Zaštita životne sredine

Podržimo akciju Sat za našu planetu 27.03.2021.godine od 20.30 do 21.30

26. Mart. 2021.
Podržimo akciju Sat za našu planetu 27.03.2021.godine od 20.30 do 21.30

 „Pokreni se za Planetu“ slogan je ovogodišnje ekološke akcije „Sat za našu planetu“ (Earth Hour), koja se održava 27.03.2021.godine, od 20.30 do 21.30 po lokalnom vremenu širom sveta.

Organizator akcije, svetska organizacija za zaštitu prirode (WWF), pored apela za isključivanje dekorativne rasvete na javnim zgrama, kao i svetla u domovima na 60 minuta, ove godine poziva gradjane da se priključe velikom virtuelnom dogadjaju, preko zoom platforme, koji će biti održan tokom „Sata za našu planetu“.

Istaknuto je da se događaj organizuje kao podsetnik ljudima da je neophodno da se hitno pokrenu i promene ponašanje, kako bi se ublažile klimatske promene.

Iz WWF-a su podsetili da su ekstremni vremenski dogadjaji, porast temperature, zagadjenost reka, češći šumski požari, pojava novih zaraznih bolesti, neke od promena koje su očigledne i u regionu Balkana.

Podseća se da je, uprkos pandemiji korona virusa, prošlogodišnja akcija „Sat za našu planetu“ bila masovnija nego ikada ranije i da je u njoj učestvovalo 190 zemalja i teritorija.

WWF organizuje „Sat za našu Zemlju“ u okviru projekta „Da nam klima štima“, koji podržava Vlada Švedske.

„Sat za našu planetu“ u Srbiji se ove godine obeležava 13. put.

Prvi put akcija je održana u Sidneju 2007. godine kao gradjanska inicijativa za podizanje svesti o klimatskim promenama, ali i poziv na hitnu akciju.

 

Danas se smatra najvećom dobrovoljnom gradjanskom akcijom za zaštitu prirode.

Pogledajte još
ALARMANTNI PODACI: Ugroženo 30 odsto vrsta biljaka i životinja
Svetski fond za prirodu (WWF) upozorio je danas da je krivicom ljudi 30 odsto vrsta biljka i životinja ugroženo.   "Proces izumiranja vrsta konstantno se ubrzava, te je danas 1.000 do 10.000 brži nego što bi to bilo u prirodnim uslovima", navodi se u saopštenju Fonda.   Svetski fond za prirodu je...
Pekinški zvaničnici su saopštili da uspostavljaju novu policijsku jedinicu za zaštitu životne sredine, pošto se Kina bori s teškim smogom. Vlasti Pekinga navode da će nove policijske snage sankcionisati one koji pale roštilj na otvorenom, spaljuju smeće, drvo i drugu biomasu, preneli su kineski...
13. Decembar 2015. // ZŽS - Svet
Ministri zemalja učesnica Međunarodne konferencije o klimi, koja se održava u Parizu, usvojili su sporazum o ograničavanju globalnog zagrevanja. Nakon dvonedeljnih pregovora, sporazum je odobrilo gotovo 200 zemalja. Sporazuma o klimi predviđa da do kraja veka bude ograničen rast globalnih prosečnih temperatura na ispod dva...
SANTJAGO - Više od polovine energije (60 odsto), koji koristi metro u Santjagu biće energija vetra i sunca od 2018. godine, izjavila je danas predsednica Čilea, Mišel Bašle.   Metro na taj pogon u čileanskom glavnom gradu biće prva podzemna železnica u svetu koja će koristiti tu vrstu energije.  ...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima