Bezbednost i zdravlje na radu

Bezbednost i zdravlje na radu na visokim temperaturama

22. Jun. 2021.
Bezbednost i zdravlje na radu na visokim temperaturama

 Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja podseća poslodavce i zaposlene da obavljanje poslova na otvorenom, u narednim danima, treba prilagoditi uslovima visokih temperatura.

 
 
 
Štetno dejstvo visokih temperatura na zdravlje zaposlenih ima sledeće simptome: dehidracija organizma, brže zamaranje, umanjenje sposobnosti za rad, povećanje grešaka pri obavljanju posla, što može da dovede do pojave zamora, toplotnih grčeva, iscrpljenosti, nesvestice, toplotnog udara i drugog.
 
 
 
Ministarstvo podseća da je Vlada Republike Srbije 2007. godine donela Preporuku u kojoj se navodi da poslodavci organizuju rad na otvorenom na takav način da se izbegne obavljanje teških fizičkih poslova i izlaganje direktnom sunčevom zračenju zaposlenih za vreme visokih spoljnih temperatura, iznad 36 °C, a naročito u periodu od 11 – 16 časova, ukoliko to dozvoljava proces rada.
 
 
 
Kada zaposleni obavljaju poslove na otvorenom pri visokim temperaturama poslodavci su dužni da primenjuju Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu i podzakonske propise. 
 
 
 
Obaveza poslodavca jeste da Aktom o proceni rizika na radnom mestu i u radnoj okolini proceni rizike po bezbednost i zdravlje zaposlenih što se odnosi i na rad na otvorenom pri visokim temperaturama.
 
 
 
Pri sprovođenju ove obaveze, poslodavcu i zaposlenima mogu pomoći Smernice za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama koje je pripremila Uprava za bezbednost i zdravlje na radu, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
Pogledajte još
POČINJE PRIMENA ZAKONA O AGENCIJSKOM ZAPOŠLJAVANJU Radnicima jednaki uslovi i prava iz radnog odnosa
                                Primena Zakona o agencijskom zapošljavanju počinje danas, a nadležni ukazuju da osim što su njime propisani uslovi za rad agencija, cilj ovog propisa je i da radnici...
Takmičenje za dodelu Nacionalnih priznanja iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu
 U cilju promocije bezbednosti i zdravlja na radu a povodom obeležavanja „28. aprila” Svetskog dana bezbednosti i zdravlja na radu i Dana bezbednosti i zdravlja na radu u Republici Srbiji Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Uprava za bezbednost i zdravlje na radu, u saradnji sa socijalnim...
Konferencija RCC o radu na crno na Balkanu: Potrebne kombinovane mere i veća saradnja
  Broj neprijavljenih radnika na Zapadnom Balkanu i dalje je velik, iako je manji nego pre, te je za suzbijanje "neformalne ekonomije" potrebno više mera i učešće svih strana, ocenjeno je danas u Sarajevu na konferenciji o zapošljavanju u regionu. Izvršna sekretarka Ujedinjenih granskih...
Inspektori donose - stalan posao
04. Januar 2017. // BZR - Srbija
Sa gotovo 15.000 radnika koji su zatečeni kako rade na crno poslodavci su posle nadzora inspekcije rada zasnovali radni odnos. To je za 40 odsto više nego 2015. godine. Do ugovora o radu je, prema podacima Inspektorata za rad, došlo čak 14.993 radnika, dok je pretprošle godine to učinilo 10.675 osoba koje nisu bile...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima