu pridaje izuzetan značaj, posebno imajući u vidu prisutnu pandemiju zarazne bolesti Kovid 19, koja je na žalost povećala i rizike u samom procesu rada“, rekla je Kisić Tepavčević. 
 
Ministarka Kisić Tepavčević naglasila je da su aktivnosti Ministarstva u prethodnom periodu u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu bile usmerene prvenstveno na usklađivanje zakonodavnog okvira sa pravnim tekovinama Evropske unije i modernizaciju rada Inspektorata za rad, čiji su inspektori od januara do septembra ove godine izvršili 44.069 inspekcijskih nadzora i 9.213 zajedničkih i koordinisanih inspekcijskih nadzora u cilju suzbijanja širenja korona virusa. „Iako je dosta urađeno u prethodnom vremenskom periodu, naše inspekcije su bile jako vredne i stalno su na terenu, prostora za unapređenje aktivnosti ima, što je u skladu sa nastojanjem da se smanji broj povreda na radu“, rekla je Kisić Tepavčević.
 
Prof. dr Kisić Tepavčević je navela da u narednom periodu predstoje vrlo značajni zadaci - unapređenje zakonodavstva u ovoj oblasti, podizanje svesti o značaju bezbednosti na radu i kulture rada, a radi smanjenja povreda na radu, profesionalnih oboljenja i oboljenja u vezi sa radom. Kisić Tepavčević je dodala da Ministarstvo radi na izradi Nacrta zakona o bezbednosti i zdravlju na radu i da je javna rasprava o tom nacrtu završena.
 
Ministarka Kisić Tepavčević je rekla da će Ministarstvo, u cilju obezbeđivanja primene svih propisa i unapređenja pravnog okvira, raditi na razvijanju socijalnog dijaloga sa svim partnerima, jer se samo zajedničkim radom može postići cilj, a to je smanjenje broja povreda na radu. 
 
Ministarka Kisić Tepavčević je povodom Evropske nedelje bezbednosti i zdravlja na radu najboljim inspektorima za rad dodelila zahvalnice za 2020. godinu.
 
Govoreći o novom zakonu, vršilac dužnosti direktora Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Dunja Cicmil istakla je da će se njegovi pozitivni efekti, pored ostalog, ogledati u povećanju nivoa zaštite i unapređenju bezbednosti i zdravlja zaposlenih na radu, podizanju nivoa kompetencije stručnjaka za bezbednost i zdravlje na radu, kao i licenciranje svih fizičkih lica koji obavljaju poslove bezbednosti i zdravlja na radu.
 
Cicmil je istakla da je Uprava u ovoj godini, u cilju poboljšanja stručnog, kvalitetnog i zakonitog rada pravnih lica i preduzetnika sa licencom za obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu, pojačala kontrolu nad njihovim radom, da je broj nadzora za prvih osam meseci ove godine udvostručen u odnosu na period od 2018. do 2020. godine i da će se sa takvom praksom nastaviti i u narednoj godini. 
 
Vršilac dužnosti direktora Inspektorata za rad Milan Cvetkov istakao je da su inspektori rada od januara do septembra ove godine, od 44.069 izvršenih inspekcijskih nadzora, izvršili 22.369 nadzora u oblasti radnih odnosa, 21.518 u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i 182 nadzora nad neregistrovanim subjektima, da su zatekli 4.042 lica na radu ''na crno'', kao i da su nakon preduzetih mera inspektora rada poslodavci zasnovali radni odnos sa 2.420 lica.
 
Inspektori su, kako je Cvetkov dodao, doneli 3.777 rešenja za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti  sa ukupno 8.258 mera i 4.364 ukazivanja, upozorenja i naloga na zapisnike, doneli 349 rešenja o zabrani rada na mestu rada, 2.610 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv pravnih lica i preduzetnika i odgovornih lica u pravnim licima, podneli 45 krivičnih prijava, izvršili 753 inspekcijskih  nadzora  povodom prijavljenih povreda na radu, utvrdili 182 neregistrovana  subjekta.
 
Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja se, obeležavanjem Evropske nedelje bezbednosti i zdravlja na radu, pridružilo kampanji Evropske agencije za bezbednost i zdravlje na radu „Zdrava radna mesta, smanjimo opterećenje”, čiji je cilj da se ukaže na značaj prevencije poremećaja mišićno-skeletnog sistema. O tome su na konferenciji govorili Tim Tregenza i Majkl Dineli iz te agencije. 
 
Na konferenciji su kao primeri dobre prakse u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu svoj rad prezentovale kompanije Grundfos Srbija doo i Norma grupa doo.
 
Skupu su prisustvovali i predstavnici Udruženja ''HSE Centar''.
Pogledajte još
Kragujevačka fabrika automobila nagradila najbolje srednjoškolce
Kompanija Fijat Krajsler automobiliSrbija (FCA) uručila je nagrade za najbolje projekte učenicima treće godine srednjih škola u Kragujevcu, koji su učestvovali u kampanji "Bezbednost i zdravlje na radu - kultura zdravlja", čiji je cilj da se preventivno utiče na potencijalne identifikovane rizike u školi.  ...
TAKMIČENjE ZA DODELU NACIONALNIH PRIZNANjA 
IZ OBLASTI BEZBEDNOSTI I ZDRAVLjA NA RADU
 U cilju promocije bezbednosti i zdravlja na radu a povodom obeležavanja „28. aprila” Svetskog dana bezbednosti i zdravlja na radu i Dana bezbednosti i zdravlja na radu u Republici Srbiji Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Uprava za bezbednost i zdravlje na radu u saradnji sa socijalnim...
Inspektori donose - stalan posao
04. Januar 2017. // BZR - Srbija
Sa gotovo 15.000 radnika koji su zatečeni kako rade na crno poslodavci su posle nadzora inspekcije rada zasnovali radni odnos. To je za 40 odsto više nego 2015. godine. Do ugovora o radu je, prema podacima Inspektorata za rad, došlo čak 14.993 radnika, dok je pretprošle godine to učinilo 10.675 osoba koje nisu bile...
Najava edukativnog skupa_Divčibare 09-11.06.2021
 HSE Centar organizuje I Konferenciju “Bezbednost i zdravlje na radu“ posvećenu unapređenju mera za bezbedan rad na visini u oblasti graeđevine u skladu sa najavom izmene i dopune dela Zakona o BZR, kroz radionicu koja će obraditi praktičnu primenu sistema dozvola za rad na neobezbednoj visini prilikom montaže i...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima