Fizičko tehnička zaštita

Teroristi merkaju i srpski sajber prostor

13. Jun. 2016.
Teroristi merkaju i srpski sajber prostor

Dramatično upozorenje it forenzičara na Šestoj konferencija "Ziteh" - zloupotrebe informacionih tehnologija i zaštita. Virus "stuhet", koji je zaustavio iranski nuklearni program, detektovan prošle godine i kod nas.

 
U SISTEMIMA za daljinski nadzor i upravljanje velikog državnog sistema strateškog značaja, prošle godine, otkriven je i eliminisan opasan računarski virus "stuhet" i tako je zaustavljen ozbiljan napad na Srbiju.
Isti virus "stuhet", koji su naši stručnjaci uklonili iz "automatike" strateškog sistema, ne tako davno zaustavio je razvoj Iranskog nuklearnog programa uzrokujući kvarove u hlađenju njihovih nuklearnih reaktora. Trenutno, na mesečnom nivou imamo nekoliko hiljada "pojava" koje se mogu tretirati kao hakerski napadi na sajt predsednika Srbije i ostale službene sajtove naših institucija.
 
Prošle godine zabeleženo je više hiljada pokušaja "skeniranja" računarskih sistema u institucijama naše države. Zato je Vlada Srbije, tačnije MUP, planirala da u 2016. poveća kapacitete Uprave za visokotehnološki kriminal za 300 odsto, što bi, kako se procenjuje, bio minimun potrebnih ljudskih resursa u ovoj upravi da bi se odgovorilo na rat sajber kriminala na ovom prostoru. - Sve ovo moglo se čuti zadnjeg dana prošle nedelje u Privrednoj komori Srbije na skupu ZITEH (Zloupotrebe informacionih tehnologija i zaštita), kojoj su prisustvovali stručnjaci iz Srbije, Hrvatske, BiH, Makedonije...
 
- Sajber kriminal kod nas iz godine u godinu raste i pretnje iz tog domena su vrlo direktne - ukazuje Zoran Živković, predsednik Društva za informacionu bezbednost Srbije i ilustruje najakutnije sajber-neprilike sa kojima se susreće danas srpska virtuelna realnost. - Pomenuti virus "stuhet", koji je 2015. otklonjen iz strateškog resursa države, deluje tako što izaziva kvarove u sistemima za automatsko upravljanje (SCADA sistemi), koji onda mogu da izazovu eksplozije ili otkaz sistema upravljanja u elektranama, industrijskim postrojenjima, sistemima za kontrolu leta, daljinsko regulisanje saobraćaja. To praktično znači da se napadima u virtuelnom domenu ostvaruje fizička direktna pretnja i šteta sa nesagledivim posledicama.
 
Zoran Živković navodi i da je krajem prošle godine i tokom ove sve više napadnutih srpskih preduzeća i javnih ustanova tzv. ransomware virusom, koji "zaključava" važne podatke napadnute firme ili institucije, a za otključavanje podataka napadač traži novac ili, u suprotnom, bespovratno uništava podatke. Svi ti novi oblici kiber pretnji i ugrožavanja aktivni su i zabeleženi i na ovom prostoru u Srbiji i regionu i zato je konferencija ZITEH više nego dobrodošla i ona je most između naših i svetskih stručnjaka IT struke.
Kako objašnjava profesor Slobodan Petrović, srpski doajen u borbi sa sajber kriminalom sa Policijske akademije i prvi čovek ZITEH-a, cilj konferencije je da se steknu i razmene znanja o načinima i mogućnostima prepoznavanja, sprečavanja, dokazivanja, veštačenja i sankcionisanja zloupotreba u informaciono-komunikacionim tehnologijama. Takođe, namera je da se javnost upozna sa stečenim saznanjima i potencijalnim opasnostima od zloupotreba ove tehnologije.
 
- U ovom poslu neophodna je sveobuhvatna saradnja više zemalja, obrada ogromne količine podataka i izuzetno složeni forenzički alati i metode - priča Petrović. Recimo, u akciji "Armagedon", tokom koje je otkrivena mreža pedofila u Srbiji, srpska policija ne bi uspela da nije tesno sarađivala sa više zemalja u Evropi i svetu uključujući i američki FBI.
 
- Zamislite koliko je teško dokazati da je neka pedofilska fotografija napravljena baš pomoću kamere mobilnog telefona osumnjičenog za pedofiliju ukoliko je ista fotografija raširena putem interneta na mnoge računara i mobilne svuda u svetu. Zbog toga su istražiteljima i IT sudskim veštacima potrebni savremeni forenzički digitalni alati koji mogu nedvosmisleno da dokažu istorijat nastanka ili kretanja nekog sadržaja.
 
U Srbiji danas ima oko stotinu IT sudskih veštaka i desetak forenzičara koji se bave veštačenjem i analizom sajber kriminala. Povećanje od 300 odosto u ljudskim resursima u Upravi za visokotehnološki kriminal MUP Srbije 2016. samo su jedan signal kolika opasnost preti.
 
ZNANjEM PROTIV ZLOUPOTREBE 
 
ZNANjA PROFESOR Slobodan Petrović ukazuje da je moto konferencije "znanjem protiv zloupotrebe znanja". 
 
- Stvorena je nova generacija kriminalaca koji možda nemaju novac i položaj, ali zato imaju znanje - ukazuje Petrović. - Za ono za šta je nekada bila potrebna armija ljudi, sad je potrebno jedno dugme, ono što su nekada radili najumniji, sad može i jedan dvanaestogodišnjak sa računarom. U sajber prostor se danas pakuju sve društvene vrednosti, od materijalnih, novčanih...
 
Izvor: Novosti
Pogledajte još
Hakeri napali zvanični sajt Gradske uprave
06. Jul 2016. // FTZ - Internet
Zvanična internet prezentacija grada na adresi www.beograd.rs je hakovana pre nekoliko dana, saopštila je Služba za informisanje Grada Beograda. Slučaj je prijavljen policiji, a u međuvremenu su preduzete mere da sajt u najkraćem roku bude dostupan korisnicima, navedeno je u saopštenju.   U saopštenju se...
HAKERSKI NAPAD - Ugroženo 66 odsto android telefona i tableta
Više desetina miliona personalnih računara i servera, kao i 66 odsto mobilnih telefona i tableta koje pokreće operativni sistem Android, potencijalno su ugroženi hakerskim napadom, ističu stručnjaci. Kako prenose specijalizovani internet portali, stručnjaci za bezbednost nedavno su otkrili da greška u operativnom sistemu...
Hakeri paralisali švedske dnevnike
21. Mart 2016. // FTZ - Internet
Internet izdanja nekoliko velikih švedskih dnevnih listova bila su u blokadi nekoliko sati u subotu uveče zbog napada nepoznatih hakera, saopštila je danas švedska policija. Šef švedske Asocijacije novinskih izdavača Jenet Gustafsdoter ocenio je taj napad kao "izuzetno opasan i ozbiljan",...
Anonimusi: Sprečili smo napad ID u Italiji
27. Decembar 2015. // FTZ - Internet
Rim -- Hakeri iz grupe "Anonimus" saopštili su da su sprečili teroristički napad Islamske države u Italiji. Oni su naveli da je napad sprečen zahvaljujući tome što su nakon napada u Parizu intenzivirali svoje hakerske aktivnosti protiv džihadista. "Ovog meseca radimo u tišini. Već smo...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima