Bezbednost i zdravlje na radu

SKELA GODIŠNJE ODNESE 60 ŽIVOTA

07. Avgust. 2021.
SKELA GODIŠNJE ODNESE 60 ŽIVOTA

 

IZMEĐU 50 i 60 radnika godišnje strada na radnom mestu u Srbiji i to najčešće na građevini i niskogradnji.

Broj zaposlenih koji odlaze na bolovanje se takođe povećava, a sve je više i onih koji odlaze u invalidsku penziju. Podaci pokazuju da je samo u prvih sedam meseci ove godine zabeleženo 26 smrtnih slučajeva na radnom mestu.

Zoran Mihajlović, sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije ističe da situacija u Srbiji kada se radi o zaštiti radnika na radnom mestu nije sjajna.

- Imamo dobar zakon, ali je problem u tome što se on ne poštuje, što nemamo dovoljan broj inspektora rada, što je njihova ingerencija mala kao i kazne. Poslodavcima se više isplati da plaćaju kazne nego da se pridržavaju propisanih mera - kaže on. - Za pola godine imamo više smrtnih slučajeva i teških povreda na radu nego što je to bilo prošle godine. Naravno, korona je učinila svoje, pa smo poslednjih godinu i po imali specifičnu situaciju povećanog rada na crno. To je uslovilo još veći broj povreda.

Prema njegovim rečima nedostatak radne snage u oblasti građevine i niskogradnje dovodi do toga da se zapošljavaju radnici iz drugih zemalja. Oni nisu dovoljno obučeni i upravo u takvim slučajevima se dešavaju povrede, pa i smrtni slučajevi.

Kazne za nepoštovanje mera postoje i one se u inspekcijskom radu izreknu, podnesu se prekršajne prijave, ali u principu zastarevaju ili se završavaju kaznama ispod zakonskog minimuma. pa je efekat izuzetno mali.

Sve veći broj poslodavaca žali se na bolovanja radnika i to kada su u pitanju profesionalne bolesti.

ZBOG BOLESTI SRCA U INVALIDSKU

Kada je u pitanju odsustvo sa posla, na vodećem mestu su maligne bolesti, kardiovaskularna i respiratorna oboljenja, kao i bolesti na radu, dok se u invalidsku penziju odlazi na prvom mestu zbog malignih i kardiovaskularnih bolesti.

Izvor: Novosti

 

Pogledajte još
Kako se zaštititi od korone na radnom mestu
26. Januar 2021. // BZR - Srbija
Tokom višemesečnog trajanja pandemije izazvane virusom SARS-CoV-2, svi smo u režimu konstantnog prilagođavanja „novoj normalnosti“ koja je okupirala planetu, a sve u cilju dostizanja maksimalnog mogućeg stepena bezbednosti te tako i očuvanja svog, ali i zdravlja svojih najbližih. Ipak, i pored svih...
13. Januar 2016. // BZR - Srbija
Vozila Republičke inspekcije rada zatrpana lišćem i ptičjim izmetom trunu parkirana ispred zgrade nekadašnjeg SIV-a, odnosno palate Srbija na Novom Beogradu, gde se nalaze brojna ministarstva, kao i državne službe. Zarđala vozila, sa sve natpisom kojoj službi pripadaju, parkirana su pride nepropisno, na zelenoj...
Godišnjica rada Portala HSE Srbija
10. Mart 2017. // BZR - Srbija
Dragi posetioci, ovog meseca slavimo godinu dana postojanja! Hvala na poverenju.
PRAKTIČNA OBUKA ZA PRIMENU ZAKONA O SPREČAVANJU ZLOSTAVLJANJA NA RADU
Beograd 26.02.2016.,hotel „Šumadija“,od 10 do 17h   Cilj obuke je praktična primena Zakona u poslovnom okruženju i sticanje znanja i veština za interno rešavanje sporova povodom mobinga, s obzirom na to da je posredovanje kod poslodavca zakonska obaveza, a tužba je dozvoljena tek ukoliko interni...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima