Bezbednost i zdravlje na radu

10 osnovnih veština za uspešnog stručnjaka za bezbednost i zdravlje na radu

14. Januar. 2023.
10 osnovnih veština za uspešnog stručnjaka za bezbednost i zdravlje na radu

 Stručnjak za bezbednost i zdravlje na radu je odgovoran da obezbedi da kompanija ili organizacija budu u skladu sa svim relevantnim propisima i smernicama za bezbednost i zdravlje na radu i da je radno mesto bezbedno za zaposlene i druge zainteresovane strane. Postoji širok spektar veština koje su potrebne za uspešn rad u ovoj oblasti, neke od njih navodimo:

 
1. Poznavanje relevantnih zakona i propisa: Stručnjak za bezbednost i zdravlje na radu mora da ima temeljno razumevanje svih relevantnih zakona i propisa koji se primenjuju na organizaciju, uključujući OSHA propise, smernice za bezbednost na radnom mestu i standarde specifične za industriju.
 
2. Procena i upravljanje rizikom: Ključna uloga stručnjaka za bezbednost i zdravlje na radu je da identifikuje i proceni potencijalne rizike i opasnosti na radnom mestu, kao i da razvije i primeni strategije za ublažavanje tih rizika. Ovo može uključivati sprovođenje procene rizika, primenu bezbednosnih procedura i razvoj planova reagovanja u vanrednim situacijama.
 
3. Komunikacijske i međuljudske veštine: Stručnjak za bezbednost i zdravlje na radu mora biti u stanju da efikasno komunicira sa zaposlenima, menadžmentom i drugim zainteresovanim stranama, kao i da izgradi jake odnose sa članovima tima i spoljnim partnerima. Ovo može uključivati izrada prezentacija i prezentovanje istih, vođenje sesija obuke i pisanje izveštaja i predloga.
 
4. Organizacione veštine: Stručnjaci za bezbednost i zdravlje na radu moraju biti u stanju da efikasno upravljaju svojim vremenom i resursima i da daju prioritet zadacima kako bi ispoštovali rokove i postigli ciljeve.
 
5. Pažnja na detalje: Stručnjaci za bezbednost i zdravlje na radu moraju biti pedantni i orijentisani na detalje, jer čak i male greške ili previdi mogu imati ozbiljne posledice u ovoj oblasti.
6. Veštine rešavanja problema: Stručnjak za bezbednost i zdravlje na radu mora biti sposoban da kritički i kreativno razmišlja i da razvije i primeni efikasna rešenja za probleme i izazove koji se mogu pojaviti.
 
7. Prilagodljivost: Oblast bezbednosti i zdravalja na radu se stalno razvija, a uspešan stručnjak za bezbednost i zdravlje na radu mora biti u stanju da se prilagodi promenljivim propisima i smernicama, kao i novim tehnologijama i najboljim praksama.
 
8. Fizička izdržljivost: Od nekih stručnjaka za bezbednost i zdravlje na radu može se zahtevati da sprovode inspekcije i procene u izazovnim okruženjima, kao što su gradilišta ili proizvodni objekti, i možda će morati da budu u stanju da stoje, hodaju i penju se u dužem vremenskom periodu.
 
9. Liderske veštine: Stručnjak za bezbednost i zdravlje na radu može biti odgovoran za vođenje i upravljanje timom stručnjaka za bezbednost i zdravalje na radu i mora biti u stanju da inspiriše i motiviše članove tima da postignu zajedničke ciljeve.
 
10. Tehnička stručnost: U zavisnosti od specifične uloge i industrije, stručnjak za bezbednost i zdravlje na radu mora imati specijalizovano tehničko znanje, kao što je poznavanje hemije elektro-tehnike ili ergonomije.
 
Pored gore pomenutih veština, stručnjak za bezbednost i zdravlje na radu takođe treba da ima jake analitičke i istraživačke veštine, jer se od njih može zahtevati da prikupljaju i analiziraju podatke kako bi identifikovali trendove i obrasce, i da bi razvili i primenili rešenja zasnovana na dokazima.
Takođe bi trebalo da budu vešti računara i tehnologije, jer mogu da koriste različite softverske programe i alate za upravljanje i praćenje bezbednosnih podataka, kreiranje izveštaja i prezentacija i komunikaciju sa članovima tima i zainteresovanim stranama. Takođe je važno da stručnjak za bezbednost i zdravlje na radu ima jake veštine pisanja, jer se od njih može zahtevati da pripreme pisana dokumenta kao što su bezbednosni priručnici, politike i procedure, uputstva,
Konačno, stručnjak za bezbednost i zdravlje na radu treba da ima snažan osećaj etike i posvećenost integritetu, jer oni igraju ključnu ulogu u zaštiti dobrobiti i bezbednosti zaposlenih i drugih na radnom mestu.
 
Ukratko, stručnjak za bezbednost i zdravlje na radu mora imati širok spektar veština da bi bio uspešan u ovoj oblasti. Ove veštine mogu uključivati poznavanje relevantnih zakona i propisa, procenu i upravljanje rizikom, veštine komunikacije i međuljudskih odnosa, organizacione veštine, pažnju na detalje, veštine rešavanja problema, prilagodljivost, fizičku izdržljivost, veštine liderstva i tehničku stručnost.
 
Pogledajte još
ŠTA PROPISUJE NOVI ZAKON O KUĆNOJ IZOLACIJI: Evo koliko će zaraženi koronom morati da budu u karantinu
                              Izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti poslanici će razmatrati na sednici zakazanoj za četvrak, a u cilju sprečavanja daljeg širenja virusa korona uvodi se...
Inspekcija u Juri posle snimka radnika koji kleče
11. Oktobar 2016. // BZR - Srbija
Nakon objavljivanja snimka radnika zaposlenih u fabrici “Jura” koji kleče i klanjaju se u fabričkom pogonu pred rukovodiocima, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uputilo je inspekciju u pogone ove južnokorejske firme u Rači I Leskovcu, saznaje “Blic”.   - Inspektorat za...
Saopštenje za javnost -Uprava za bezbednost i zdravlje na radu
    Povodom velikog broja pitanja koja se odnose na polaganje stručnog ispita za obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu i poslova odgovornog lica, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja – Uprava za bezbednost i zdravlje na radu daju sledeće obaveštenje:   Za...
NACIONALNA PRIZNANJA U OBLASTI BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJA NA RADU
Povodom obeležavanja 28. aprila – Svetskog dana bezbednosti i zdravlja na radu i Dana bezbednosti i zdravlja na radu u Republici Srbiji Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Uprava za bezbednost i zdravlje na radu u saradnji sa socijalnim partnerima organizuje takmičenje za dodelu Nacionalnih priznanja...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima