Zaštita životne sredine

ALARMANTNI PODACI: Ugroženo 30 odsto vrsta biljaka i životinja

23. Maj. 2016.
ALARMANTNI PODACI: Ugroženo 30 odsto vrsta biljaka i životinja

Svetski fond za prirodu (WWF) upozorio je danas da je krivicom ljudi 30 odsto vrsta biljka i životinja ugroženo.

 
"Proces izumiranja vrsta konstantno se ubrzava, te je danas 1.000 do 10.000 brži nego što bi to bilo u prirodnim uslovima", navodi se u saopštenju Fonda.
 
Svetski fond za prirodu je naveo da planeta Zemlja postaje sve siromašnija prirodnim resursima: četvrtina sisara u svetu je globalno ugrožena, svaki četvrti sisar, svaki treći vodozemac i svaka osma ptica je pred nestajanjem.
 
U saopštenju WWF se ističe da za razliku od masovnih izumiranja koja su bila izazvana zbivanjima iz geološke istorije Zemlje, za sadašnje izumiranje biljnih i životinjskih vrsta skoro isključivo je odgovorna jedna vrsta - čovek.
 
"U Srbija se nalazi 33 odsto biljnih vrsta, 38 odsto sisara ili 51 odsto vrsta ptica koje nastanjuju Evropu. Ovako visok stepen biološke raznovrsnosti je činjenica za ponos, ali i veliku odgovornost kako bi se ona očuvala", izjavila je direktorka WWF programa u Srbiji Duška Dimović.
 
Srbija je jedna od potpisnica Međunarodne konvencije o biološkoj raznolikosti po kojoj se obavezala da će do 2020. godine povećati ukupnu površinu teritorije pod zaštitom na 10 odsto.
 
"Trenutno je u Srbiji zaštićeno samo 6,5 odsto teritorije, što je znatno ispod proseka. Ne samo da je potrebno povećati broj i površinu zaštićenih područja, nego je i neophodno unaprediti stanje u već zaštićenim područjima", kazala je Dimović.
 
U svetu je u nedelju obeležen Međunarodni dan biodiverziteta. Biodiverzitet, ili biološka raznovrstnost, predstavlja raznovrsnost gena, vrsta i ekosistema na planeti i ima direktan uticaj na život svih ljudi.
 
Izvor: Novosti
Pogledajte još
13. Mart 2016. // ZŽS - Svet
Vašington -- Japanski naučnici izolovali su bakteriju koja razlaže plastiku, što se vidi kao mogući način za neškodljivo uništavanje otpada širom sveta Novootkrivena bakterija Ideonela Sakaiensis praktično "jede" plastiku, koristeći je kao izvor energije, objavio je američki časopis...
Svetski dan zaštite životne sredine
04. Jun 2019. // ZŽS - Svet
Svetski dan zaštite životne sredine koji se obeležava 05. juna 2019. godine ima za cilj podizanje svesti o važnosti poštovanja životne sredine ali i neophodnosti doprinosa pojedinca. Životna sredina je u svetu ali i u našoj zemlji, pod velikim pritiskom različitih faktora ugrožavanja i mnoge biološke vrste...
Međunarodni dan biodiverziteta – Rešenja za oporavak i razvoj su u prirodi
 Jedan od najznačajnijih ekoloških datuma, 22. maj, Međunarodni dan biodiverziteta, međunarodna zajednica obeležava u vremenu kada čovečanstvo traži rešenja za izlazak i ublažavanje posledica globalne krize koja potresa svet usled pandemije koronavirusa, i kada postaje sve očiglednije da su priroda i ravnoteža u...
Vodeći brazilski biolog koji se bori sa zagađenjem vode u Rio de Žaneiru, zatražio je danas od privremenog šefa države Mišela Temera da odobri vanredna finansijska sredstva za čišćenje dveju laguna oko Olimpijskog parka od slojeva taloga iz gradske kanalizacije.     Pre nekoliko godina su 184...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima