Fizičko tehnička zaštita

Teroristi merkaju i srpski sajber prostor

13. Jun. 2016.
Teroristi merkaju i srpski sajber prostor

Dramatično upozorenje it forenzičara na Šestoj konferencija "Ziteh" - zloupotrebe informacionih tehnologija i zaštita. Virus "stuhet", koji je zaustavio iranski nuklearni program, detektovan prošle godine i kod nas.

 
U SISTEMIMA za daljinski nadzor i upravljanje velikog državnog sistema strateškog značaja, prošle godine, otkriven je i eliminisan opasan računarski virus "stuhet" i tako je zaustavljen ozbiljan napad na Srbiju.
Isti virus "stuhet", koji su naši stručnjaci uklonili iz "automatike" strateškog sistema, ne tako davno zaustavio je razvoj Iranskog nuklearnog programa uzrokujući kvarove u hlađenju njihovih nuklearnih reaktora. Trenutno, na mesečnom nivou imamo nekoliko hiljada "pojava" koje se mogu tretirati kao hakerski napadi na sajt predsednika Srbije i ostale službene sajtove naših institucija.
 
Prošle godine zabeleženo je više hiljada pokušaja "skeniranja" računarskih sistema u institucijama naše države. Zato je Vlada Srbije, tačnije MUP, planirala da u 2016. poveća kapacitete Uprave za visokotehnološki kriminal za 300 odsto, što bi, kako se procenjuje, bio minimun potrebnih ljudskih resursa u ovoj upravi da bi se odgovorilo na rat sajber kriminala na ovom prostoru. - Sve ovo moglo se čuti zadnjeg dana prošle nedelje u Privrednoj komori Srbije na skupu ZITEH (Zloupotrebe informacionih tehnologija i zaštita), kojoj su prisustvovali stručnjaci iz Srbije, Hrvatske, BiH, Makedonije...
 
- Sajber kriminal kod nas iz godine u godinu raste i pretnje iz tog domena su vrlo direktne - ukazuje Zoran Živković, predsednik Društva za informacionu bezbednost Srbije i ilustruje najakutnije sajber-neprilike sa kojima se susreće danas srpska virtuelna realnost. - Pomenuti virus "stuhet", koji je 2015. otklonjen iz strateškog resursa države, deluje tako što izaziva kvarove u sistemima za automatsko upravljanje (SCADA sistemi), koji onda mogu da izazovu eksplozije ili otkaz sistema upravljanja u elektranama, industrijskim postrojenjima, sistemima za kontrolu leta, daljinsko regulisanje saobraćaja. To praktično znači da se napadima u virtuelnom domenu ostvaruje fizička direktna pretnja i šteta sa nesagledivim posledicama.
 
Zoran Živković navodi i da je krajem prošle godine i tokom ove sve više napadnutih srpskih preduzeća i javnih ustanova tzv. ransomware virusom, koji "zaključava" važne podatke napadnute firme ili institucije, a za otključavanje podataka napadač traži novac ili, u suprotnom, bespovratno uništava podatke. Svi ti novi oblici kiber pretnji i ugrožavanja aktivni su i zabeleženi i na ovom prostoru u Srbiji i regionu i zato je konferencija ZITEH više nego dobrodošla i ona je most između naših i svetskih stručnjaka IT struke.
Kako objašnjava profesor Slobodan Petrović, srpski doajen u borbi sa sajber kriminalom sa Policijske akademije i prvi čovek ZITEH-a, cilj konferencije je da se steknu i razmene znanja o načinima i mogućnostima prepoznavanja, sprečavanja, dokazivanja, veštačenja i sankcionisanja zloupotreba u informaciono-komunikacionim tehnologijama. Takođe, namera je da se javnost upozna sa stečenim saznanjima i potencijalnim opasnostima od zloupotreba ove tehnologije.
 
- U ovom poslu neophodna je sveobuhvatna saradnja više zemalja, obrada ogromne količine podataka i izuzetno složeni forenzički alati i metode - priča Petrović. Recimo, u akciji "Armagedon", tokom koje je otkrivena mreža pedofila u Srbiji, srpska policija ne bi uspela da nije tesno sarađivala sa više zemalja u Evropi i svetu uključujući i američki FBI.
 
- Zamislite koliko je teško dokazati da je neka pedofilska fotografija napravljena baš pomoću kamere mobilnog telefona osumnjičenog za pedofiliju ukoliko je ista fotografija raširena putem interneta na mnoge računara i mobilne svuda u svetu. Zbog toga su istražiteljima i IT sudskim veštacima potrebni savremeni forenzički digitalni alati koji mogu nedvosmisleno da dokažu istorijat nastanka ili kretanja nekog sadržaja.
 
U Srbiji danas ima oko stotinu IT sudskih veštaka i desetak forenzičara koji se bave veštačenjem i analizom sajber kriminala. Povećanje od 300 odosto u ljudskim resursima u Upravi za visokotehnološki kriminal MUP Srbije 2016. samo su jedan signal kolika opasnost preti.
 
ZNANjEM PROTIV ZLOUPOTREBE 
 
ZNANjA PROFESOR Slobodan Petrović ukazuje da je moto konferencije "znanjem protiv zloupotrebe znanja". 
 
- Stvorena je nova generacija kriminalaca koji možda nemaju novac i položaj, ali zato imaju znanje - ukazuje Petrović. - Za ono za šta je nekada bila potrebna armija ljudi, sad je potrebno jedno dugme, ono što su nekada radili najumniji, sad može i jedan dvanaestogodišnjak sa računarom. U sajber prostor se danas pakuju sve društvene vrednosti, od materijalnih, novčanih...
 
Izvor: Novosti
Pogledajte još
Albanski hakeri napali sajt Zaštitnika građana
29. Novembar 2015. // FTZ - Internet
Zvanični sajt Zaštitnika građana Saše Jankovića ponovo je u funkciji, nakon što je bio nedostupan posle napada albanskih hakera. Albanskih hakera su pre podne napala i blokirala zvanični sajt Zaštitnika građana.   Kada se pristupi sajtu Zaštinika građana na adresi zastinik.rs videla se...
Direktor dobio otkaz zbog sajber prevare i krađe 50 miliona evra
Austrijski proizvođač avionskih delova FAČ saopštio je danas da je otpustio svog direktora Valtera Štefana nakon što su sajber kriminalci ukrali 50 miliona evra od ove kompanije.   FAČ, čije su mušterije "Erbas", "Boing" i "Rols Rojs", saopštio je da je upravni...
ISPOVEST HAKERA - Kako sam nameštao izbore za 12.000 do 20.000 dolara
Andres Sepulveda je politčki haker koji je manipulisao biračkim telom u Nikaragvi, Panami, Hondurasu, Salvadoru, Kolumbiji, Meksiku, Kostaraci, Gvatemali i Venecueli. Trenutno je u zatvoru i po prvi put je rešio da ispriča sve o svojoj ulozi u "nevidljivoj politici". Naime, on je otvarao lažne Tviter naloge kako bi...
HAKERSKI NAPAD - Ugroženo 66 odsto android telefona i tableta
Više desetina miliona personalnih računara i servera, kao i 66 odsto mobilnih telefona i tableta koje pokreće operativni sistem Android, potencijalno su ugroženi hakerskim napadom, ističu stručnjaci. Kako prenose specijalizovani internet portali, stručnjaci za bezbednost nedavno su otkrili da greška u operativnom sistemu...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima