Zaštita životne sredine

Tone smeća zatrpale reku u Hrvatskoj

07. Februar. 2019.

U poslednja tri dana u Pazinu u Istri palo je 142,4 milimetara kiše, što je dovelo do toga da su pritoke Pazinčice naglo nabujale, uključujući pritoku Drazej koji prolazi kod odlagališta građevinskog materijala Lakota, preti ekološka katastrofa velikih razmera upozorava hrvatski sajt Index.

 
Naime, sajt prenosi navode Inicijative građanske inicijative "Naš potok" - da su sa poslednjom bujicom, enormne količine građevinskog otpada, plastike, guma i agrotekstila završile u Pazinčici i Pazinskoj jami, prenosi hrvatski sajt Index.
 
Kako dodaje, na više mesta voda prodire ispod nasipa, te i dalje ispira materijal.
 
Pošto je Pazinčica reka ponornica, čiji se deo proteže čak i do Raše, preti ekološka katastrofa velikih razmera, upozorava hrvatski sajt ističući da je prosek padavina u februaru 79,6 milimetara.
 
Index navodi, pozivajući se na Istramet, da je problematika oko bujičnog pritoka Drazej i odlagališta Lakota već poznata duže vreme, a da je sve kulminiralo otvaranjem ogromne rupe na samom odlagalištu u junu prošle godine.
 
Takođe, dodaje Index, velika kolicina kiše u kratkom vremenskom roku aktivirala je brojna klizišta i uzrokovala odrone, naročito na severu Istre oko jezera Butonige.
 
Kako navodi, pozivajući se na informacije sa terena, nekoliko odrona sručilo se na put iz smera Kašćerge prema Bankovcima, dok su između mesta Bankovci i Ukotici zabeležena još tri odrona.
 
Reč je o dva manja i jednom ogromnom odronu prilikom kojeg se cela šuma srušila na lokalni put, dodaje Index pozivajući se na Istramet. Za saniranje velikog odrona kod naselja Bankovci danas u pomoć stižu bageri.
 
Izvor: Blic
Pogledajte još
Koncentracije prašine i sumpor-dioksida u Sarajevu, Tuzli i Zenici i danas je, kao i prethodnih dana, iznad graničnih vrednosti, a stručnjaci smatraju da se ovakva situacija neće uskoro promeniti. U Kantonu Sarajevo proglašena je epizoda "upozorenja", a u opštinama Kakanj i Zenica još je na snazi...
Tanker naftne kompanije "TS Lines" prepolovio se juče nedaleko od tajvanske obale. Velika količina sirove nafte izlila se u more i na plažu. Radnici su čitavog dana radili na suzbijanju potencijalne ekološke katastrofe, uklanjajući naftu. Vlasnik kompanije "TS Lines" priveden je u policiju na...
Portugal je načinio veoma važan ekološki korak jer se tokom 107 sati uzastopno napajao isključivo iz obnovljivih izvora energije.   Cela država je od 06.45 u subotu, 7. maja, do 17.45 u sredu, 11. maja, svoje potrebe za strujom zadovoljavala pomoću solarne, vazdušne i hidro energije.   Ovaj rekord su...
Godina 2015. najtoplija od početka merenja
20. Januar 2016. // ZŽS - Svet
VAŠINGTON - Prošla godina je bila daleko najtoplija otkako se obavljaju merenja temperature od kraja 19. veka, saopštila je Američka agencija za okean i atmosferu, prenose mediji.     Tako je prosečna temperatura kopna i mora u čitavoj 2015. iznosila 0,9 stepeni Celzija iznad proseka za 20. vek.  ...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima