Bezbednost i zdravlje na radu

Na rad poslati sa turističkim vizama

06. Jul. 2016.
Na rad poslati sa turističkim vizama

Novosađanin A. S. tvrdi da je, sa dvojicom Beograđana, žrtva prevare. Zabranjen im ulazak na Novi Zeland i vraćeni su u Srbiju.

 
OD Novog Zelanda gde je nameravao da radi kao varilac, Novosađanin A. S. (36) je, početkom ove godine, video samo deo aerodromske zgrade u Oklandu, odakle je posle 24 sata provedenih u imigracionom pritvoru deportovan za Srbiju. Tamošnje carinske vlasti njemu i Beograđaninu N. M. (26) sa kojim je zajedno otputovao zbog posla preko kanadske kompanije "Tek implojment", nisu dozvolili ulazak, jer su umesto radnih, imali turističke vize.
 
Smatrajući da su prevareni, jer su im prvo uzete pare, pa tek onda pronađena firma i to ona koja nema pravo da zapošljava na Novom Zelandu, A. S. i N. M. su zajedno sa N. P. (31), takođe iz Beograda, koji nije otputovao, podneli krivičnu prijavu protiv Marka Vještice i Saše Matijaševića, predstavnika kompanije iz Kanade.
 
- Radnu vizu je trebalo da dobijem za 60 dana, ali nije bilo tako - tvrdi A. S., dodajući je u procesu njenog dobijanja bio pet meseci. - Kanadskoj firmi sam, kako mi je rečeno, uplatio oko 2.500 dolara, uradio obavezan lekarski pregled i sa popunjenom aplikacijom za vizu, krajem prošlog septembra, zajedno sa pasošem, poslao u Kanadu.
 
Ni viza, niti bilo kakav odgovor nisu stizali, pa je A. S. pozvao poslodavca na Novom Zelandu, koji ga je uveravao da se "papiri" obrađuju u ambasadi.
 
- Iz Ambasade Novog Zelanda, odnosno imigracione službe i ispostave u Londonu, rečeno nam je da se moramo direktno obratiti imigracionom odeljenju na Novom Zelandu - prepričava A. S. Dodaje da su im oni odgovorili da im njihova dokumentacija nikada nije ni dostavljena.
 
- Posle silne prepiske iz "Tek implojmenta" su objasnili da možemo da otputujemo i sa turističkom vizom, koja se može pretvoriti u radnu jer je to na Novom Zelandu moguće i da su po tome izuzetak - veli A. S.
 
Kada su stigli na Novi Zeland, vlastima je bilo sumnjivo što su vize i karte plaćane sa računa u Kanadi, te su deportovani u Srbiju.
 
NIJE PREVARA
 
MARKO Vještica, jedan od prozvanih predstavnika kanadske kompanije, tvrdi da on i kolega Saša Matijašević nikoga nisu prevarili, niti uzeli i jedan dolar.
 
- Rečeno im je da je najbolje da idu između 1. i 5. februara, jer im se ranije ne može obezbediti poslodavac, ali su oni otišli mesec dana ranije na svoju odgovornost - tvrdi Vještica. - Za kanadsku kompaniju radimo po ugovoru o delu, i zainteresovanima smo dali informacije o programu, što je naš posao.
 
Izvor: Novosti
Pogledajte još
BALKANSKI SAVET VAS POZIVA NA RADIONICU
05. April 2016. // BZR - Srbija
BALKANSKI SAVET VAS POZIVA NA RADIONICU: PRIMENA ZAKONODAVSTVA O INSPEKCIJSKOM NADZORU I KONTROLNE LISTE U OBLASTI RADNIH ODNOSA I BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJA NA RADU 26.april 2016., Beograd, hotel Šumadija od 10 do 16 časova Predavač: Stručnjak Inspekcije rad PROGRAM RADIONICE ZAKON O INSPEKCIJSKOM NADZORU...
Godišnjica rada Portala HSE Srbija
10. Mart 2017. // BZR - Srbija
Dragi posetioci, ovog meseca slavimo godinu dana postojanja! Hvala na poverenju.
Inspekcija u Juri posle snimka radnika koji kleče
11. Oktobar 2016. // BZR - Srbija
Nakon objavljivanja snimka radnika zaposlenih u fabrici “Jura” koji kleče i klanjaju se u fabričkom pogonu pred rukovodiocima, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uputilo je inspekciju u pogone ove južnokorejske firme u Rači I Leskovcu, saznaje “Blic”.   - Inspektorat za...
Izveštaj sa konferencije na temu „Novi propisi u oblasti rada i bezbednosti i zdravlja na radu”
Dana 08.04.2016. godine, u Kragujevcu, pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, postupajući prema zaključku Saveta za bezbednost i zdravlje na radu, u organizaciji Uprave za bezbednost i zdravlje na radu, Unije poslodavaca Srbije – Sektora za bezbednost i zdravlje na...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima