Bezbednost i zdravlje na radu

Ministar rada Srbije preporučio da rad nedeljom regulišu radnici i poslodavci

31. Januar. 2020.
Ministar rada Srbije preporučio da rad nedeljom regulišu radnici i poslodavci

 

 

 

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević rekao je danas da pitanje rada nedeljom treba ostaviti da regulišu poslodavci i radnici, a da Ustav Srbije dozvoljava da svako radi prema svojim potrebama.

On je na konferenciji za novinare posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta u Vladi Srbije rekao da je poslodavac prema Zakonu o radu dužan da radnicima za odmor obezbedi jedan slobodan dan nedeljno.

Sindikalna organizacija iz Kragujevca pokrenula je pre nekoliko meseci pitanje rada i plaćanja tog rada nedeljom, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se zabrana rada tim danima nije pokazala dobrom u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Ministar trgovine Rasim Ljajić doneo je pre desetak dana rešenje o formiranju radne grupe čiji je zadatak da „sagleda sve aspekte eventualne odluke o zabrani rada nedeljom trgovinskih objekata u Srbiji, imajući u vidu zabranu rada nedeljom u zemljama EU“.
Đorđević je rekao da misli da Zakon o radu dovoljno dobro reguliše rad zaposlenih u Srbiji i da „to pitanje treba prepustiti radnicima i poslodavcima da se dogovore kako da rade i najviše zarade“.

Podpredsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Duško Vuković rekao je da je anketa tog sindikata pokazala da je skoro 100 odsto radnika protiv rada nedeljom.

„Ni u razvijenijim zemljama u svetu od Srbije nedeljom u principu ne može da se kupuje u svakoj prodavnici“, rekao je Vuković.

Dodao je da to pitanje treba da razreše predstavnici Vlade, sindikata i radnika, posebno iz razloga što rad nedeljom nije regulisan.

Predsednik sindikata UGS „Nezavisnost“ Zoran Stojiljković rekao je da to pitanje treba rešiti kolektivnim ugovorom.

„Rad nedeljom i način plaćanja treba rešiti univerzalnim kolektivnim ugovorom, inače će to pitanje izazvati mnogo sporova“, rekao je Stojiljković.

Izvor: www.danas.rs/ekonomija/ministar-rada-srbije-preporucio-da-rad-nedeljom-regulisu-radnici-i-poslodavci/ 

Pogledajte još
Konferencija: Izmene i dopune zakona i podzakonskih propisa u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu - primena u praksi
Dana 08.04.2016.god. pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja R.Srbije, u organizaciji Uprave za bezbednost i zdravlje na radu, Unije poslodavaca Srbije - sektora za bezbednost i zdravlje na radu i Udruženja za bezbednost i zdravlje na radu Srbije održaće se stručna konferencija pod...
Objavljen vodič za bezbedan i zdrav rad od kuće
19. Januar 2021. // BZR - Srbija
 Kako bi se poslodavcima i radnicima olakšao rad u novonastaloj situaciji, izazvanoj pandemijom Kovida 19 Uprava za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, izradila je Vodič za bezbedan i zdrav rad od kuće, koji se nalazi na sajtu Ministarstva. Poslodavcima, koji su...
Apel za doslednu primenu mera bezbednosti i zdravlja na radu
                                        Povodom povreda na radu na gradilištima, posebno padova sa visine koji su se desili poslednjih dana, Ministarstvo za rad,...
BALKANSKI SAVET VAS POZIVA NA RADIONICU
05. April 2016. // BZR - Srbija
BALKANSKI SAVET VAS POZIVA NA RADIONICU: PRIMENA ZAKONODAVSTVA O INSPEKCIJSKOM NADZORU I KONTROLNE LISTE U OBLASTI RADNIH ODNOSA I BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJA NA RADU 26.april 2016., Beograd, hotel Šumadija od 10 do 16 časova Predavač: Stručnjak Inspekcije rad PROGRAM RADIONICE ZAKON O INSPEKCIJSKOM NADZORU...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima