Bezbednost i zdravlje na radu

Одржана конференција „Безбедан рад – здрава будућност”

29. Oktobar. 2019.
Одржана конференција „Безбедан рад – здрава будућност”

 Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Нерић отворио је конференцију „Безбедан рад – здрава будућност” посвећена Години безбедности и здравља на раду и Европској недељи безбедности и здравља на раду и истакао важност безбедности и здравља на раду, као и изазове на даљем унапређењу ове сложене, мултидисциплинарне и осетљиве, али и друштвено одговорне области. 

 

Нерић је нагласио да задатак свих нас у систему безбедности и здравља на раду јесте унапређење културе превенције, али и охрабривање свих учесника на указивању слабости система у циљу превазилажења истих. Имајући у виду улогу безбедности и здравља на раду у друштву, истакао је да је Влада Републике Србије 2019. годину прогласила Годином безбедности и здравља на раду како би подигла свест о значају безбедности и здравља запослених.

 

В. д. директора Управе за безбедност и здравље на раду Марина Фуртула представила је нови приступ безбедности и здравља на раду у Републици Србији кроз нови Закон о безбедности и здрављу на раду који ће бити донет до краја 2019. године, којим ће, између осталог, бити уређено издавање дозвола за рад за високоризичне послове, а биће утврђена обавеза послодавцу да сваког запосленог мора упутити на лекарски преглед према ризицима радног места, минимум једном у пет година. 

 

„Новим законом, дају се већа овлашћења инспекторима рада који ће моћи да затворе градилишта на којима нису примењене мере безбедности и здравља на раду”, истакла је Фуртула и додала да се неће толерисати ниједан пропуст.

 

 В. д. директора Инспектората за рад Стеван Ђуровић представио је резултате инспекцијског надзора у области безбедности и здравља на раду. Према његовим речима, у току 2018. године, инспектори рада извршили су укупно 26.515 надзора у области безбедности и здравља на раду, док је број извршених надзора поводом повреда на раду 908. 

 

Ђуровић је истакао проблем пада са висине као једног од најчешћег узрока повреда на раду са смртним исходом. Сматра да се послодавци не обраћају у довољној мери инспекцији рада која пружа и саветодавну помоћ.

Извор: www.minrzs.gov.rs/sr/aktuelnosti/vesti/odrzana-konferencija-bezbedan-rad-zdrava-buducnost

Pogledajte još
Prvi dan primene NOVOG PRAVILNIKA za poslodavce i zaposlene, kazne do MILION RSD
  Danas je  prvi radni dan od stupanja na snagu novog pravilnika , koji poslodavcima daje rok od 30 dana da donesu plan primene mera za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti. Pravilnik je na snazi od 11. jula. U samom Pravilniku nisu propisane kaznene mere, ali se one nalaze u Zakonu o bezbednosti i...
NALED: Otkriveno 510 stanova neregistrovanih firmi
Nacionalna alijansa za ekonomski razvoj saopštila je da je tokom inspekcije otkriveno 4.744 nelegalnih firmi, od čega 1.429 u prva četiri meseca 2016. godine. Broj neregistrovanih firmi posle kontrole povećan je za 15,5 odsto, navodi se u saopštenju NALED-a.   Inspekcijski organi otkrili su 510 stanova u kojima...
NEBOSH IGC Belgrade-Serbia
14. Jul 2016. // BZR - Srbija
NEBOSH IGC Belgrade-Serbia Registration is open for September 2016! All courses are run from Monday-Friday(10 days) 8hours every day, plus additional day for Exams. Note: English is Mandatory. All courses will be conducted in English as well as the Exam. Cost includes all NEBOSH fees, materials, lunch and Refreshments. Please...
Godišnjica rada Portala HSE Srbija
10. Mart 2017. // BZR - Srbija
Dragi posetioci, ovog meseca slavimo godinu dana postojanja! Hvala na poverenju.
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima