Bezbednost i zdravlje na radu

Bruka: Radnici u Perutnini Ptuj ispitivani na poligrafu

28. Jul. 2016.
Bruka: Radnici u Perutnini Ptuj ispitivani na poligrafu

Inspektori rada utvrdili su danas da je firma "Perutnina Ptuj-Topiko" iz Bačke Topole 21. juna 17 radnika ispitivala na poligrafu, dok je jedan odbio to ispitivanje, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

 
Kako se navodi u saopštenju, inspektor je poslodavcu "skrenuo pažnju" da je poligrafsko ispitivanje dozvoljeno u krivičnim postupcima i da mogu da ga vrše samo ovlašćena lica, kao i da ovaj oblik ispitivanja nije predviđen radnim pravom, te da zaposleni nisu dužni da podvrgnu poligrafskom testiranju i da ako ga odbiju ne smeju da trpe posledice.
 
"Ovakvo ispitanje poslodavac nije utvrdio Kolektivnim ugovorom, niti ugovorima o radu, niti je ono predviđeno Zakonom o radu", navodi se u saopštenju.
 
Kako se dodaje, predsednik reprezentativnog sindikata u "Perutnini" rekao je inspektoru da je sindikat znao za ispitivanje, ali da nijedan radnik nije tražio zaštitu, kao i da ih je radnik koji je odbio ispitivanje obavestio da će dati otkaz.
 
Inspektori su utvrdili da je 12. jula sa radnikom, koji je odbio da bude ispitan na poligrafu, sporazumno raskinut rani odnos.
 
Izvor: Novosti
Pogledajte još
Inspekcija u aprilu otkrila 309 radnika
26. April 2016. // BZR - Srbija
Tokom pojačanih kontrola koje je inspekcija rada u drugoj polovini aprila vršila na gradilištima širom Srbije, otkriveno je da je od 2.031 zatečenog radnika, 309 (oko 15 odsto) radilo bez ugovora o radu i bez prijave na obavezno socijalno osiguranje zbog čega je podneto 89 zahteva za pokretanje prekršajnog...
28. Jul 2016. // BZR - Srbija
POSLE anonimne prijave zaposlenih na neodgovarajuće uslove za rad u italijanskoj kompaniji “Geoks” u Vranju, Inspekcija rada izvršila je dvodnevni nadzor i utvrdila da su ovoj fabrici primenjene propisane mere za bezbednost i zdravlje na radu.    Na osnovu obilaska radnih mesta, izjava predstavnika poslodavca...
Baza na mreži, dokaz na papiru
24. Januar 2016. // BZR - Srbija
Sve je više elektronskih isprava, ali građani i institucije nisu za to sasvim spremni. Nove zdravstvene knjižice nisu svuda isto zaživele. Za građevinske "onlajn" dozvole stižu prijave. ELEKTRONSKE zdravstvene knjižice oblepljene su papirima na kojima je ispisan broj kartona. “Onlajn” evidencija radnog...
SREĆAN USKRS I USKRŠNJI PRAZNICI!
18. April 2020. // BZR - Srbija
                              Neka ti radost uskrsnuća vrati veru u život, neka nestane zlo a prevlada dobro, neka ti ljubav bude oslonac a sreća večni pratilac! HRISTOS VASKRSE!   Želi Vam Vaš HSE portal!
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima