Fizičko tehnička zaštita

"Mreži nuklearnih centrala Belgije prete napadi"

27. Mart. 2016.

Brisel -- Belgijska mreža nuklearnih centrala suočena je sa pretnjom sajber napada u narednih pet godina, tvrdi koordinator EU za borbu protiv terorizma Žil de Kerhove.

"Ne bi me začudilo ako bi u narednih pet godina bilo pokušaja da se putem interneta izvede napad", naveo je De Kerhove.
 
AFP navodi da ova izjava dolazi u trenutku kada je Belgija pod uzbunom zbog napada bombaša samoubica na briselskom aerodromu i metro stanici u utorak u kojima je stradala 31 osoba, a ranjeno oko 300 ljudi.
 
Danas je briselski dnevnik "Dernijer er" (DH), pozivajući se na lokalne policijske izvore, objavio da je član obezbeđenja belgijske nuklearne centrale Tijanž ubijen u gradu Šarlroa, a da je njegova identifikaciona kartica ukradena. 
 
"Čuvar postrojenja ubijen je u četvrtak dok je šetao psa. Ovaj zločin su mediji potpuno ignorisali, ali su danas lokalni policijski izvori potvrdili da je njegova identifikaciona kartica, koja omogućuje pristup centrali, ukradena", navodi list. 
 
Belgijska štampa je pre dva dana pisala da su briselski bombaši-samoubice Halid i Ibrahim el Bakraui planirali i napad na belgijsku nuklearnu elektranu, ali su promenili plan nakon što im je uhapšen saučesnik Salah Abdeslam. 
 
Međutim, tužilaštvo u belgijskom gradu Šarlroa odbacilo je mogućnost da postoji trag terorizma u slučaju ubistva radnika obezbeđenja iz nuklearne centrale Tijanž, navodi TASS na čiji zahtev je tužilaštvo uputilo odgovor.
 
Izvor: b92
Pogledajte još
Ubijen čuvar nuklearke u Belgiji, ukradena propusnica!; Tužilac negira da je incident povezan sa terorizmom
Radnik obezbeđenja nukelarne elektrane u belgijskom gradu Šarloa ubijen je u četvrtak, dva dana posle terorističkog napada u Briselu, prenose lokalni mediji. Kako navode belgijski mediji, a prenosi „Raša tudej“, tom prilikom je ukradena propusnica tog člana obezbeđenja.   Mediji pišu da je...
Evakuisan aerodrom u Kalinjingradu, bez eksploziva
20. Decembar 2015. // FTZ - Svet
Moskva -- Na aerodoromu Hrabrovo, na zapadu Rusije u Kalinjingradu, koji je evakuisan zbog anonimne dojave o postavljanju bombe, nije pronađena eksplozivna naprava. Kako je preneo TASS, citirajući neimenovani izvor, na aerodromu nije pronađena eksplozivna naprava. Sa aerodroma je prethodno evakuisano 40 putnika i zaposlenih, a...
EVAKUISAN AERODROM U SOFIJI: Pronašli kombi sa sumnjivom napravom
Bugarska policija uklonila sumnjivi kombi ispred aerodroma, jer su se uplašili da je miniran, ali su kasnije demantovali da je u njemu bomba.   Ministarstvo unutrašnjih poslova Bugarske demantovalo je danas da je pronađena eksplozivna naprava u kombiju, parkiranom ispred zgrade međunarodnog aerodroma u Sofiji....
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima