Bezbednost i zdravlje na radu

Inspekcija u Juri posle snimka radnika koji kleče

11. Oktobar. 2016.
Inspekcija u Juri posle snimka radnika koji kleče

Nakon objavljivanja snimka radnika zaposlenih u fabrici “Jura” koji kleče i klanjaju se u fabričkom pogonu pred rukovodiocima, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uputilo je inspekciju u pogone ove južnokorejske firme u Rači I Leskovcu, saznaje “Blic”.

 
- Inspektorat za rad je upoznat sa snimkom i odmah je uputio inspektore u pogone "Jure". Inspektori se sada tamo nalaze kako bi ispitali slučaj u vezi sa snimkom i postupili u okviru nadležnosti inspekcije rada. Više detalja biće poznato kada se inspektori vrate, rečeno je "Blicu" u pres službi Ministartva rada.
 
U ovoj službi nisu naveli zbog čega inspektori nisu upućeni i u pogon “Jure” u Nišu, budući da se u objavi na Jutjubu navodi da je snimak navodno nastao baš u fabrici u tom gradu.
 
Nekima je delovalo da je snimak nastao kao šala, budući da se radnici, dok mašu srpskim zastavama, smeju. Međutim, građanima Srbije ni malo se nije svidela ova pošalica.
 
O čemu se zapravo radi, u fabrici “Jure” u Nišu nismo mogli da saznamo. Nakon poziva na jedini javno dostupan broja telefona službe obezbeđenja, nismo uspeli da dobijemo nikog od rukovodilaca koji bi mogao da prokomentariše o čemu se radi jer nam je rečeno da “o tome nema ko da priča”.
 
Ukupno 24 inspekcije u "Juri"
 
U Ministarstvu naglašavaju da intenzivno kontrolišu rad „Jure“ u Srbiji u sva tri grada i da su od početka rada izvršena ukupno 24 inspekcijska nadzora.
 
-Od toga je samo u poslednje dve godine obavljeno 17 nadzora koji su se odnosili na otkaz ugovora o radu po osnovu proglašenja za tehnološki višak i na upozorenje pred otkaz ugovora o radu.
 
"Niko od zaposlenih nije prijavio slučajeve zlostavljanja i maltretiranja koji su navedeni u pojedinim medijima, niti su inspektori došli do dokaza koji bi te navode potvrdili", navode u Ministarstvu.
 
Takođe dodaju da se Inspektoratu za rad "do sada nisu obraćali zaposleni u korporaciji 'Jura' u Leskovcu zbog zlostavljanja na radu".
 
- Zabeleženo je nekoliko prijava nekadašnjih radnika te fabrike koji su se, po prestanku radnog odnosa, obraćali Inspekciji rada sa pritužbom da su u bivšem preduzeću trpeli neki vid mobinga. Inspekcija je utvrdila da su svi zaposleni u „Jura korporacija“ d.o.o. Rača − ogranak Leskovac u skladu sa Zakonom dobili Obaveštenje o zabrani vršenja zlostavljanja i seksualnog uznemiravanja na radu i u vezi s radom - kažu u Ministarstvu
 
Koji su propusti utvređeni u "Juri"
 
Od nedostataka, dodaju, do sada je nalaženo da ugovori o radu nisu sadržali iznos osnovne zarade, da nije utvrđen raspored radnog vremena u okviru radne nedelje, da nisu donete odluke o korišćenju pauze u toku rada; da zaposlenima koji se nalaze na porodiljskom odsustvu radi nege deteta nisu uručeni obračuni naknade zarade za porodiljsko odsustvo, te da se ne vodi evidencija zarade.
 
- Inspektori su utvrdili i da su neophodne izmene i dopune akta o proceni rizika, a nije bio utvrđen ni način i postupak periodične provere osposobljenosti zaposlenih koji rade na radnim mestima sa povećanim rizikom, novoprimljeni zaposleni nisu bili osposobljeni za bezbedan i zdrav rad, nije osposobljen odgovarajući broj zaposlenih za pružanje prve pomoći i nije izvršeno ispitivanje uslova radne okoline − mikroklime za zimski period rada - kažu u Ministarstvu rada.
 
Izvor: Blic
Pogledajte još
Aleksandar Bogosavljević (29) iz Aleksinca, radnik MING kovačnice, teško je povređen kada mu je vazdušni čekić u potpunosti smrskao desnu šaku. Nezgoda se desila u sredu oko dva časa iza ponoći u pogonu na Bulevaru 12. februar u Nišu, samo minut pre pauze. Hitna pomoć je prevezla Bogosavljevića na...
POČINJE PRIMENA ZAKONA O AGENCIJSKOM ZAPOŠLJAVANJU Radnicima jednaki uslovi i prava iz radnog odnosa
                                Primena Zakona o agencijskom zapošljavanju počinje danas, a nadležni ukazuju da osim što su njime propisani uslovi za rad agencija, cilj ovog propisa je i da radnici...
Organizacione promene u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja
  Na sednici Vlade R.Srbije održane dana 17.12.2020.god., doneta su rešenja o razrešenju Stevana Đurovića dosadašnjeg  vršioca dužnosti direktora u Inspektoratu za rad u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i razrešenju Marine Furtule dosadašnjeg...
Najavljujemo: G-CERTI Exemplar Global TPECS obuka
03. Septembar 2019. // BZR - Srbija
                          Pozivamo Vas  da uzmete učešće u jednoj ili više obuka u novom ciklusu  javnih G-CERTI  Exemplar Global  TPECS   obuka , koje sa velikim zadovoljstvom otvaramo  30....
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima