Bezbednost i zdravlje na radu

Inspekcija: U agencijama za nekretnine u Srbiji 45 neprijavljenih radnika

30. Mart. 2016.
Inspekcija: U agencijama za nekretnine u Srbiji 45 neprijavljenih radnika

Inspekcija rada objavila je danas da je u 323 agencije za prodaju i iznajmljivanje nekretnina u Srbiji od 460 zatečenih radnika 45 radilo na "crno", odnosno bez ugovora o radu i prijave na obavezno socijalno osiguranje.

U saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja navedeno je da su inspektori u nadzorima sprovedenim 29. marta utvrdili da u 20 registrovanih agencija delatnost obavljaju sami preduzetnici, bez angažovanja radnika.
 
Inspekcija rada donela je i 23 rešenja kojima je poslodavcima naložila da sa neprijavljenim radnicima zasnuju radni odnos, da ugovorom o radu utvrde odmor u toku rada i raspored rada u nedelji, kao i novčani iznos osnovne zarade, da dostave zaposlenima obračun zarade i da vode mesečnu evidenciju o zaradi naknadi zarade.
 
U 79 slučajeva inspekcija rada utvrdila je da su agencije za prodaju i iznajmljivanje nekretnina registrovane u stambenim objektima i bez istaknute firme, dodaje se u saopštenju.
 
Kako je navedeno, inspektori su protiv vlasnika agencija za prodaju i iznajmljivanje nekretnina podneli 18 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i tri prekršajna naloga zbog prekršaja za koje je predvidjena novčana kazna.
 
U dve neregistrovane agencije otkrivene u Nišavskom i Podunavskom okrugu zatečeni su vlasnici i tri radnika "na crno", a inspektori su naložili pokretanje postupka za upis u registar i zabranili dalje obavljanje delatnosti.
 
Prema najavama Inspekcije rada, pojačane kontrole biće nastavljene.
 
Izvor: Blic
Pogledajte još
Dodeljena priznanja povodom Dana bezbednosti i zdravlja na radu u Republici Srbiji
 „Briga o zaposlenima i stvaranje uslova za bezbedan i zdrav rad bili su i biće jedan od glavnih prioriteta rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja“, poručila je ministarka prof. dr Darija Kisić Tepavčević prilikom dodele Nacionalnih priznanja iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu...
Najava edukativnog skupa_Divčibare 09-11.06.2021
 HSE Centar organizuje I Konferenciju “Bezbednost i zdravlje na radu“ posvećenu unapređenju mera za bezbedan rad na visini u oblasti graeđevine u skladu sa najavom izmene i dopune dela Zakona o BZR, kroz radionicu koja će obraditi praktičnu primenu sistema dozvola za rad na neobezbednoj visini prilikom montaže i...
Vanredna kontrola - otkriveno 130 lica na radu
11. Septembar 2019. // BZR - Srbija
  Sprovođenje akcije pojačanih vanrednih inspekcijskih nadzora. Inspektori su izvršili nadzore kod 412 poslodavaca na teritoriji cele Srbiji Po nalogu ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića, a u okviru sprovođenja akcije pojačanih vanrednih inspekcijskih nadzora,...
09. Mart 2016. // BZR - Srbija
SVI poslodavci u Srbiji će od 15. marta na sajtu PIO fonda moći da popune i predaju elektronski obrazac M-4, s podacima o zaradama i stažu zaposlenih u prethodnoj godini. Na taj način biće smanjene gužve na šalterima fonda širom Srbije, a to će doneti i velike novčane uštede. Prema rečima Aleksandra Vulina,...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima