Bezbednost i zdravlje na radu

Prijava radnika kompjuterom

09. Mart. 2016.

SVI poslodavci u Srbiji će od 15. marta na sajtu PIO fonda moći da popune i predaju elektronski obrazac M-4, s podacima o zaradama i stažu zaposlenih u prethodnoj godini. Na taj način biće smanjene gužve na šalterima fonda širom Srbije, a to će doneti i velike novčane uštede.

Prema rečima Aleksandra Vulina, ministra za rad, nejasno je što se na ovo čekalo ovoliko dugo.
 
- Šalteri su za našu privredu deo mračne prošlosti. U Srbiji ima 204.000 pravnih lica i 233.000 preduzetnika koji imaju obavezu da podnose dokumentaciju za M-4 obrazac, a kroz filijale prođe više od dva i po miliona obrazaca godišnje - rekao je Vulin.
 
Kako je objasnila Dragana Kalinović, direktorka Fonda PIO, dostava zahteva i prijava M-4 obavljaće se sa računara firme putem elektronskog servisa Fonda PIO, a u odnosu na prethodne godine više se neće slati dodatna finansijska dokumentacija.
 
- Dostava zahteva i prijava M4 obavljaće se sa računara firme preko elektronskog servisa Fonda PIO, a u odnosu na prethodne godine više se neće slati dodatna finansijska dokumentacija - rekla je Kalinovićeva. - Ovo je veliko oklakšanje. Na ovaj način uštedećemo mnogo vremena našim poslodavcima i preduzetnicima, a smanjićemo i čekanje i redove na šalterima.
 
Kako je istakla, poboljšanjem tog korisničkog servisa PIO fonda očekuju se uštede na svim nivoima, a nadaju se i povećanju prihoda i posrednom smanjenju dotacija države.
 
Kalinovićeva je navela da je ovogodišnja naplata doprinosa PIO fondu za oko milijardu dinara bolja nego što je predviđeno finansijskim planom, a u odnosu na prošlu godinu veća je za oko šest odsto, odnosno za oko dve milijarde dinara.
 
Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, naglasio je da će se modernizacijom sistema i elektronskim poslovanjem doći do velike uštede u budžetu i da je cilj olakšati administraciju.
 
Korist za mikro preduzeća
 
Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković istakao je da su poslodavci u Srbiji na ovo dugo čekali. 
 
- Ovo je dokaz da smo na dobrom putu, a očekivane uštede su više miliona evra - kaže on. - Najviše koristi imaće mikro preduzeća u kojim često sam vlasnik mora da provodi vreme čekajući u redu za prijave i odjave radnika.
 
Izvor: Novosti
Pogledajte još
Seminar iz bezbednosti i zdravlja na radu – Rad na visini
Teme seminara su aktuelne i namenjene su prvenstveno licima za bezbednost agencijama, preduzetnicima i preduzećima koja se bave poslovima bezbednosti i zdravlja na radu a i svim ostalima koji su na bilo koji način povezani sa oblašću zaštite i licima koja se sa njom bave. Predavači su posebno izabrani po svojoj...
Što efikasnije odgovoriti na sva otvorena pitanja
09. Decembar 2020. // BZR - Srbija
 Epidemija Kovid 19 suočila je ceo svet, kao i Srbiju, sa brojnim izazovima, od zdravstvenih do socijalnih i ekonomskih i zato je pred svima nama odgovornost da što efikasnije i brže odgovorimo na sva otvorena pitanja, rekla je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić...
                                  Svetska zdravstvena organizacija (SZO) donirala je danas Kliničkom centru Srbije zaštitnu opremukoja se sastoji od mantila, maski, skafandera, vizira u vrednosti od...
Aleksandar Bogosavljević (29) iz Aleksinca, radnik MING kovačnice, teško je povređen kada mu je vazdušni čekić u potpunosti smrskao desnu šaku. Nezgoda se desila u sredu oko dva časa iza ponoći u pogonu na Bulevaru 12. februar u Nišu, samo minut pre pauze. Hitna pomoć je prevezla Bogosavljevića na...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima